Mina Dennert
Journalist bakom #jagärhär
Mina Dennert är journalist och grundare av den prisade internationella rörelsen I Am Here International med svenska #jagärhär, som har inspirerat hundratusentals människor från hela världen att ta upp kampen för ett demokratiskt och inkluderande samhälle. Anna Lindh-priset, Årets Samhällsaktör och Årets Rättvisepris är några av de utmärkelser som mottagits. Boka en föreläsning med Mina Dennert om civilkurage, demokrati, inkludering, rasism, näthat och källkritik här!
Rubriker
- Omedveten rasism
- Motståndskraft online
- Community building / skapa engagemang
- Demokrati, propaganda och källkritik
- Civilkurage
- Fake news, klickomani och filterbubblor
- Att leda inkluderande
- Ung online
- Moderator
Presentation
Mina Dennert är journalist, författare, föreläsare, moderator, expert på sociala medier och grundare av den internationella rörelsen I Am Here International med svenska #jagärhär, som har inspirerat hundratusentals människor från hela världen att ta upp kampen för ett demokratiskt och inkluderande samhälle. Över 150.000 nätvandrare har slutit upp bakom Mina Dennerts initiativ #jagärhär som arbetar mot hat och hot på nätet. Genom civilkurage städar medlemmarna upp rasistiska, kränkande och faktaskeva kommentarer på internet.
Mina Dennert arbetar med metoder och strategier för förändring och tvekar inte att ta sig an stora samhällsutmaningar som desinformation och konspirationsteorier. Hon föreläser, utbildar och hjälper även företag och organisationer inom näringslivet, offentlig sektor och civilsamhället att inspirera och utbilda chefer, ledning, HR & medarbetare med sitt mångfalds- och inkluderingsarbete.
Mina Dennert arbetar särskilt med att stödja journalister, politiker och organisationer mot hat- och desinformationskampanjer som begränsar deras yttrandefrihet och driver dem till självcensur. Hon har bland annat utbildat parlamentsledamöter i det brittiska och det europeiska parlamentet, journalister på SVT och NRK, samt organisationer och företag som WHO, Greenpeace, Meta och Patagonia.
Mina Dennert och #jagärhär har uppmärksammats stort i media över hela världen och har tilldelats flera priser för sitt arbete, till exempel Anna Lindh-priset, Årets superkommunikatör, Årets Samhällsaktör och Årets Rättvisepris.
Hör Mina Dennert berätta om arbetet bakom #jagärhär och hur fler kan arbeta för ett inkluderande samhälle utan diskriminering, rasism, näthat och faktaresistens. Ni får konkreta verktyg för hur man kan arbeta praktiskt med civilkurage, demokrati, inkludering, normkritiskt ledarskap och yttrandefrihetsfrågor. Föreläsningarna passar alltifrån skolor till myndigheter med egna forum på nätet. Boka en föreläsning med #jagärhär-grundaren Mina Dennert här!
Mina Dennert erbjuder föreläsningar och workshops för vuxna och unga vuxna. Hon tar även fram skräddarsydda upplägg formade efter era behov. Exempel på föreläsningsrubriker är:
SPELA ROLL UNDER VALÅRET 2022
Lär dig att bemöta lögner och konspirationsteorier och spela en viktig roll under valåret! Vill du bli bättre på att hänga med i och förstå det som sprids på sociala medier? Det är mycket roligare än du tror att diskutera online när du lärt dig att känna igen trolltekniker, desinformation, och konspirationsteorier och hur du kan bemöta dem!
Vad är skillnaden mellan åsikter och fakta, journalistik och propaganda? Vad är en trovärdig källa? Hur hittar du källor till faktagranskad information? Här lär du dig grunderna i källkritik och faktagranskning som du kan använda för att stärka demokratin?
Du har stora möjligheter att påverka din omgivning på sociala medier. Mina delar med sig av aktuella exempel och ger dig konkreta verktyg och metoder för hur du lär dig att granska och att bemöta de rykten och lögner som sprids inte minst genom att sprida de budskap du själv vill se mer av.
När du involverar dig i samhällsdebatten kan du påverka mer än du tror!
OMEDVETEN RASISM
Rasism är något vi gör, inte något vi är. Och rasism kan alla göra.
Vi måste sluta tänka på människor som tillhörandes två läger; rasister som sysslar med rasism hela dagarna eller antirasister som aldrig någonsin gör rasism. Det är inte riktigt så enkelt. Vi har vi alla blinda fläckar, bias, fördomar och omedvetna preferenser och kan alla råka agera rasistiskt trots att vi inte vill det. Trots att vi är antirasister.
Det är en av förklaringarna till varför vi är så rädda för att göra fel och vill kunna ställa (och få svar på) alla våra “dumma” frågor i en trygg miljö: Som hur det kan vara rasism om jag inte menar att vara rasistisk? Hur kan det finnas rasism när det inte finns människoraser? Hur fungerar privilegier och vithetsnormer? Vad innebär begrepp som rasifiering, kulturell appropriering, mikroaggressioner och minoritetsstress?
Hur undviker jag att göra rasism? Och framförallt, vad ska jag göra när jag råkat agera omedvetet rasistiskt?
Mina Dennert bjuder på massor av igenkänning och skratt, med dråpliga exempel och praktiska råd kring hur vi kan bli mer inkluderande och rättvisa ledare och förebilder. Tillsammans lär vi oss att överlista våra fördomsfulla hjärnor!
Föreläsningen/workshopen passar alla som kallar sig själva eller sin organisation för antirasistisk och vill försäkra sig om att det säkert stämmer.
