Agneta Lagercrantz

70 skäl till självmedkänsla

Efter 35 år som uppskattad skribent på Svenska Dagbladet gör Agneta Lagercrantz en andra karriär som föreläsare kring sina böcker om självmedkänsla. De bygger på hjärnforskning som bekräftar att självkritik gör oss stressade och att vi behöver tillföra medkänsla och vänlighet för att må bra. Oanade talanger har givit Agneta mångårig scenvana och hon presenterar fakta med värme, humor och underfundighet. Agneta Lagercrantz är också en skicklig moderator.

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

  • Sluta hacka på dig själv!
  • Bli en bättre ledare med självmedkänsla
  • Kindfulness!
  • Självmedkänsla i terapi, forskning och vardag
  • Självmedkänsla – ett sätt att räcka till?
  • Självmedkänsla – det nya sättet att må bra
  • Med känsla för compassion
  • Medkänsla och empati – vad är skillnaden?

Presentation

Självmedkänsla är en metod för att bli lika vänlig mot sig själv som man är mot andra som är med om motgångar. Över hela världen lär sig människor nu att bemöta sig själva med värme och förståelse när de känner sig misslyckade istället för med självkritik. Självmedkänsla verkar behövas i en tid då vi tror att vi ska vara perfekta i alla lägen och räcka till för allt.

Agneta Lagercrantz böcker om självmedkänsla ligger på topplistorna över mest sålda psykologiböcker i Sverige. Hon är numera föreläsare på heltid efter 35 år i Svenska Dagbladet, bland annat på Idagsidan där hon skrev om neurovetenskap, medkänsla, mindfulness och andlighet. Under åren på Näringsliv profilerade hon sig genom en egen avdelning om ledarskap och organisationsutveckling.

Parallellt med journalistyrket har Agneta i perioder varit en flitigt anlitad föreläsare med ett helt eget sätt att gestalta det känslomässiga innehållet i sina föredrag.

Agneta Lagercrantz kan vara moderator inom de flesta områden och tar hand om paneldiskussioner med glimten i ögat. Hon väjer heller inte för svåra ämnen som döden, medvetandet och medicinsk etik.

Agneta Lagercrantz anpassar sina föredrag till målgruppen och kan även specialskriva texter som på ett spetsfundigt, innerligt och humoristiskt sätt speglar beställarens verklighet.

Sluta hacka på dig själv!
Hackar du på dig själv för att få något gjort? Tycker du aldrig att du duger som du är? Forskning visar att självkritik utlöser samma stress inombords som då vi är utsatta för hot utifrån. Metoder för att öva upp sin självmedkänsla ökar känslan av trygghet och gemenskap och får oss att prestera bättre!

Passar alla som vill ha ny kunskap om varför vår tid lider av perfektionssjuka.

Bli en bättre ledare med självmedkänsla
Kräver du av dig själv att vara perfekt i alla lägen? Det kan göra dig till en sämre beslutsfattare. Självkritik utlöser stress och gör oss tunnelseende. Då får vi inte tillgång till pannloberna och fattar sämre beslut. Självmedkänsla minskar tunnelseendet och du blir mer inriktad på vad du behöver göra just nu, inte upptagen av misstaget du just gjorde.

Passar för ledarskap, chefskurser, medarbetarskap.

Kindfulness!
När perfekt har blivit det nya ”duga som man är” räcker det inte med mindfulness för att reglera stress och bli mer fokuserad på jobbet. Neurovetenskaplig forskning visar att vi också behöver vänlighet om hjärnan ska bli tillräckligt trygg för att kunna vara kreativ och tänka smart. Och om vi behöver lindra psykisk smärta. Det bästa för oss är alltid en kombination av bägge: ”Kindfulness”.

Passar alla som vill ha ny kunskap om självmedkänsla och medkänsla som nästa stora våg efter mindfulness.

Självmedkänsla i terapi, forskning och vardag
Människor som har en sträng inre kritiker har oftare än andra problem med psykisk ohälsa. I dag pekar forskningen på att självacceptans är bästa sättet att må bra, samtidigt som allt fler tycks lida av att känna sig otillräckliga. Självmedkänsla ingår numera både i en ny terapiform och i en självhjälpsmetod.

Passar psykoterapeuter och vårdpersonal.

Självmedkänsla – ett sätt att räcka till?
Brukar du känna dig otillräcklig – och tycka att det är ditt fel? I yrken där man behövs för andra kan en förmåga till medkänsla med både sig själv och andra minska risken för att drabbas av den utbrändhet som kallas empatitrötthet. Men många är rädda för självmedkänsla, trots att det är nödvändigt att stötta sig själv för att räcka till för andra.

Passar yrkesgrupper inom socialarbete, vård och omsorg.

Självmedkänsla – det nya sättet att må bra
Självacceptans är det bästa sättet att må bra – och samtidigt något vi övar på allra minst. Känslan av otillräcklighet kan få många att fastna i självanklagelser istället för att se med vänlighet, värme och förståelse på vilka de är. Självmedkänsla är lika naturligt som att känna medkänsla med andra.

Passar alla som vill ha ny kunskap om hur vi övar upp förmågan som ökar vårt psykiska välmående.

Med känsla för compassion
Vi är gjorda för att samarbeta, bry oss om varandra och känna medkänsla. På flera forskningscenter i USA pågår vetenskapliga studier om empati, medkänsla, altruism och vördnad. Självmedkänsla är en del av vår medfödda förmåga till medkänsla och är nödvändigt för att kunna minska andras lidande.

Kan kombineras med andra föreläsningar och passar alla som är intresserade av bakomliggande mekanismer till medkänsla och självmedkänsla.

Medkänsla och empati – vad är skillnaden?
Det är skillnad på empati, vår medfödda förmåga att känna in andras lidande, och medkänsla, att aktivt vilja lindra andras smärta. Det är empatin som gör oss utbrända, inte medkänslan. Genom att förstå skillnaden kan man motverka empatitrötthet.

Passar yrkesgrupper inom socialarbete, vård och omsorg.

Försäkringskassan
Gestaltakademin
Center for Mindfulness Sweden
Nationella konferensen om palliativ vård
Friendy & Co
Betaniastiftelsen
Svenska kyrkan
Natur & Kultur
Vetenskapsfestivalen

– Författare till sju böcker, senast Självmedkänsla och 70 skäl till självmedkänsla (Natur & Kultur)
– En av Svenska Dagbladets mest uppskattade skribenter
– Konsultutbildning på gestaltpsykologisk grund
– Kurser i självmedkänsla och mindfulness
– Ledamot i OFO, Organisationen för organdonation i Mellansverige

  • Träffsäkert, begåvat och omtänksamt.

    • Johan Sundelöf, programchef Betaniastiftelsen
  • Träffsäkert, begåvat och omtänksamt.

    • Johan Sundelöf, programchef Betaniastiftelsen
Close