Klimataktivism är årets julklapp

12 dec 2019

Det är snart jul. Det är snart för sent att hålla jordens temperaturökning under tre grader. I dagarna skrev 249 föräldraorganisationer från hela världen under en önskelista. Inte till tomten, men till COP 25-delegaterna som just nu har våra barns öde i sina händer på klimattoppmötet i Madrid. Önskelistan – en appell – har egentligen en enda önskan, formulerad med stort allvar och kunskap: Lyssna på forskarna och agera nu!

Appellen är ett initiativ av talespersoner från bland annat klimatorganisationen Föräldravrålet där Catarina Rolfsdotter Jansson är engagerad sedan 2015. Catarina har i 15 år föreläst och modererat om klimatfrågan. Här är hennes tankar om varför klimataktivism är året julklapp.

Jag är en kvinna, mamma, föreläsare, programledare och författare som sen jag var liten flicka burit på en sorg. Sorgen över hur vi förstör vår planet. Denna sorg är min urkraft. Sorgen kommer ur kärlek. Kärlek till vårt hem jorden, till mina och andras barn, till mina ofödda barnbarn.

Om alla länder följer Parisavtalet i dess nuvarande skrivningar går vi mot en temperaturökning på tre grader. Då menar forskarna att de så kallade tipping points passeras och planeten går in en fas där vi inte vet hur de ekologiska systemen reagerar. Tänk Golfströmmen, havsnivåhöjningar som slukar miljonstäder, massiv matbrist. Och så vidare.

Nu gäller det för oss alla att hitta vår urkraft för att agera. Vi har inte tid att vänta på tomten i form av tekniska lösningar som inte är här idag. Vi har inte tid att vänta på tomten i form av politiska beslut. Innovationer och kraftfull politik kommer ur ett tryck underifrån. Därför måste vi agera på alla plan: Som konsumenter. Men även genom att utnyttja vår demokratiska rätt att rösta och trycka på våra politiker genom att skriva, ringa och debattera. Och genom att demonstrera. När Föräldravrålet var med och grundade den internationella klimatkoalitionen Our Kids´ Climate vid COP 21 i Paris sa en av mormödrarna på plats från Kanada: ” Vad har jag att förlora? Jag lägger mig gärna på gatan för att rädda framtiden för mina barnbarn.”

Så här kommer nu min önskelista till dig:

1) Se över din egen livsstil och hur den påverkar klimatet. Gör en klimatkalkyl hos WWF eller annan aktör och minska dina utsläpp enligt Carbon Law med 7 % varje år. Minst.

2) Förändra hur du äter: mer växtbaserat. Hur du transporterar dig: mer kollektivt, gång och cykel. Hur du konsumerar: avstå, hyr eller dela, köp second hand, köp cirkulära produkter. Hur du värmer upp din bostad: se över ditt elavtal, om du kan installera solceller gör det, se över energieffektiviteten i form av isolering etcetera.

3) Prata klimat – lösningsfokuserat – med din familj, dina vänner och på jobbet. Dela goda exempel.

4) Bli klimataktivist. Gå med i en organisation som arbetar med klimatfrågan. Tillsammans gör vi större skillnad och blir lyssnade på av beslutsfattare. Exempel på organisationer är Föräldravrålet, Greenpeace och Naturskyddsföreningen.

Klimataktivism är årets julklapp.

Catarina Rolfsdotter-Jansson föreläser och modererar sedan 15 år med fokus på hållbar utveckling, främst med fokus på klimatfrågan. Hon är även programledare för We Don´t Have Times internationella TV-program Climate Action News och en av talespersonerna i Föräldravrålet. Hennes senaste bok heter Handbok för en hållbar människa. Catarinas populära föreläsning ”Framtidsspaning baklänges – 2050: Så fick vi en hållbar värld” får nu sällskap av den efterfrågade ”Klimatet: Hot, Hopp & Handling”. Läs mer och boka en föreläsning med Catarina Rolfsdotter-Jansson här

Klimatföreläsaren Catarina Rolfsdotter Jansson berättar varför klimataktivism är årets julklapp.