Mina Dennert

Journalist bakom #jagärhär

Över 150.000 nätvandrare har slutit upp bakom Mina Dennerts initiativ #jagärhär som arbetar mot hat och hot på nätet. Genom civilkurage städar medlemmarna upp rasistiska, kränkande och faktaskeva kommentarer på internet. Anna Lindh-priset, Årets superkommunikatör, Årets Samhällsaktör och Årets Rättvisepris är några av de utmärkelser som journalisten Mina Dennert har tagit emot för #jagärhär. Hör Mina Dennert berätta om arbetet för ett mer inkluderande samhälle. Boka föreläsning här!

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

 • Demokrati, propaganda och källkritik
 • Hur kan vi minska vardagsrasismen?
 • Civilkurage
 • Fake news, klickomani och filterbubblor
 • Att leda inkluderande
 • Om näthat för forumägare
 • Community online
 • Ung online

Presentation

Mina Dennert är utbildad journalist med erfarenhet från tv och radio. Hon har också en masterutbildning i entreprenörskap, har startat och drivit flera sajter, samt arbetat som kommunikatör, copywriter och creative director. När Mina upplevde en normalisering av hat i det offentliga rummet och att högljudda rasistiska röster blev vardag skapade hon Facebookgruppen #jagärhär. Tillsammans står de upp mot hot, kränkningar och fejkade nyheter i kommentarsfält på internet.

#Jagärhär är en ideell förening vars syfte är att förändra tonen i samhällsdebatten genom att bland annat uppmuntra civilkurage och motarbeta rasism, näthat och filterbubblor. Föreningen skriver även artiklar, håller föreläsningar och debatter, gör utredningar samt medverkar i olika beslutsfattande sammanhang.

Över 150.000 medlemmar har slutit upp i Sverige och andra länder, t.ex. Norge (#ViErHer), Finland (#OlenTäällä) och Tyskland (#ichbinhier). Musikgruppen Kent valde att hålla en välgörenhetsauktion med syfte att samla in pengar till #jagärhär där tre exklusiva bilder från deras avskedskonsert inbringade närmare 1.2 miljoner kronor till föreningen. Flera kända namn i Sverige har ställt sig bakom #jagärhär, bland andra kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Mina Dennert och #jagärhär har uppmärksammats stort i media och tilldelats flera priser för sitt arbete, till exempel Anna Lindh-priset, Årets superkommunikatör, Årets Samhällsaktör och Årets Rättvisepris.

Hör Mina Dennert berätta om arbetet bakom #jagärhär och hur fler kan arbeta för ett inkluderande samhälle utan diskriminering, rasism, näthat och faktaresistens. Ni får konkreta verktyg för hur man kan arbeta praktiskt med civilkurage, näthat och vardagsrasism. Föreläsningarna passar alltifrån skolor till myndigheter med egna forum på nätet. Boka en föreläsning med #jagärhär-grundaren Mina Dennert här!

Mina Dennert erbjuder föreläsningar och workshops för vuxna och unga vuxna. Hon tar även fram skräddarsydda upplägg formade efter era behov. Exempel på föreläsningsrubriker är:

Demokrati, propaganda och källkritik
En föreläsning för vuxna som reder ut begrepp som demokrati, yttrandefrihet, faktaresistens, propaganda, fake news, pressetiska regler, nyheter och alternativa medier, algoritmer och filterbubblor: Vilka är aktörerna. Vilka sysslar med detta och varför?

Föreläsningen går ut på att få en djupare förståelse för och kunskap om hur vårt samhälle styrs, skillnaden på åsikter, fakta, näthat, propaganda och journalistik, samt vikten av källkritik och faktagranskning. Allt med aktuella exempel från sociala medier.

Syftet är att stärka de medverkande i att se sin egen roll i vår demokrati och möjligheten att själva påverka sin omgivning.

Civilkurage
Det #jagärhär har lyckats med är att konkretisera en enkel problemlösning som handlar om civilkurage: Att stärka människor i att reagera och stå upp när andra blir utsatta för hat och hot. Ingen ska behöva möta hatet ensam.

Den här föreläsningen handlar om yttrandefrihet, om mänskliga rättigheter, om mobbning och hur man är mot varandra. När man ses och online.

Här läggs fokus på vad skolan eller klassen vill prata om. Det kan vara fokus på mobbning, näthat, genus eller rasism.

Hur kan vi minska vardagsrasismen?
Det finns många föreläsningar som pratar om hur det är att bli utsatt för rasism, varför det är fel och vad vi alla kan vinna på att vara mer inkluderande. Men få närmar sig lösningen. Den är nämligen obekväm och impopulär. Det är med rasism som det mesta andra, det handlar om oss. Det är VI som måste göra förändringen. De allra flesta skulle tycka att det var hemskt att få höra att en varit rasistisk. Rasist är en av de fulaste sakerna vi kan bli kallade, alla vet att rasism är fel. Vi vill inte såra, vi vill inte vara elaka och vi vill naturligtvis inte syssla med rasism. Vi är så upptagna med att vara antirasister och att övertyga oss själva och andra att vi är det, att vi vägrar att se att det flesta av oss beter oss rasistiskt ibland. Jag gör det. Men aldrig med flit.

