Sara Mohammad sommarpratare om hedersvåld

16 jun 2016

”Att mörda dig är lika lätt som att dricka ett glas vatten.” Så sa min bror till mig när jag inte ville bli bortgift mot min vilja. Där började min kamp mot tvångsgifte och hederskultur. I mitt Sommar tar jag med dig på min vindlande resa genom livet där frihet och kärlek för alla är en självklarhet.

Sara Mohammad är Sveriges starkaste röst och opinionsbildare mot hederskultur. Hon är grundare av föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) som arbetar mot hedersrelaterat våld. En roll som kräver skyddad identitet på grund av upprepade hot. Sara Mohammad har belönats med Humanisternas Hedeniuspris, blivit utsedd till Svensk Hjälte och årets MR-pristagare av svenska FN-förbundet.

Sara har sitt ursprung i södra Kurdistan. Under uppväxten blev hon själv utsatt för hedersvåld. Hennes bror ville få henne bortgift, vilket Sara motsatte sig. Vid 17 års ålder lämnar Sara sin familj, efter det att brodern misshandlat och dödshotat henne. År 1993 kom hon till Sverige som politisk flykting.

Sara Mohammad håller föreläsningar och skräddarsydda utbildningar efter önskemål. Med större kunskap om hedersrelaterat brott kan personal inom socialtjänsten, polisen, skola och hälso- och sjukvård och andra på ett bättre sätt identifiera, hantera och se till individens behov i dessa ärenden. Sara föreläser bla om hedersvåld, hederskultur, integration, könsstympning, slöjan, tvångsäktenskap och bortförda barn.

Här hittar du alla årets sommarpratare och Sara Mohammads program sänds den 22 juli.

>> Läs mer och boka en föreläsning med Sara Mohammad här

Boka en föreläsning med sommarpratare Sara Mohammad om hedersvåld, hederskultur och integration.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio