Charlotte Signahl

Mångfald - besvärligt härligt!

Får man skratta åt rasister? Är han bög eller homosexuell? Rullstolsbunden eller buren? Vad har HBT med jobbet att göra? ”Annan” etnisk bakgrund – annan än vad? Charlotte Signahl räds inte de tuffa, obekväma frågorna. Med stor humor, faktakunskap och unika pedagogiska grepp avdramatiserar hon ämnen som mångfald, jämställdhet, mänskliga rättigheter, diskriminering, härskarteknik, stress och motivation. Boka en föreläsning här!

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

 • Mångfald – Besvärligt Härligt!?
 • Jämställdhet på 90 minuter – går det?!
 • Efter #metoo - det här behöver du kunna!
 • Härskartekniker – ibland är folk dumma!
 • Du blir bra på det du tränar på! Vad tränar du på?
 • Det är ingen stake i dig – hur fördomar och diskriminering sänker motivation

Presentation

Charlotte Signahl sticker ut hakan och tacklar de svåra frågorna på sitt alldeles eget sätt. Ibland tufft och chockerande rakt på sak, men alltid med glimten i ögat och på ett sätt som öppnar dina ögon för viktiga frågor och invanda tankemönster. Hon använder ”stand up” som pedagogiskt verktyg vilket gör att ämnet inte upplevs som tungt eller tjatigt – ofta har publiken inte fått skratta åt sina egna tillkortakommanden och nervositet kring dessa obekväma frågor tidigare. Charlotte förmedlar att diskriminering eller stress i livet inte är OK och att vi med fakta, humor och kärlek kan komma fram till att ansvaret och möjligheter till lösning ligger hos oss alla.

Charlotte Signahl har alltid jobbat nära människor och med viktiga samhällsfrågor. Hon har studerat historia, psykologi och filosofi på Stockholms universitet, varit förbundsordförande på Röda Korsets Ungdomsförbund, projektledare på Sensus Studieförbund och ordförande för URIX. Utöver detta har hon åtta års erfarenhet från hemtjänsten och ännu fler från talarbranschen. Som föreläsare och moderator har hon utbildat och handlett inom frågor som rör bland annat arbetsmiljö, mångfald, normer och jämställdhet.

Stort engagemang och hög energi är Charlotte Signahls tydligaste drag. Med humor, fakta och ett unikt pedagogiskt grepp avdramatiserar hon obekväma frågor så att vi på allvar ska få en förståelse för möten mellan människor och kan börja förändra saker och ting på riktigt.

Boka en föreläsning med Charlotte Signahl på ämnen som mångfald, jämställdhet, mänskliga rättigheter, diskriminering, härskarteknik, stress och motivation. Besvärligt härligt!

Mångfald – Besvärligt Härligt!?
Är mångfald en rättighetsfråga eller lönsamhetsfråga – eller både och? Får man skratta åt rasister? Var är egentligen jämställdhet? Vad har HBT med jobbet att göra? Är religion en aktuell fråga i Sverige? Vad betyder de moderna orden normkritik och intersektionalitet? Är det skillnad på att bemötas och mötas? Finns det verkligen lagar och forskning inom dessa områden? ”Annan” etniskbakgrund – annan än vad? Genom att dela med sig av egna erfarenheter och backa upp med forskning får deltagarna en förståelse för möten mellan människor och hur dessa kan gå både rätt och fel. Lite fakta, lite historia och många funderingar.

Delar av innehållet:
– Det är genom ord vi till stor del kommunicerar. Hur uppfattas olika ord och vad händer med dem över tid? Vi samtalar om ord som kan uppfattas som rasistiska, sexistiska, homofoba eller islamofoba. Hur bemöter vi varandra?
– Vi vill också syna vad användandet av ord har för påverkan på oss själva. Hur låter vi etiketter och roller styra oss? Hur kan vi göra oberoende val i stället?
– Hur gör vi makt? Jämställdhet, jämlikhet och demokrati är inget vi har – det är något vi gör hela tiden och det måste underhållas, som vilken kondis som helst helt enkelt. Om vi får gott om tid går vi igenom härskarteknikerna.
– Vad är en samhällsnorm? Hur kan den se ut och hur påverkar den oss? Varför väljer vi så ofta lika? Vad är privilegier och vem har dem och när?
– Hur påverkar detta vår rekrytering och kompetensförsörjning? Vår produktion och vår lönsamhet? Vem vill jobba hos oss och köpa våra produkter? Hur ger vi service och får alla den vård de ska ha?

Jämställdhet på 90 minuter – går det?!
Nej men det är en bra början! Vad är jämställdhet och hur kan det ses från olika håll? Vad är jämlikhet och vad är skillnaden? Hur hänger sexuell läggning, könsidentitet, konstruerat och biologiskt kön ihop? Vad är intersektionalitet? Vet du vilka de lagstadgade diskrimineringsområdena är och vad de innebär? En modern jämställdhet hur kan den se ut?

Det här är en föreläsning med lite svåra ord, lite lagar, lite historia och ganska mycket nutid. Hur kan du själv spela roll? Vad menar vi egentligen med jämställdhet och framför allt, om det nu är så viktigt, hur görs den?

Föreläsningen tar sin utgångspunkt i diskrimineringslagstiftningen, frågor om bemötande och svåra ord. Till exempel makt, etnicitet, hbt, jämlikhet och jämställdhet. För att få grepp om jämställdhetsfrågan utgår vi från ett intersektionalistiskt perspektiv och ger exempel på vad normkritiskt tänkande kan innebära. Vilka roller spelar du och vilka roller får andra dig att spela?

