Frida Ingha

Ett gott liv på annorlunda villkor

Frida Ingha lever med dövblindhet och flera neurologiska funktionsvariationer som symtom på den genetiska sjukdomen PHARC. Hon är en av ca 20 personer i världen med den diagnosen. Frida är yrkesverksam, ensamstående förälder varannan vecka och lever med assistans dygnet runt. Som föreläsare levererar hon humor, berättelser från sitt eget liv och kunskap som inte kan hittas i några läroböcker. Boka en föreläsning med Frida Ingha här!

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

 • Vad är ett gott liv och vem får ha det?
 • Sex som funkar!
 • Independent living
 • Ledsagning via handrörelser
 • Hur är det att ha dövblindhet samt nedsatt känsel
 • Livet som förälder
 • Workshop (läs mer under fliken Om föreläsningarna nedan)

Presentation

Frida Ingha är framstående som föreläsare, konstnär, journalist och fotomodell. Ett av hennes mål är att utmana sig själv och utöka representationen av funktionsminoriteten inom media, mode, konst och politik. Hon gör det genom att både lyfta fram sin egen och andra normbrytares röster. Utöver föreläsningar erbjuder hon också stand up och tar uppdrag som moderator och offentlig talare.

Frida Ingha lever med den genetiska sjukdomen PHARC, vars symtom innebär spasmer, dålig balans och progressiv dövblindhet i kombination med försämrad känsel i armar och ben. Det är ca 20 personer i världen med den diagnosen och i Sverige är Frida helt ensam. Hennes vardag innebär att leva med assistans dygnet runt och förflyttning i elrullstol med ledsagning via handrörelser.

Som föreläsare levererar Frida Ingha humor, berättelser från sitt eget liv och kunskaper som inte kan hittas i några läroböcker. Än vill säga.

Frida är yrkesverksam, kreativ och drivande samtidigt innebär det inte att vara superhjälte eller Sofias änglar-projekt. Hon driver sitt eget företag, är ensamstående förälder varannan vecka och arbetsleder sina assistenter enligt filosofin Independent Living. Några andra uppdrag Frida har är att sitta i styrelsen för assistanskooperativet: STIL och är en del av konstkooperativet Konst i blind.

Vid föreläsningar använder Frida Ingha starka bilder och utdrag ur bloggtexter som hon skrivit under sina livsomställningar.

Lokalen (och om det finns scen) måste vara tillgänglig för rullstol. Frida använder sig av PowerPoint och iPad – och kopplar den med hjälp av en VGA-sladd till projektor och ev högtalare. Frida Ingha har assistenter med sig och bokar dövblindtolk som arbetsförmedlingen bekostar.

Till arvodet tillkommer resekostnad som milersättning för bil eller tågbiljetter plus ev hotellövernattning för Frida samt 2 assistenter.

FÖRELÄSNINGAR

Vad är ett Gott Liv och vem får ha det? Fridas förutsättningar för delaktighet skiljer sig från normen. Frågor som tas upp under föreläsningen är vad som gäller för ett gott liv när det kommer till:

– Familjeliv, karriär, sex, nöjen eller kultur?
– Vad får ingå och vem är det som får bestämma det?
– Vad händer när Frida nekas tolkar för att delta i demokratiska processer?

Sex som funkar!
En dag tänkte Frida ”Jag vill att sex ska ingå i mitt liv, men jag vill inte ha en livspartner!”. Vad innebär ett rikt och experimentellt sexliv och hur ska det funka ihop med hennes livsstil med personlig assistans. Frågeställningar som Frida resonerar kring är:

– Om någon vill ha sex med mig ska jag då verkligen behöva be Försäkringskassan och mina personliga assistenter om lov?
– Vill någon ens ha sex med mig utifrån min förutsättning? Har jag rätt till min egen kropp och en sexuell identitet?
– Finns det risker för att någon utnyttjas?

Independent Living. Frida arbetsleder och utbildar sina egna assistenter och utgår från principen Independent Living. När Frida föreläser för en personalgrupp går hon in djupare på den delen. Frågor som tas upp är bland annat:

– Vad menas med principen Independent Living?
– Hur går rekryteringar till och hur vägleds assistenterna?
– Hur förhåller man sig till varandra?
– Hur skapar man känsla av gemenskap och trygghet i personalgruppen?

Ledsagning via handrörelser. Frida använder eldriven rullstol för att förflytta sig och tar då all ledsagning via handrörelser. Det gör att hon inte kan komma lika nära sina ledsagare som en gående person kan när hen ledsagas.

Ledsagningstekniken Frida använder sig av har hon tagit fram själv tillsammans med en assistent. Frida lär gärna ut tekniken. Föreläsningen passar perfekt för blivande tolkar, synpedagoger och personliga assistenter.

Hur är det att ha dövblindhet samt nedsatt känsel? Den annorlunda kombinationen av olika funktionsvariationer gör att inget kan vara helt anpassat till Frida. En utmaning Frida har utöver sin dövblindhet är den nedsatta känseln i handflatorna och fingertopparna. Det är världens sämsta kombination att ha.

– Hur får Frida en fungerande vardag utan att förbruka all sin energi på det?
– När hörsel, känsel och syn samtidigt brister så är exempelvis punktskrift en utmaning men även teckenspråk.
– Hur kan man lösa vardagen och känna sig delaktig?

Livet som förälder. Frida är ensamstående förälder varannan vecka.

– Hur kan dövblindhet, rörelsehinder och personlig assistans påverka en person som förälder?
– Har man rätt att åka iväg med sitt barn över en helg eller en vecka?

Workshops

– Testa att se med Fridas synnedsättning genom fingerad synoptik.
– Testa Fridas ledsagningsteknik och diskutera användningsområden.
– Diskussioner kring fallbeskrivningar utifrån Fridas vardag
– Diskussioner kring temat ”ett gott liv”
– Diskussioner kring Sex Som Funkar

Boka en föreläsning med Frida Ingha på 031-780 32 35.

 • Tack för en fantastisk föreläsning i Piteå idag!! Jag är överväldigad och rörd på djupet av din fina berättelse om ditt liv! Lärde mig mycket!!! Tusen tack!

  • Ulla, åhörare
 • Tack för en fantastisk föreläsning i Piteå idag!! Jag är överväldigad och rörd på djupet av din fina berättelse om ditt liv! Lärde mig mycket!!! Tusen tack!

  • Ulla, åhörare
Close