Felicia Margineanu talar stereotyper på TEDx

13 jun 2016

Felicia Margineanu hade äran att hålla en föreläsning om stereotyper och normer på TEDx och här är talet på film för oss som inte var där (på engelska).

Sexig, bröst, rumpa, bra betyg, smink, långt hår, smal, blyg, ljus hy, hemmafru, känslosam, inte högljudd.

Muskulös, lång, skägg, snäll, rik, säker, magmuskler, sportig, kort hår, god lukt, stora händer, romantisk, gangster, stolt, tv-spel, händig.

Det är några av de ord som svenska tonåringar tänker om att vara en kvinna eller man. Stereotyper som samhället skapat och som styr våra tankar. Vad händer om man sticker ut? Vad händer om man bryter normer och uppmuntrar andra att göra samma sak?

Felicia Margineanu är en prisvinnande social entreprenör och föreläsare som uppmuntrar ungdomar att vara sig själva. Hon driver OhSnap! Sweden – en normkritisk fotoverksamhet för tjejer med kameran som verktyg för samhällspåverkan. Verksamheten gynnar deltagarnas personliga utveckling och självkänsla – och ökar deras medvetenhet om samhällsstrukturer och hur media objektifierar kvinnor och män. Men framförallt så ges de verktyg i hur de konkret kan vara en del av förändringen dem själva vill förändra.

Du har kanske läst om eller sett Felicia Margineanu på TV? Redan som 17-åring mobiliserade Felicia en antirasistisk rörelse, fick pris av FN och lärde oss att använda sociala medier för att driva på den demokratiska utvecklingen. Den fantastiska historien, och många fler, har Felicia samlat i sin bok Uppkopplad: En guide till sociala mediers möjligheter.

Boka en en föreläsning med Felicia Margineanu i alla sammanhang där inspiration, socialt entreprenörskap och samhällsfrågor är viktiga. I skolor och för unga är hon en alldeles speciellt uppskattad föreläsare som fyller publiken med framtidstro, handlingskraft, bättre självkänsla och mod att bryta sig loss från normer och stereotyper.

>> Läs mer och boka en föreläsning med Felicia Margineanu här

Boka en föreläsning med Felicia Margineanu om stereotyper, entreprenörskap, normer och ungdomar.

Foto: SASSE Fokus