Ny talare: Maria Sveland

7 jun 2018

Med succéromanen Bitterfittan blev Maria Sveland över en natt en av Sveriges mest omtalade feminister. Sedan dess har hon fortsatt att vara i debattens mittpunkt och sätta fokus på ömma punkter. Den ojämställda kärnfamiljen, moderskapsmyten, det sexuella våldet, skilsmässa och antifeministernas hat och hot-drev mot offentliga kvinnor är några av de ämnen som går som en röd tråd.

Maria Sveland debuterade 2007 med romanen Bitterfittan som blev en succé och som numera räknas som en modern klassiker. Sedan dess har hon skrivit en rad uppmärksammade och prisbelönade böcker, krönikor, artiklar som satt spår i den svenska debatten. Inte minst hennes bok Happy happy -en bok om skilsmässa som ville nyansera den svartvita bilden av skilsmässa. Hennes förmåga att beröra och uppröra har inte bara inneburit god uppmärksamhet. Under en period blev mordhoten så pass allvarliga att hon tvingades leva med polisbeskydd. Det var i det kölvattnet som inspirationen till boken Hatet uppstod. En bok om antifeminism som även länkade hatkulturen till den växande rasismen. Om detta och sin uppväxt pratade Maria bland annat om i sitt sommarprogram i P1 2013.

Utöver sitt författarskap är Maria Sveland utbildad vid Dramatiska institutets radiolinje och jobbade under många år på SR och SVT där hon stod bakom en rad uppmärksammade och prisbelönta program, bland annat Som en hora (P1) och Heliga familjen (P1).

Exempel på föreläsningar med talare Maria Sveland
– Från Bitterfitta till Happy Happy
– Hatet och hoten -Om kvinnohat i världens mest jämställda land
– Heliga Familjen skiljer sig
– Med livsberättelsen som vapen
– Det personliga är politiskt
– Framgång och backlash – feminismens historia

Maria Sveland är en mycket omtyckt föreläsare som väcker känslor med såväl de ämnen hon pratar om men också genom att dela med sig av sina personliga erfarenheter. Hon har föreläst på såväl Universitet som på fängelseanstalter. Med sin journalistiska bakgrund har hon även stor erfarenhet av att moderera och leda samtal och debatter.

Boka en föreläsning med Maria Sveland på teman kring feminism, rasism, klass och samhällsfrågor på 031-780 32 35.

Läs mer och boka en föreläsning med talare Maria Sveland här

Boka en föreläsning med talare Maria Sveland - författare till Bitterfittan.