Ny bok: Neurodesign med Katarina Gospic

5 apr 2016

Stort grattis Katarina Gospic till den nya boken Neurodesign!

Hjärnforskaren Katarina Gospic har tillsammans med inredningsdesignern Isabelle Sjövall gett ut boken Neurodesign (Langenskiöld) som är en spännande inspirationsbok där hjärna, kropp och biologi möter inredning, arkitektur och design. Kombinationen av dessa ämnesområden ger dig verktyg för att inreda både hem och kontor på ett sätt som optimerar hälsa, prestation och välmående. Som exempel:

– Barn som studerar i ett klassrum med tillgång till naturutsikt presterar bättre än barn som inte har utsikt mot detsamma.

– Efter att du blivit avbruten av exempelvis en mobiltelefons plingande tar det dig 25 minuter att komma tillbaka till ditt ursprungliga koncentrationsläge.

– Väl tilltagen takhöjd är fördelaktigt för den som ägnar sig åt konstnärlig verksamhet, eftersom det främjar kreativitet. Låg takhöjd är däremot att föredra för den som behöver se de allra minsta detaljerna.

– Hjärnan förändras och utvecklas även i vuxen ålder. Därför bör vi utsätta den för miljöer som är lagom stimulerande.

– Dofter som vi upplever som positiva ökar vår benägenhet att hjälpa andra människor.

Vi skulle med relativt enkla medel kunna förbättra skolresultaten, prestationerna på våra arbetsplatser och även sjukvården. Vi ser hur miljöer som är designade utifrån kunskap om hur hjärnan fungerar har mycket positiva effekter på hur människor mår och presterar” säger Katarina Gospic, hjärnforskare och en av bokens författare.


> Läs mer och boka en föreläsning med Katarina Gospic här

Boka en föreläsning om arbetsmiljö, inredning, hjärnan och neurodesign med Katarina Gospic och Isabelle Sjövall