Vågar vi sluta tänka på oss själva som goda antirasister en liten stund och se vad som händer när vi öppnar för möjligheten: Skulle det kunna vara så att jag är en del av problemet? Och hur kan jag i så fall göra för att vara en del av lösningen istället?

Fake news, klickomani och filterbubblor
En föreläsning om medielandskapet idag. Hatsidornas spridning har till till syfte att urholka förtroendet för de etablerade mediekanalerna. Därför är det viktigt att folk känner till begrepp som pressetik, redaktör, ansvarig utgivare, att etablerade mediekanaler faktagranskar materialet innan det publiceras. Och att man vet om att det finns “Trollfabriker”. Sidor som registreras som “alternativa media” för att syssla med smutskastning och skrämselpropaganda.

Om näthat för forumägare
Sociala media och diskussionsforum är fantastiska för att nå ut och interagera så länge du lyckas hålla trollen borta. Det räcker med ett fåtal användare vars syfte är att sabotera för att lyckas förvränga ditt budskap och ge dina besökare en felaktig bild av det du står för och vill förmedla. #jagärhär hjälper dig att ta kontroll över vad som händer i dina kommentarstrådar.

ATT LEDA INKLUDERANDE
Den här föreläsningen syftar till att höja kunskapsnivån kring vardagsrasism, mikroaggressioner och minoritetsstress med fokus på hur vi kan komma förbi det motstånd som kan finnas och förstå varför det är viktigt att få syn på egna och andras fördomar för att bli stärkt i att leda (eller vara) inkluderande.

Vad finns det för fördomar hos oss alla som kan vara hinder för att få ett fint samarbete eller en god arbetsmiljö? Hur kan vi vi gå från ett omedvetet beteende till ett valt beteende?

Det gäller att få syn på bias, fördomar och normer för att minska de negativa effekterna av våra undermedvetna preferenser och höja medvetenheten kring grundläggande saker som vi har med oss sedan vi var små, som vi dagligen omges av och som genomsyrar hela vårt samhälle.

Mina ger deltagarna kunskap och inspiration, metoder och strategier samt möjlighet att diskutera och reflektera kring hur vi agerar gentemot varandra och vinsterna det skulle innebära för ert företag, arbetsgrupp eller organisation.

MOTSTÅNDSKRAFT ONLINE
Under fem år har Mina lett det internationella nätverket #iamhere som dagligen deltar i debatten om aktuella politiska frågor på sociala medier över hela Europa. Under dessa år av arbetet med metoder för förändring har hon utvecklat en stor mängd strategier för digital motståndskraft.

I den här föreläsningen eller workshopen delar Mina med sig av sina erfarenheter med praktiska övningar samt förmedlar verktyg som ger fördjupade mediekunskaper, leder till bättre digitala diskussioner och engagerar till civilkurage. Så här kan din personal, dina medlemmar eller studenter bli stärkta i och lära sig att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter genom att stoppa näthatet, stötta och stärka varandra att våga säga vad vi själva tycker och ta plats online.

När vi övar upp vårt civilkurage och involverar oss i samhällsdebatten kan vi påverka mer än vi tror!

KONSPIRATIONSTEORIER, PROPAGANDA OCH KÄLLKRITIK
Den här föreläsningen handlar om konspirationsteorier, faktaresistens, propaganda och alternativa fakta:

Vilka är aktörerna? Vilka sysslar med detta och varför?

Föreläsningen ger en djupare förståelse för riskerna och problemen med den desinformation som sprids på sociala medier. Deltagarna lär sig skillnaden på åsikter och fakta, journalistik och propaganda, samt vikten av källkritik och faktagranskning. Vad är en trovärdig källa? Hur hittar du källor till faktagranskad information?

Syftet är att stärka de medverkande i att se sin egen roll i den demokratiska utvecklingen och möjligheten att själva kunna påverka sin omgivning genom att sprida fakta. Allt med aktuella exempel från sociala medier och konkreta verktyg och metoder på hur du lär dig att granska och att bemöta de lögner som sprids.

COMMUNITY BUILDING
Från ensam i de hatfulla kommentarsfälten till en stor internationell rörelse med 150 000 medlemmar. Hör Mina berätta om hur hon startade #jagärhär och metoderna bakom framgångarna.

Mina berättar om hur du bygger ett community, skapar engagemang och får andra att lyssna och förstå varför det du själv tror på är viktigt. Hur du får igenom de förändringar som du själv vill se och hur du själv kan göra skillnad genom att bygga och leda digitala rörelser.

