Tackpresent till talaren

5 okt 2018

När föreläsaren är klar med sitt föredrag är det dags att tacka för prestationen. Det hör till etiketten – men vad ger man en talare, en komiker eller en konferencier som tack?

Om detta tvistar de lärde. Det vanligaste är förstås blommor och det är alltid fint. Det är inte heller helt ovanligt med en produkt med koppling till företaget, eller kanske choklad.

Ett urval av minnesvärda (och oväntade) presenter som våra talare har fått som tack:
– 10 kg pasta och en påse knäckebröd
– Små statyer med betongrumpor
– Hårtork
– Handgjord glaskonst
– Talpinne
– En kasse med profilprodukter från företaget

Bra att tänka på när ni ska välja tackpresenten är att talarna ofta har åkt en bit för att delta. De åker kanske tåg eller flyg och det kan vara svårt att bära med sig extra saker. Det gör att (tunga) presenter eller blommor egentligen inte är det mest optimala.

Varför ges en tackpresent överhuvudtaget? Jo, det ingår i vår kultur att göra det. Vi tackar genom att ge något för att visa vår uppskattning. Det blir tydligt för deltagarna att programpunkten är slut och att det är dags för något nytt. Så det finns en poäng med presenten. Men det är inget som talaren förväntar sig.

Vad ska man då ge? Ett presentkort, något ätbart, lokalproducerat eller ingenting. Våra talare uppskattar allra mest en gåva till välgörenhet. Ge talaren planterade träd, vaccin till barn, en säker förlossning eller skolgång för en flicka. Ge en donation till Barncancerfonden, WWF eller Friends – eller något annat som passar ert företag. Det är värde på riktigt och det ligger i ett kuvert som är lätt för talaren att ta med sig hem.

Tips på tackpresent till talare och föreläsare!