Kärlek till Emilia Larsdotter

14 feb 2020

Idag på självaste Alla Hjärtans Dag passar det bra att lyfta en fin reaktion på Emilia Larsdotters senaste föreläsning för rektorsprogrammet vid Karlstads universitet. Tema var att leva normöverskridande med transidentitet och inkludering.

Bland det absolut mest äkta jag någonsin upplevt.

Under de dryga två timmar du gav oss stod tiden stilla. Jag har aldrig och då menar jag aldrig blivit så berörd på alla känslomässiga plan under en föreläsning (och då ska du veta att jag lyssnat och varit på många föreläsningar). Du blandar fakta, teorier med egna upplevelser och känslor på ett sätt som är helt unikt. Du skapar utifrån detta en trygg bas där stämning, acceptans och förståelse från din sida gör att vi som lyssnar känner att det är ok för oss att känna, fråga och att fördomar är någonting vi alla har inom oss. På något märkligt vis tar du tag i mottagaren, det kändes som att du pratade direkt till mig som person inte till mig som en del av en grupp på rektorsutbildningen.

Du ger genom dina ord, din person och på det personliga utelämnande vis du delar med dig av dina såväl positiva, negativa och helt vidriga upplevelser mottagaren utrymme att skapa sig en egen tanke utifrån sina egna personliga värderingar och normer. Stämningen i rummet var närvarande och påtaglig, alla var ”där i nuet” om du förstår hur jag menar.

Jag tror att rent formmässigt fungerade upplägget du hade beroende på gruppens autencitet just där och då. Inga i förväg uppsatta agendor eller dagordningar behövdes, inga  bilder eller PowerPoints heller, dessa hade antagligen bara blivit förvirrande och flyttat fokus från det verkliga och betydelsefulla….din resa och det som händer när man börjar vrida och vända på sina egne tankar, normer och värderingar. Stödet för båda parter fanns, om du frågar mig i samspelet mellan dig och oss. Det byggdes upp en slags relation i vilken trygghet skapades och där tiden stannade.

Emilia Larsdotter växte upp från att vara en tillsynes busig pojke med förbjudna flickdrömmar till en hypermaskulin hunk för att sedan, äntligen, ta steget ut i en stigmatiserad värld och blomma ut som den kvinna hon alltid varit. Emilia har ett förflutet inom Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten och den civila säkerhetsbranschen. En livsresa bortom normer och sociala förväntningar. Ett liv med tvära kast, djupa tankar och svåra beslut med döden och ångesten som följeslagare.

Boka en inspirerande föreläsning med Emilia Larsdotter på teman kring normer, diskriminering och HBTQ. För fler Emilia Larsdotter referenser ring 031-780 32 35.

Läs mer och boka en föreläsning med Emilia Larsdotter här

Boka en föreläsning med Emilia Larsdotter om transfrågor, HBTQ, inkludering och personlig utveckling.