Huskurage – ny bok av Nina Rung

20 nov 2019

Boken Huskurage – från oro till omtanke är en handbok i att visa omtanke och civilkurage i husen där vi bor. Den innehåller enkla råd om hur vi kan hjälpa varandra till trygga hem – och ibland också rädda liv. Boken är skriven av grundarna till Huskurage, en ideell förening med målet att förebygga och förhindra våld i nära relationer genom att ge grannar verktyg att agera.

Runt en miljon böcker kommer att delas ut av Sveriges fastighetsägare, för att bidra till att förhindra våld i nära relationer. Bakom initiativet står författarna Nina Rung och Peter Rung tillsammans med bokförlaget Max Ström.

Huskurage – från oro till omtanke är en bok med syfte att rädda liv och minska lidande. Det är bok som är liten till formatet men som har ett livsavgörande innehåll.

Bakgrunden till boken är det fruktansvärda faktum att förra året dödades 22 kvinnor i sitt hem, av sin man eller sin ex-partner. Det är nästan alltid männen som står för det grövsta våldet – man brukar därför tala om mäns våld mot kvinnor. Våldet drabbar även barn som lever i hem där de tvingas bevittna våld eller själva blir utsatta för våld. Rädda Barnen beräknar att 200 000 barn lever i hem med våld i Sverige. Det motsvarar var tionde barn. Det innebär alltså att det i genomsnitt går minst två elever i varje klass som tvingas uppleva våld i sitt hem och dessutom riskerar att själva utsättas för våldet.

Alla kan bidra till att förändra detta – bara man vet hur man ska agera om man befarar att någon blir misshandlad. Boken Huskurage blir därför en slags handbok i praktisk medmänsklighet. Författarna ger oss alla möjlighet att utbilda oss i modet att våga bry sig om och larma.

− Vi är övertygade om att boken kommer att kunna rädda liv. Vi vet också att många barn kommer att kunna få hjälp om grannar vet hur man ska agera, säger Nina Rung.

Nina Rung har 18 års erfarenhet från arbetet med våld och sexualiserat våld, de sista åren inom Polisen utredde hon brott mot barn. Nina är en av grundarna till Huskurage och en stark röst i #metoo-debatten. Hon har tilldelats Årets Madeleine Leijonhufvud-pris och utsetts till svensk barnrättsexpert inom EU-projektet Judex+. Boka en viktig föreläsning med Nina Rung om sexualbrott, könsnormer och våld i nära relation på 031-780 32 35.

Läs mer och boka en föreläsning med Huskurage-författaren Nina Rung här

Boka en förelsäning med författarna till Huskurage Nina Rung och Peter Rung.