Zinat Pirzadeh

Färgstark komiker och föreläsare

Från Iran till det lilla norrländska samhället Glommersträsk. Ofta är det skillnaderna, men också likheterna, mellan Sverige och Iran som hamnar under luppen när komikern Zinat Pirzadeh ställer sig på en scen. Hennes stand up är upplyftande fri från påhopp på publiken och skämt ”under bältet”. Zinat brinner för mänskliga rättigheter och du kan även boka henne som föreläsare på teman som mångfald, integration och hedersvåld.

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

 • Standup
 • Se upp här kommer mångfald
 • Trams är smart baklänges
 • Den fysiska och psykiska resan
 • Efterlyst i Iran efterfrågad i Sverige
 • Hedersrelaterat våld och hedersvåld

Presentation

Zinat Pirzadeh är en person med stort hjärta och många talanger. Förutom komiker är hon också författare, föreläsare, konferencier och skådespelerska. På standup-scenen är det ofta skillnaderna, men också likheterna mellan Sverige och Iran som Zinat talar om. Av naturliga skäl är också religion och islam ett av de ämnen hon behandlar. Hennes komik är upplyftande fri från påhopp på publiken och skämt ”under bältet”.

Zinat har blivit utsedd till Årets kvinnliga komiker på Svenska Standup-galan och turnerat på olika humorklubbar runt om i landet. Hon har haft en egen hyllad föreställning ”Bakis i Burkan” som handlar om kulturella skillnader och jämställdhet – och där ingenting är heligt. Hennes verbala briljans, mod och gränslösa humorattityd gör att hon kan driva med det mest allvarliga och vända det till ett förlösande gapskratt. Hon berör, provocerar, engagerar och bjuder både på skratt och allvar – högt och lågt.

Zinat brinner även för mänskliga rättigheter, bl.a. genom stiftelsen Glöm aldrig Pela och Fadime Riksförening som verkar för att sätta stopp för alla hedersmord. Hon är även goodwillambassadör för svenska FN-förbundet och är djupt engagerad i arbetet att stoppa barn- och tvångsäktenskap.

Boka Zinat Pirzadeh för standup, som konferencier eller för en föreläsning kring teman som mångfald, jämställdhet, integration och hedersvåld.

Se upp – här kommer Mångfald
Majoriteten av svenskarna vågar idag inte diskutera problemen som följer av kombinationen ökad invandring och en integrationspolitik där det tar lång tid för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Det skulle även behövas ännu fler naturliga mötesplatser för att få det sociala att fungera. Detta utnyttjas av rösterna som är kritiska till invandring generellt.

Se upp, här kommer mångfald! – en föreläsning som handlar om att våga prata om invandring och som syftar till att återta frågan från främlingsfientliga partier.

Trams är smart baklänges
En föreläsning av och med Zinat Pirzadeh, där man får en glimt av hur man kan se ljuset i mörkret, hur man kan se det bisarra, det roliga i det tragiska, hur man kan acceptera livet som det är och ta sig vidare, acceptera sorg och misslyckande och också se det roliga i allt det här. Det kanske inte låter så bekant i ett samhälle där vi vänder oss till psykofarmaka så fort livet tär på oss. Men kroppens egna endorfiner frigörs när vi skrattar gott. Det kanske inte alltid är så lätt att se det ljusa och skrattet i det svåra, men som Ingmar Bergman sa, låt demonerna stå för plogen. Man ska försöka se att det finns en ny dag, att det finns andra resultat om man lär sig titta lite längre bort än botten av sitt liv där man ligger och kravlar. Så lyssna på Zinat Pirzadeh, garanterat kommer ni få åtminstone få magmuskler av skratt om inte annat. Zinat är väldigt bra på att i en berg- och dalbana av berättelser få en att känna inkännande, medkännande trots alla svårigheter hon har gått igenom. Och det är kanske det som gör att hon ser trams som något smart.

Flykt inte ett val
2015 var ett turbulent år för Sverige och Europa vad gäller mottagandet av människor på flykt. Värst är det dock alltid för människorna som måste fly. Flykten undan krig, hot och terror, att fly för att överleva, ett faktum vi aldrig får förminska.

Zinat som själv har erfarenhet av att fly berättar nu för första gången om sin flykt i detalj. Hon kom till Sverige för 25 år sedan från Iran där hon hade tagit sig ur ett tvångsäktenskap. Hon flydde med sin då tvåårige son i famnen. Det var en traumatisk och otrygg resa. Att resa ensam utan en man är ovanligt och det var inte sällan hon kände sig hotad. Zinat berättar för oss hur man överlever en sådan resa. Hon pratar också om varför det är så få kvinnor som flyr idag och hur vi kan balansera upp den ojämlika situationen och hjälpa kvinnor och flickor att komma hit.

