Catarina Rolfsdotter-Jansson

Programledare med hållbar framtidsspaning

Catarina Rolfsdotter-Jansson är moderator, journalist och föreläsare. Författare till tolv böcker om miljö och hälsa. Catarina programleder konferenser inom alla områden men har sin djupaste kompetens inom hållbar utveckling (energi, klimat, CSR, stadsplanering, trafik, bygg). Har lett Eurovisions presskonferenser och internationell webb-TV om klimat som sänds i 55 länder. Med andra ord - proffs även på engelska och digitalt! Nominerad till Årets moderator och en av Sveriges hållbarhetsmäktigaste.

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

 • Framtidsspaning baklänges - 2050: Så fick vi en hållbar värld
 • 2050: This is how we saved the world
 • Klimatet: Hot, hopp & handling
 • Visionsverkstaden - en interaktiv backcasting där deltagarna är medskapare
 • Yogawoman rekommenderar
 • Hållbar människa - Hur lever man på ett sätt som tar hand om både en själv och planeten?
 • Så bygger vi en hållbar stad – The Malmö Way
 • Moderator

Presentation

Catarina Rolfsdotter Jansson är utbildad journalist med studier på Lunds Universitet (Kulturvetarlinjen, Statskunskap och Pressvetenskap) samt på Skurups Journalistlinje. Hon har TV-reporterutbildning från Channel 7 i New York och är certifierad yogainstruktör sedan 2004. Hälsa, klimat och hållbar utveckling är hennes specialitet.

För den breda allmänheten är Catarina Rolfsdotter-Jansson kanske mest känd som programledare för SVT:s Arga doktorn. Catarina modererar konferenser inom alla tänkbara områden, men har sin djupaste kompetens inom områdena hållbar utveckling (energi, klimat, CSR, stadsplanering, trafik, bygg). Hon har även gjort stora internationella event, som till exempel Eurovision i Sverige. Nu ses hon som programledare för det internationella web-TV programmet Climate Action News i cirka 55 länder där hon intervjuar världsledare om klimatledarskap. Catarina programleder även We Don´t Have Times internationella livesändningar, med en publik på cirka 8 miljoner tittare, vissa program i samarbete med FN.

Catarina Rolfsdotter-Jansson har under sina 25 år som journalist fokuserat på hur vi genom medvetna val kan göra världen till en bättre plats. Hon har gett ut tolv böcker och föreläser över hela Sverige om hälsa och hållbar utveckling. Efter att ha bott i New York, Stockholm och Singapore, är hon sedan 2000 tillbaka i Sverige och Malmö. Catarina är ordförande i den oberoende tankesmedjan Global Utmaning. År 2021 utsågs hon till en Sveriges hållbarhetsmäktigaste av Aktuell Hållbarhet. År 2019 tilldelades Catarina Rolfsdotter Jansson Region Skånes hederspris i miljö för hennes engagemang i miljöfrågor de senaste 25 åren. ”Genom sitt författarskap, föreläsningar och engagemang inom bland annat Föräldravrålet inspirerar Catarina andra att engagera sig i miljöfrågor och hållbarhet.”

Catarina Rolfsdotter-Jansson modererar och föreläser även på engelska. Hon är mycket van vid att agera framför kamera och kan även coacha andra deltagare inför event i hur man agerar framför kamera och digitalt. Catarina har en egen studio med green screen i Malmö.

Klimatet: Hot, hopp & handling
Klimatfrågan är vår ödesfråga. Fler och fler vill agera, men hur? Och vad gör egentligen skillnad?  Hur får vi mest effekt och hur tar du fram dina superkrafter för klimatet? För att agera måste vi ha kunskap, men också hopp.

Catarina Rolfsdotter-Jansson bjuder på en känslomässig föreläsning där helheten i klimatfrågan presenteras.

Catarina har skrivit och föreläst om klimatfrågan i tio år och är medgrundare till den internationella klimatorganisationen Our Kids´Climate. Hon är programledare för det internationella TV-programmet Climate Action News och var den första journalist som gjorde en filmad intervju med Greta Thunberg.

Framtidsspaning baklänges – 2050
Så fick vi en hållbar värld. Vi står inför en hel del utmaningar. Både som företag och individer. Catarina låter oss uppleva hur vi löst de flesta. Hon tar med publiken på en hisnande tur baklänges från 2050 som lämnar oss med framtidstro och nya affärsidéer.

Visionsverkstaden
En interaktiv backcasting där visioner skapas baserat på uppdragsgivarens unika hållbarhetsutmaningar i ett interaktivt och skräddarsytt upplägg.

”Visionsverkstaden” fokuserar på ett specifikt hållbarhetsområde och omfattar en timme, eller greppar över flera områden och är upp till en halvdag.

