Renata Chlumska

Framgångsrik äventyrare

Renata Chlumska är den kända äventyraren som har bestigit Mount Everest som den första svenskan i världen, rundat USA helt på egen kraft och kört motorcykel från Indien till Sverige. Nu har hon sikte på rymden! Som föreläsare talar Renata om sina otroliga expeditioner och äventyr men även om mål, teamwork, förändring och att alla kan uppfylla sina drömmar, bara man vågar. En inspirerande föreläsare med högsta betyg!

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

  • Att bli din egna sherpa
  • Paddla i motvind
  • Att nå och må toppen!
  • Packa din ryggsäck med rätt attityd
  • Äventyrsskildringar – Otroliga resor ut i världen och in på livet
  • Förändringsbenägenhet, riskvärdering och målfokusering
  • Projektledning, ledarskap och teambyggnad

Presentation

Renata Chlumska är inte den som säger nej till nya utmaningar. Som 25-åring besteg hon Mount Everest som första svenskan i världen och hade tidigt ett starkt intresse för friluftsliv, resor och främmande länder. 4 år tidigare var hon baslägerchef för Göran Kropps Mount Everest Expedition och cyklade därefter hem från Nepal till Sverige genom bland annat Indien, Pakistan och Kina. Ett år senare blev hon första svenska att nå över 8000 meter utan syrgas på berget Shishapangma. Efter det körde Renata motorcykel hem från Indien.

Renata har även hunnit med att runda USA helt av egen kraft genom 48 stater i kajak, cykel och inlines genom öken, floder, berg och hav. Ett äventyr som tog 439 dagar och över 18 200 kilometer. Den 15 september 2006 dagen för målgång på expeditionen, utnämndes till ”Renata Chlumska Day” av Seattles borgmästare. De senaste åren har Renata hunnit producerat en dokumentärfilm om sin USA-expedition som vunnit fina priser bland annat på i filmfestivaler i Dijon, Franrike och Vancouver. Hon har även hunnit med en Svensk Klassiker.

Renata föreläser om sina äventyr med mycket bilder och filmklipp men även om mål, förändringsbenägenhet, riskvärdering, förverkligande av idéer och drömmar. Men framför allt om inställning, att våga satsa och att ha viljan för att uppnå sina mål. Framgång kräver mycket hårt arbete, beslutsamhet och engagemang. Man kanske inte kan påverka varenda faktor runt omkring oss men betydligt fler än man tror. Som föreläsare menar Renata Chlumska att alla kan nå framgång om vi lägger energi på de vi faktiskt kan förändra och tar personligt ansvar. En tjej från Skåne kan till och med nå toppen av världens högsta berg!

Renata Chlumska går att anlita för både fysiska och digitala föreläsningar. Här är exempel på anpassade digitala föreläsningar:

Att bli din egna sherpa
Vad ska vi göra när förutsättningarna förändras, distansarbetet fortsätter och avståndet till kollegor, medarbetare och chefer känns långt? Att leda andra är en utmaning och att ha förmågan att leda sig själv är i dessa tider ännu viktigare. Framförallt upplever många chefer ett tydligare behov av att medarbetare behöver arbeta mer självständigt.

På alla expeditioner till bergen i Nepal har jag haft med mig sherpas. Så klart att jag vill teama upp med de som är bäst på det dom gör och kan spelplanen bättre än någon annan. Men även den bäste guiden kan bli sjuk och jag måste kunna förlita mig på min egna förmåga att ta mig framåt och i säkerhet.

Paddla i motvind
När vi har vinden i ryggen och stegen känns lätta funderar vi inte alltid över vad det är som gör att allt bara flyter på. Det känns självklart och enkelt. Men när vinden vänder och vi plötslig slås av motvinden som trycker oss tillbaka och gör det svårt att förflytta sig framåt, då kommer tvivlen och funderingarna. Jag vet att dessa stunder kommer och jag har lärt mig hur jag ska agera i dessa lägen. Hur tar jag mig vidare – framåt och uppåt? Hur hittar jag motivationen? Hur orkar jag lite till?

2005/2006 genomförde jag en expedition runt stora delar av USA där jag av egen kraft förflyttade mig 18 200 km på 439 dagar med hjälp av en kajak, cykel och till fots. Att ta mig framåt i motvind blev min vardag. Men även här hemma i yrkeslivet har jag mött motvind i omgångar men ändå klarat av att fylla seglen och tagit mig framåt.

Att nå och må toppen!
Många chefer vittnar om att det är svårt att riktigt veta hur medarbetarna mår när gruppen inte träffas fysiskt. Tillsammans med Nordic Wellness erbjuder jag utbildningsdag i hälsans tecken där dina medarbetare får nya tankar och inspiration till att en gång för alla göra den där hälsoförändringen.

Att börja röra på sig, äta nyttigare och helt enkelt prioritera sin hälsa kan ibland kännas som att bestiga Mount Everest. Därför är det viktigt att inte sikta mot toppen direkt, utan att bara komma till baslägret, vilket kan vara en seger i sig. Ibland gäller det bara att fokusera på att ta ett steg i taget och detta kan vara det första till en bestående förändring och ett bättre välmående.

Packa din ryggsäck med rätt attityd
Allt fler upptäcker det fantastiska med att utmana sig själv under äventyr i naturen. Men vad är det som behövs för att lyckas? Vi har alla hört uttrycket “Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Jag brukar i stället säga att allt handlar om attityd och inställning! Jag har sett människor med de mest moderna kläderna och tekniska utrustningen vända på berg medans bärare och sherpas tar sig fram i flipp flopps och betydlig enklare medel. Vad är det som gör att vissa lyckas och andra inte? Vad tar jag med mig i min ryggsäck och vad väljer jag att lämna kvar?

Trygghetsrådet
Göteborgs Symfoniker
Handelskammaren
Gotlands kommun
Jokkmokks kommun
Bluegarden

Första svenska kvinna att bestiga Mount Everest
Utsedd till årets äventyrare 2007
Kört motorcykel från Indien genom Pakistan, Iran och Europa till Sverige
Har rundat USA av egen kraft genom 48 stater
Vunnit fem priser för dokumentären om USA-expeditionen