Frida Ingha

Ett gott liv på annorlunda villkor

Frida Ingha har dövblindhet och flera neurologiska funktionsvariationer som symtom på den genetiska sjukdomen PHARC. Hon är en av ca 20 personer i världen med den diagnosen. Frida är yrkesverksam, ensamstående förälder varannan vecka och lever med assistans dygnet runt. Som föreläsare levererar hon humor, berättelser från sitt eget liv och kunskap som inte kan hittas i några läroböcker. Boka en föreläsning med Frida Ingha här!

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

 • Vad är ett gott liv och vem får ha det?
 • Sex som funkar!
 • Independent living
 • Ledsagning via handrörelser
 • Hur är det att ha dövblindhet samt nedsatt känsel
 • Livet som förälder
 • Workshop (läs mer under fliken Om föreläsningarna nedan)

Presentation

Frida Ingha har dövblindhet (Retinitis pigmentosa och cochleaimplantat) och flera neurologiska funktionsvariationer som symtom på den genetiska sjukdomen PHARC. Det är ca 20 personer i världen med den diagnosen och i Sverige är hon helt ensam. Frida lever med assistans dygnet runt – och passar inte alls in i samhällets stereotyp och fördomar av hur en funktionshindrad person ska vara.

Frida Ingha frilansar som skribent, modell och föreläsare. Hon jobbar med text och layout på Audiologiskt forskningscentrum i Örebro. Hon är kreativ, påhittig och drivande. Hon är aktiv inom familjesektionen inom FSDB (Förbundet Sveriges dövblinda) och en av förstärkarna i Projekt kännbart. Dessutom ensamstående förälder varannan vecka.

Som föreläsare levererar Frida Ingha humor, berättelser från sitt eget liv och kunskap som inte kan hittas i några läroböcker. Hon använder starka bilder och utdrag ur bloggtexter som hon skrivit under sina livsomställningar. Hon talar gärna på teman som Vad är ett gott liv och vem får ha det? – Familjeliv, karriär, sex, nöjen eller kultur? Vad får ingå och vem är det som får bestämma det?

Frida Ingha kan också föreläsa om assistans och den ledsagningsteknik hon har tagit fram själv tillsammans med en assistent. Inte minst till blivande tolkar, synpedagoger och personliga assistenter. Men också om hur det är att leva med en annorlunda kombination av olika funktionsvariationer som gör att allt måste specialanpassas.

Lokalen (och om det finns scen) måste vara tillgänglig för rullstol. Frida använder sig av PowerPoint och iPad – och kopplar den med hjälp av en VGA-sladd till projektor och ev högtalare. Frida Ingha har assistenter med sig och bokar dövblindtolk som arbetsförmedlingen bekostar.

Till arvodet tillkommer resekostnad som milersättning för bil eller tågbiljetter plus ev hotellövernattning för Frida samt 2 assistenter.

FÖRELÄSNINGAR

Vad är ett gottliv och vem får ha det? Familjeliv, karriär, sex, nöjen eller kultur? Vad får ingå och vem är det som får bestämma det?

Sex som funkar! För att få personlig assistans ska minuter och sekunder i vardagen utforskas under lupp, men kring behoven för att kunna ha intima relationer eller onanera är det knäpptyst. Att få hjälpmedel att klara de delarna av livet är det inte heller tal om. Vad säger det oss? Vi som söker oss dit för att få leva ett vanligt gott liv? Vad säger det oss om vad som får ingå i våra liv? Personer med normbrytande funktionsvariation tenderar att avkönas och avsexualiseras. Hur fri vågar jag egentligen vara när jag lever på samhällets nåd för självständighet? Vågar jag som står utanför
funktionsnormen också bryta mot de sexuella normerna?

Independent living Frida arbetsleder och utbildar sina egna assistenter och utgår från principen independent living. När hon föreläser för en personalgrupp kan hon gå in djupare på den delen. Hur vägleder hon sina assistenter? Hur
förhåller vi oss till varandra? Hur skapar jag känsla av gemenskap och trygghet i personalgruppen? Hur tänker Frida när hon rekryterar?

Ledsagning via handrörelser  Frida använder eldriven rullstol för förflytta sig och tar då all ledsagning via handrörelser. Hon kan inte komma lika nära sin ledsagare som en gående person kan när hen ledsagas. Ledsagningstekniken hon använder sig av har hon tagit fram själv tillsammans med en assistent. Hon lär gärna ut
den. Inte minst till blivande tolkar, synpedagoger och personliga assistenter.

Hur är det att ha dövblindhet samt nedsatt känsel? Hur får Frida en fungerande vardag utan att förbruka all sin energi på det? Den annorlunda kombinationen av olika funktionsvariationer Frida har gör att inget kan vara helt anpassat till henne utan att hon specialanpassar det ytterligare. En utmaning Frida har utöver sin dövblindhet är den att hon
har nedsatt känsel i handflatorna och fingertopparna. Det är världens sämsta kombination att ha. Det innebär helt andra hjälpmedel för henne den dagen hon vill gå.

Livet som förälder Hur Fridas dövblindhet, rörelsehinder och personlig assistans påverkat henne som förälder.

WORKSHOP
– Testa att se med Fridas synnedsättning med hjälp av fingerad synoptik.
– Testa Frida ledsagningsteknik och diskutera användningsområden.
– Diskussioner kring fallbeskrivningar utifrån Fridas vardag
– Diskussioner kring temat ”ett gott liv”

 • Tack för en fantastisk föreläsning i Piteå idag!! Jag är överväldigad och rörd på djupet av din fina berättelse om ditt liv! Lärde mig mycket!!! Tusen tack!

  • Ulla, åhörare
 • Tack för en fantastisk föreläsning i Piteå idag!! Jag är överväldigad och rörd på djupet av din fina berättelse om ditt liv! Lärde mig mycket!!! Tusen tack!

  • Ulla, åhörare
Close