– Deltagarna får en kraftfull injektion av lust och möjligheter att skapa en bättre framtid baserat på Catarinas gedigna erfarenheter av hållbar omställning,

– Samskapande av vision/visioner ger verksamheten en tydligt riktning och energi.

– ”Visionsverkstaden” är en kraftfull teambuilding-övning där våra viktigaste utmaningar adresseras.

Utan gemensamma visioner om hur vi skapar en hållbar framtid får vi inte tillräcklig fart framåt i omställningen. #visionsverkstaden

Yogawoman rekommenderar
Catarina som kallat sig Yogawoman flera år innan Yogagirl blev ett världsfenomen☺ – erbjuder en hel- eller halvdag med fokus på välmående. Med utgångspunkt från tio års erfarenheter som yogainstruktör varvar hon föredrag om stresshantering och andning med övningar och ett längre yogapass.

Hållbar människa
Hur lever man på ett sätt som tar hand om både en själv och planeten? Catarina varvar fakta med övningar i mindfulness. Föreläsningen ger konkreta tips om hur man anpassar sin livsstil för att minska sin klimatbelastning utan att minska sin livskvalitet.

Så bygger vi en hållbar stad – The Malmö Way
Catarina har sedan 2001 arbetat som konsult i olika projekt om hållbar utveckling i Malmö stad, både skrivit publikationer, guidat internationella besökare, modererat konferenser och hållit föredrag. Hon berättar om Malmös uppmärksammade arbete med hållbar utveckling; ekostadsdelarna, solenergisatsningen, Fairtrade City, den ekologiska skolmaten, transportstrategierna mm.

Catarina Rolfsdotter Jansson specialskriver och anpassar sitt material efter målgrupp. Hon är mycket van att arbeta digitalt och har en egen studio i Malmö med green screen. Två av hennes föreläsningar ”2050: This is  how we saved the world” samt ”Klimatet: Hot, hopp & handling” finns professionellt inspelade att tillgå digitalt.

EU-kommisionen
Regeringskansliet
Danska exportrådet
Malmö stad
Luleå kommun
Chalmers
Coop
SKTF
WWF
Statsrådsberedningen

– Nominerad till Årets Moderator 2019
– TEDx på Wageningen University i Nederländerna
– Ordförande i den oberoende tankesmedjan Global Utmaning
– År 2021 utsågs Catarina till en Sveriges hållbarhetsmäktigaste av Aktuell Hållbarhet
– Tilldelad Regions Skånes Hederspris i miljö för sitt 25 år långa engagemang för miljön 2019
– Författare till 12 böcker bla. ”Handbok för hållbar människa ”, ”Harmoniska barn”, ”Lärande för hållbar utveckling i Malmö” och klimatromanen ”Malmö Manhattan 1994 2024”.
– Programledare för SVT:s Arga doktorn
– Certifierad yogainstruktör
– Arrangerar yogaresor
– Ledde 43 presskonferenser vid Eurovision varav flera sändes av EBU och SVT

 • Catarina Rolfsdotter-Jansson har länge varit och är flitigt engagerad som moderator vid konferenser inom olika organisationer i Malmö stad. Catarina är som moderator väl påläst och kunnig inom ämnesområdet hållbar utveckling samt hållbar stadsutveckling och fungerar utmärkt i såväl stora och små konferenser, på såväl svenska som engelska.

  • Åsa Hellström, Malmö Miljöförvaltning
 • Catarinas föreläsning var en pedagogisk fullträff. Mycket inspirerande.

  • Barbro Nilsson, Pensionerad pedagog
 • “Thank you for your very professional moderation of Vivienne Westwoods session “Tackling Climate Change – Innovation in action” at the Innovation Convention 2011 in Brussels”.

  • EU-Commissioner Máire Geoghegan-Quinn, Department of Research, Innovation and Science
 • Catarina Rolfsdotter-Jansson har länge varit och är flitigt engagerad som moderator vid konferenser inom olika organisationer i Malmö stad. Catarina är som moderator väl påläst och kunnig inom ämnesområdet hållbar utveckling samt hållbar stadsutveckling och fungerar utmärkt i såväl stora och små konferenser, på såväl svenska som engelska.

  • Åsa Hellström, Malmö Miljöförvaltning
 • Catarinas föreläsning var en pedagogisk fullträff. Mycket inspirerande.

  • Barbro Nilsson, Pensionerad pedagog
 • “Thank you for your very professional moderation of Vivienne Westwoods session “Tackling Climate Change – Innovation in action” at the Innovation Convention 2011 in Brussels”.

  • EU-Commissioner Máire Geoghegan-Quinn, Department of Research, Innovation and Science
Close