Ann-Christine Ruuth

Präst och transperson om inkludering

Ann-Christine Ruuth är kyrkoherden som kom ut som transperson vid 57 års ålder. Nu är hon professionell föreläsare med hela landet som arbetsfält. En föreläsning med Ann-Christine ger många tillfällen till skratt men framförallt fördjupad kunskap om vad det innebär att vara transperson, vad vi menar med en riktig man eller en riktig kvinna. Kort sagt: Vad det innebär att vara människa. Boka en inspirerande föreläsning om normer, HBTQ och inkludering här!

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

 • Pappa Ann-Christines bekännelser - Från man till kvinna på 90 minuter
 • Man eller kvinna. Hur säker är du?
 • Ställ dig i kön. Men vilket?
 • Tänk om chefen är trans?!
 • Transpersoner är som alla andra. Människor.
 • Transpersoner i skolan.

Presentation

Ann-Christine Ruuth blev sig själv vid fyllda 57. Tidigare kallades hon Åke och var kyrkoherde i en församling i Växjö. Sedan 2013 föreläser hon nu på heltid över hela landet om vad det innebär att vara en transperson, om vad vi egentligen menar med manligt och kvinnligt och de normer som styr våra föreställningar och beteenden.

När Ann-Christine Ruuth kom ut vållade det en enorm uppmärksamhet och ledde bl a till medverkan i SVT:s Skavlan. Nu syns transpersoner allt oftare i media och vi börjar inse att transpersoner finns överallt i hela samhället. Men transpersoner utmanar våra föreställningar om kön, om manligt och kvinnligt. Kunskapsbristen hos allmänheten är ofta stor och därför är det inte ovanligt att de blir utsatta för trakasserier, hot och våld. Många, inte minst unga, transpersoner överväger till och med att ta sitt liv.

Med mycket humor och värme utmanar Ann-Christine Ruuth i sin föreläsning våra föreställningar om kön, vi får veta vad som menas med att vara transperson och hur vi alla kan hjälpa till att göra samhället mer inkluderande. Egentligen handlar föreläsningen om att vara människa och att vi alla är kallade att leva våra liv som dem vi är. Åhörarna får ofta möjlighet att samtala med sin granne om olika frågeställningar. Frågor och synpunkter från publiken är alltid mer än välkomna under hela föreläsningen.

Boka en inspirerande föreläsning med Ann-Christine Ruuth om inkludering, mångfald, HBTQ och normer här!

Fotograf är Anna Nordström

Längd: ca 2 timmar
Språk: Svenska och engelska
Målgrupp: allmänhet, chefer, HR-ansvarig, skola mm

Pappa Ann-Christines bekännelser – Från man till kvinna på 90 minuter
Följ med på resan från pojkrummet i Rottne till dagen när Ann-Christine Ruuth, som då var manlig kyrkoherde i Växjö, berättar för sina barn, sina syskon, sina vänner och medarbetare: Jag heter Ann-Christine. Mitt pronomen är hon. Det blir en resa med många skratt men också eftertänksamhet och ett stänk vemod. Var dig själv, säger vi gärna till varandra. Men för några kan det kosta mer än vi anar.

För fem år sedan kom boken ”Min pappa Ann-Christine” där Ester Roxberg berättar varmt och kärleksfullt om hur det var att växa upp med en pappa som en dag berättade att hon hette Ann-Christine. Boken väckte stor uppmärksamhet och både Ester och Ann-Christine blev gäster hos Skavlan. Boken har inspirerat till filmen ”Min pappa Marianne” med Rolf Lassgård och Hedda Stiernstedt i huvudrollerna (2020).

Man eller kvinna. Hur säker är du?  Vågar du lita på personnumret, vad andra säger om dig eller hur din kropp ser ut? Och var sitter egentligen könet? Välkommen till en föreläsning som vidgar perspektiven om normer, kön och identitet.

Ställ dig i kön. Men vilket? Vi är vana att tänka kön som två skilda kategorier. Men forskning och människors egna erfarenheter säger oss att vi hellre ska tänka mångfald, olikheter och variationsrikedom.

Tänk om chefen är trans?! Transpersoner finns överallt. Men många tiger om sin transidentitet. Att komma ut som transperson på jobbet verkar helt omöjligt. Men öppen arbetsplats är möjlig och den blir bättre för alla.

Transpersoner är som alla andra. Människor. Många förknippar transpersoner med någon färgglatt utstyrd människa i en prideparad. I själva verket är transpersoner alldeles vanliga människor som finns överallt i samhället. Men många vågar inte visa det av rädsla för att bli hånade eller kränkta.
I den här föreläsningen får du veta mer om vad som menas med en transperson, vad som definierar en man eller en kvinna och hur vi alla tjänar på att göra samhället transinkluderande.

Transpersoner i skolan. Att vara ung och transperson är ofta en mycket svår situation. Svårast är inte alltid andra elever i skolan. Oftast är problemet vuxna som inte vet eller inte vill förstå och som en ung transperson ständigt måste förklara för. Men en skola med personal som tydligt visar att ”här får du vara den du är” blir till stort stöd och hjälp. I den här föreläsningen får du veta vad som menas med en transperson, vad vi egentligen menar med ”kön”, och hur du bäst kan ge stöd och hjälp åt de transpersoner du möter.

Boka en föreläsning med Ann-Christine Ruuth på teman kring inkludering, identitet och transfrågor på 031-780 32 35.

Statistiska Centralbyrån
Polisen
Skanska
Strängnäs stift
Linköpings Universitet
Ljungby Kommun
Danderyds församling
Fackförbundet Vision

– Professionell föreläsare med många års erfarenhet
– 20 års chefserfarenhet från Svenska kyrkan
– Magisterutbilding i ledarskap
– Akademisk utbildning inom teologi och genusvetenskap
– Transperson

 • Vi är jättenöjda med föreläsningen! Du är en otroligt skicklig, kunnig och närvarande föreläsare som jag har stor respekt för och som jag gärna bjuder in igen om tillfälle ges.

  • Åsa Åbom, Fackförbundet Vision, Linköping
 • Vi är jättenöjda med din föreläsning och den passade bra ihop med dagen som hade temat Bli bättre tillsammans och mod. De var många som pratade om föreläsningen långt efter dagen i positiva ordalag.

  • Johanna Stridh, utvecklingschef, Skanska Sverige AB
 • Fantastisk härlig, positiv, idéväckande, ifrågasättande föreläsning! Det var höjdpunkten på helgen!

  • Anna Olsberg Tuneskog, Simskoleförbundet
 • Vi är jättenöjda med föreläsningen! Du är en otroligt skicklig, kunnig och närvarande föreläsare som jag har stor respekt för och som jag gärna bjuder in igen om tillfälle ges.

  • Åsa Åbom, Fackförbundet Vision, Linköping
 • Vi är jättenöjda med din föreläsning och den passade bra ihop med dagen som hade temat Bli bättre tillsammans och mod. De var många som pratade om föreläsningen långt efter dagen i positiva ordalag.

  • Johanna Stridh, utvecklingschef, Skanska Sverige AB
 • Fantastisk härlig, positiv, idéväckande, ifrågasättande föreläsning! Det var höjdpunkten på helgen!

  • Anna Olsberg Tuneskog, Simskoleförbundet
Close