Härskartekniker – ibland är folk dumma!
En föreläsning och/eller workshop om hur vi gör och utsätts för ful makt och vad du kan göra åt det. Föreläsningen bygger i huvudsak på professor Berit Åhs forskning och innehåller också ett kort pass normkritiskpedagogik, makt- och genusteori. Vi övar och prövar många av de knep som hjälper oss att bli medvetna om härskarteknikerna för att motverka de effekter som de har på oss själva och andra.

Delar av innehållet:
– Vilka är härskarteknikerna och hur fungerar de?
– Hur förlorar vi långsiktigt på att använda härskartekniker och varför gör vi det?
– Varför råkar vi använda dem och vad gör vi när vi blir utsatta?
– Kort om genus-, norm- och maktteorier.
– Ibland lägger jag ett pass om mötesmetoder som skapar nya förutsättningar.

Du blir bra på det du tränar på! Vad tränar du på?
Vad är motivation och vet du hur det fungerar? Har du motivation? I så fall för vad? Hur hittar du motivation och mål att arbeta mot? Vad vill du förändra? Hur fungerar stress? Vad är mest effektivt för att hantera en stressig vardag? Det här är en föreläsning om hur du gör vardagen lite enklare att leva. Om att leva med sig själv och andra. Föreläsningen utgår från olika exempel, lite forskning och förhoppningsvis många skratt. Föreläsningen ger några enkla verktyg att ha till hands när livet krånglar. Fokus ligger på metoder som är förbyggande men som även har en god effekt vid kriser. Föreläsningen tar sin utgångspunkt i forskning om motivation, om hjärnan och den kända och effektiva stresshanteringsmetoden ACT.

Delar av innehållet:
– Vad säger forskningen om motivation?
– Hur kan jag hitta förutsättningar för motivation?
– Vilka är mina motivationsspöken?
– Hjärnan – vem programmerar den?
– Varför är stress bra?
– Hur blir vi stressade?
– Genomgång av de effektivaste metoderna för stresshantering.

Det är ingen stake i dig – hur fördomar och diskriminering sänker motivation
En heldag där vi kombinerar de två föreläsningarna Mångfald – besvärligt härligt!? och Du blir bra på det du tränar på! Vad tränar du på?

Genom ett fördomsfullt språkbruk och diskriminerade strukturer sänker vi motivationen och ökar stressen både på ett strukturellt plan i samhället men också i den egna arbetsgruppen eller laget.

Efter #metoo – det här behöver du kunna!

Trakasserier och härskartekniker – Nu gäller det! (Charlotte Signahl och Sara Jonasson)
Så många har äntligen förstått tack vare #METOO att sexuella trakasserier måste hanteras professionellt, systematiskt och med kunskap och kraft. Charlotte Signahl har lång erfarenhet av att föreläsa och utbilda små och stora grupper inom diskriminering och olika former av trakasserier där sexuella trakasserier alltid har ett stort fokus. Charlotte Signahl föreläser, fyller på med kunskap och kraft och Sara Jonasson processleder er fram till hållbara metoder för att alla ska känna sig trygga på arbetsplatsen samt ha planer för att hantera när situationer uppstår.

Måste jag älska varenda jävel? 
Det någon uppfattar som en rå men hjärtlig jargong uppfattar någon annan som en kränkning. Så många är så rädda för att göra eller säga fel. Men så många enkla knep det finns! En föreläsning om psykologiska mekanismer bakom rädsla, trygghet och några etikettsknep för att överleva i en ny verklighet. Vad måste ett företag, en offentlig verksamhet eller en privatperson faktiskt veta, göra, leva upptill och förstå i en omgivning som präglas av stor mångfald i värderingar, vanor upplevelser och erfarenheter? Vad betyder ord som kulturkompetens, normkreativitet och vad är ett inkluderande språk?  En handfast och humoristisk föreläsning.

Samtliga föreläsningar utformas i samråd med kunden. Genom en intervju får Charlotte en bild av vad just ni behöver och vill ha.

Slå oss en signal på 031-780 32 35 så berättar vi mer om Charlotte Signahls föreläsningar.

Carlsberg
Danderyds sjukhus
Elsäkerhetsverket
Fackförbundet Vision
Friskis och svettis
Försvarshögskolan
Göteborgs Stad
Länsstyrelsen Östergötland
Migrationsverket
Nordea
Volvo

– Förbundsordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund
– Ordförande för URIX- Projektledare på Sensus Studieförbund
– Utbildad meditationslärare och ACT-handledare
– Jobbat inom hemtjänsten

 • Tack för en jättebra föreläsning med många aha-upplevelser och dessutom presenterat på ett underhållande sätt. Jag har fått många positiva reaktioner från åhörargruppen och samtliga har varit nöjda, ja nästan euforiska:) man refererar till dig som den stora "behållningen" av programmet för dagen. Det har gett mersmak och jag har rekommenderat dig till lite olika personer som arrangerar föreläsningar. Och jag tänker att speciellt för oss i Boden med en av landets största flyktingförläggningar i förhållande till invånarantal så är ditt budskap nåt för oss att ta på allvar.

  • Christine Damström, Bodens kommun
 • Tack för en jättebra föreläsning med många aha-upplevelser och dessutom presenterat på ett underhållande sätt. Jag har fått många positiva reaktioner från åhörargruppen och samtliga har varit nöjda, ja nästan euforiska:) man refererar till dig som den stora "behållningen" av programmet för dagen. Det har gett mersmak och jag har rekommenderat dig till lite olika personer som arrangerar föreläsningar. Och jag tänker att speciellt för oss i Boden med en av landets största flyktingförläggningar i förhållande till invånarantal så är ditt budskap nåt för oss att ta på allvar.

  • Christine Damström, Bodens kommun
Close