Tacka vet jag Sverige – Den psykiska och fysiska resan
I den här föreläsningen talar Zinat om mötet med det nya landet som vuxen. Arbetslivet, det sociala livet, språket, om det kulturella bagaget, möte med myndigheter med mera, är ämnen hon tar upp i en underhållande och mycket tänkvärd föreläsning. Följ med på en svindlande magisk berg- och dalbana där skratt och allvar, högt och lågt avlöser varandra.

Hedersrelaterat förtryck, hedersrelaterat våld och hedersmord
Ett föredrag av Zinat Pirzadeh där högt och lågt avlöser varandra och där djupet och allvaret ständigt är närvarande. Pirzadehs föreläsning baserar sig först och främst på hennes egna erfarenheter, samt den tysta kunskap hon besitter utifrån sin uppväxt före- och efter revolutionen i Iran. Hennes Fil. kand i Studie- och yrkesvägledning berör indirekt dessa frågor då kvinnans rörlighet i samhället begränsas starkt av hederskulturernas regelverk. Också i hennes roman “Fjäril i Koppel”, tar hon upp sin syn på hedersrelaterad våld i alla dess former.

Hennes föredrag förklarar en del av mekanismerna bakom hederstänkandet och dess konsekvenser i kvinnors och mäns liv ännu idag. Hon belyser den hos männen upplevda vikten av att oupphörligen bevaka kvinnans “heder”, och hur detta i många fall dominerar samtliga inblandades liv.

Zinat Pirzadeh konstaterar att det är svårt att på så kort tid ge en heltäckande bild av den komplexa verklighet som råder i de sammanhang där hedersmord är accepterat. Hon menar trots detta att hennes föredrag på många sätt ökar lyssnarens förståelse för detta brutala fenomen: Hedersrelaterat våld.

Boka Zinat Pirzadeh för standup, som moderator eller för en föreläsning om mångfald, integration och hederskultur på 031-780 32 35.

Lärarförbundet
Karolinska Institutet
Värmlands Folkblad
Högskolan i Kristianstad
Huddinge Kommun
Röda Korset

– Fil. kand i Studie- och yrkesvägledning
– Sommarpratare i Sveriges Radio
– Stockholms FN-förening diplom för försvar av mänskliga rättigheter
– Årets bästa kvinnliga komiker på Svenska standupgalan 2010
– Författare till boken Fjäril i koppel
– Skådespelerska i Se upp för dårarna, Beck – Det tysta skriketSolsidan samt Pokerface

 • Jag skrattade så jag grät, du var fantastisk och så berörande samtidigt. Igenkänningsfaktorn var hög och du som person imponerade starkt! Länge sen jag kände mig så rörd och imponerad av någon.

  • Anställd, Röda Korset
 • Temat var möten, kommunikation, etnicitet. Zinats framträdande var briljant och blev mycket uppskattat av studenterna och deras handledare från fältet samt lärarna. Mycket skratt under förmiddagen och eftertanke och nya perspektiv under eftermiddagens diskussioner.

  • Kurt Palmström, Högskolan i Kristianstad
 • Zinat Pirzadeh kan konsten att både underhålla och mana till eftertanke. HON FÄNGSLAR publiken genom att vara sig själv. Inga krystade skämt och publikskratt på beställning. Det behövs inte.

  • Lars Swanö, Värmlands Folkblad
 • Jag skrattade så jag grät, du var fantastisk och så berörande samtidigt. Igenkänningsfaktorn var hög och du som person imponerade starkt! Länge sen jag kände mig så rörd och imponerad av någon.

  • Anställd, Röda Korset
 • Temat var möten, kommunikation, etnicitet. Zinats framträdande var briljant och blev mycket uppskattat av studenterna och deras handledare från fältet samt lärarna. Mycket skratt under förmiddagen och eftertanke och nya perspektiv under eftermiddagens diskussioner.

  • Kurt Palmström, Högskolan i Kristianstad
 • Zinat Pirzadeh kan konsten att både underhålla och mana till eftertanke. HON FÄNGSLAR publiken genom att vara sig själv. Inga krystade skämt och publikskratt på beställning. Det behövs inte.

  • Lars Swanö, Värmlands Folkblad
Close