UNG ONLINE
Discord, Steam, YouTube och TicToc. En del plattformar i de ungas vardag är helt okända för de flesta vuxna. Det är forum och servrar, privata och publika, där miljontals barn och ungdomar varje dag hittar nya vänner, spelar tillsammans, pratar om sina intressen och finner stor gemenskap. Men det är också grogrund för rasism, misogyni och mobbning. Det attraherar pedofiler och högerextrema nätverk söker sig till plattformarna för att rekrytera.

Samtalsklimatet är många gånger hårt och ofta begås rent lagliga övertramp (förtal, hets mot folkgrupp) utan att de själva vet om det. Det förekommer nazistiska symboler som avatarer och spelarnamn som Hitler eller Breivik etc. står oemotsagda. En spelare planerade mordet på sina klasskamrater, ivrigt påhejad av andra forumdeltagare. Det pågick i månader utan att någon vuxen fick reda på det eller kunde stoppa det.

Men att bara avfärda den digitala världen som problemfylld och farlig har vi inget för. Det är dessutom helt fel. Därför erbjuder Mina Dennert också föreläsningar för vuxna om hur de kan delta och hjälpa barnen i den digitala vardagen. Vad är det för värld de lever i? Vilka plattformar finns det? Vad är egentligen MMORPG, FPS och en noob? Och hur kan du som vuxen vara närvarande och delta utan att förstöra?

Här läggs också fokus på de bakomliggande frågor som den unga, gruppen eller klassen behöver jobba med och prata om. Det kan till exempel vara fokus på näthat, källkritik, mobbning, genusfrågor eller rasism.

Boka en föreläsning eller panelsamtal med Mina Dennert på 031-780 32 35

Webbdagarna
Malmö Stad
Way Out West
Almedalen
Stockholmia
Mediagymnasiet Nacka

Anna Lindh-priset 2017
Årets Superkommunikatör 2017
Årets Mama 2017
Rättvisepris 2016
Årets Samhällsaktör 2016
Årets integration 2016

 • I mars arrangerade Stockholmia – forskning och förlag ett samtal om civilkurage på Bio Rio i Stockholm. I panelen deltog Mina Dennert med sina erfarenheter från #jagärhär som ett fantastiskt exempel på hur man kan konkretisera civilkurage. #jagärhär’s viktiga arbete och Mina Dennerts varma engagemang kan inte annat än inspirera till handling!

  • Ernesto Garzón, Stockholmia
 • En föreläsning med #jagärhär blandar kunskap, erfarenhet och känsla så att du går därifrån berörd och med nya insikter och inspiration. Genom att lyssna på och prata med #jagärhär fick vi nya insikter om var gränser för det demokratiska samtalet på nätet ska dras och hur vi kan dra dem. Anlita #jagärhär för att få kunskap om näthatet och dess konsekvenser, vad hat och hot på nätet kan göra med människor och hur alla kan bidra till en bättre ton och ett demokratiskt samtal.

  • Frida Leander, Malmö Stad
 • #jagärhär’s föreläsning på Mediagymnasiet i Nacka Strand hjälpte eleverna att se sin egen roll i det vardagliga. Vad de själva kan göra och vad de själva kan bli utsatta för. Mina drog både historiska och nutida paralleller, där den komplexa kärnan av respekt mot individen gjordes begriplig och till en personlig sak mellan eleverna. Jag rekommenderar varmt #jagärhär som föreläsare på skolor och gymnasium.

  • Ewa Maria Myhrlin, Mediagymnasiet Nacka
 • I mars arrangerade Stockholmia – forskning och förlag ett samtal om civilkurage på Bio Rio i Stockholm. I panelen deltog Mina Dennert med sina erfarenheter från #jagärhär som ett fantastiskt exempel på hur man kan konkretisera civilkurage. #jagärhär’s viktiga arbete och Mina Dennerts varma engagemang kan inte annat än inspirera till handling!

  • Ernesto Garzón, Stockholmia
 • En föreläsning med #jagärhär blandar kunskap, erfarenhet och känsla så att du går därifrån berörd och med nya insikter och inspiration. Genom att lyssna på och prata med #jagärhär fick vi nya insikter om var gränser för det demokratiska samtalet på nätet ska dras och hur vi kan dra dem. Anlita #jagärhär för att få kunskap om näthatet och dess konsekvenser, vad hat och hot på nätet kan göra med människor och hur alla kan bidra till en bättre ton och ett demokratiskt samtal.

  • Frida Leander, Malmö Stad
 • #jagärhär’s föreläsning på Mediagymnasiet i Nacka Strand hjälpte eleverna att se sin egen roll i det vardagliga. Vad de själva kan göra och vad de själva kan bli utsatta för. Mina drog både historiska och nutida paralleller, där den komplexa kärnan av respekt mot individen gjordes begriplig och till en personlig sak mellan eleverna. Jag rekommenderar varmt #jagärhär som föreläsare på skolor och gymnasium.

  • Ewa Maria Myhrlin, Mediagymnasiet Nacka
Close