MOTSTÅNDSKRAFT ONLINE
Mina Dennert har utvecklat en stor mängd strategier för digital motståndskraft och utbildat tusentals medarbetare och medlemmar i företag och organisationer som vill ta ställning för demokrati och rättvisefrågor.
De metoder som Mina delar med sig av i den här föreläsningen/workshopen kommer att hjälpa er att navigera i olika situationer som kan uppstå när ni är aktiva online som rör värdegrundsfrågor, ryktesspridning eller andra kommunikativa utmaningar. Mina delar med sig av kunskap, verktyg och strategier som hjälper er att luta er in i de budskap som engagerar för att aktivera era allierade.
Vill ni ta kontroll och faktiskt dra nytta av de situationer som ni fruktar, när er organisation utsätts för negativ uppmärksamhet och bli bättre på att identifiera desinformationskampanjer och drev? Vill ni få hjälp i hur ni kan undvika att hamna i dessa situationer och hur ni ska hantera dem när de ändå händer?
Den här föreläsningen är framtagen för att ni ska kunna fokusera på ert eget budskap.
Väljer ni att göra det som en workshop så varvar vi teori med praktiska övningar och diskussioner som förbereder ert kommunikationsteam för när er organisation tar ställning i viktiga frågor, ryktesspridning eller andra svårhanterliga kommunikativa situationer
COMMUNITY BUILDING / SKAPA ENGAGEMANG
Vill du bli bättre på att engagera andra och aktivera dina följare? Den här workshopen ger dig konkreta verktyg för hur du kan bygga aktiva rörelser online, oavsett om det gäller en kampanj eller ett mer varaktigt community.
Hur kan du skapa mer av det konstruktiva online? Hur kan du skipa rättvisa, motverka klimatförändringar eller stärka demokratin? Hur gör du för att aktivera dina allierade, den ”tysta majoriteten” som kanske läser och tittar på utan att agera – men som kan mobiliseras!
I den här workshopen lär du dig att formulera ditt budskap så att andra lyssnar! Det har att göra med att tro på ditt budskap och vikten av det du har att säga, men kanske viktigast av allt, handlar det om att tro på dig själv!
Du lär dig att kommunicera så att andra vill ha mer och se mer av dig och lyssna på det du har att säga. Du får lära dig hur du engagerar, inspirerar och aktiverar andra, bland annat genom Storytelling!
I workshopen varvas teori med praktiska övningar och diskussioner. Mina kommer bland annat att dela med sig av hur hon själv gjorde när hon gick från att vara en person som såg ett problem till att bygga en rörelse med 150 000 medlemmar runt om i världen som arbetar varje dag mot samma mål.
DEMOKRATI, PROPAGANDA och KÄLLKRITIK
En föreläsning för vuxna som reder ut begrepp som demokrati, yttrandefrihet, faktaresistens, propaganda, fake news, pressetiska regler, nyheter och alternativa medier, algoritmer och filterbubblor: Vilka är aktörerna. Vilka sysslar med detta och varför?
Föreläsningen går ut på att få en djupare förståelse för och kunskap om hur vårt samhälle styrs, skillnaden på åsikter, fakta, näthat, propaganda och journalistik, samt vikten av källkritik och faktagranskning. Allt med aktuella exempel från sociala medier.
Syftet är att stärka de medverkande i att se sin egen roll i vår demokrati och möjligheten att själva påverka sin omgivning.
CIVILKURAGE
Det #jagärhär har lyckats med är att konkretisera en enkel problemlösning som handlar om civilkurage: Att stärka människor i att reagera och stå upp när andra blir utsatta för hat och hot. Ingen ska behöva möta hatet ensam.
Den här föreläsningen handlar om yttrandefrihet, om mänskliga rättigheter, om mobbning och hur man är mot varandra. När man ses och online.
Här läggs fokus på vad skolan eller klassen vill prata om. Det kan vara fokus på mobbning, näthat, genus eller rasism.
FAKE NEWS, KLICKOMANI och FILTERBUBBLOR
En föreläsning om medielandskapet idag. Hatsidornas spridning har till till syfte att urholka förtroendet för de etablerade mediekanalerna. Därför är det viktigt att folk känner till begrepp som pressetik, redaktör, ansvarig utgivare, att etablerade mediekanaler faktagranskar materialet innan det publiceras. Och att man vet om att det finns “Trollfabriker”. Sidor som registreras som “alternativa media” för att syssla med smutskastning och skrämselpropaganda.
ATT LEDA INKLUDERANDE
Den här föreläsningen syftar till att höja kunskapsnivån kring vardagsrasism, mikroaggressioner och minoritetsstress med fokus på hur vi kan komma förbi det motstånd som kan finnas och förstå varför det är viktigt att få syn på egna och andras fördomar för att bli stärkt i att leda (eller vara) inkluderande.
Vad finns det för fördomar hos oss alla som kan vara hinder för att få ett fint samarbete eller en god arbetsmiljö? Hur kan vi vi gå från ett omedvetet beteende till ett valt beteende?
Det gäller att få syn på bias, fördomar och normer för att minska de negativa effekterna av våra undermedvetna preferenser och höja medvetenheten kring grundläggande saker som vi har med oss sedan vi var små, som vi dagligen omges av och som genomsyrar hela vårt samhälle.
Mina ger deltagarna kunskap och inspiration, metoder och strategier samt möjlighet att diskutera och reflektera kring hur vi agerar gentemot varandra och vinsterna det skulle innebära för ert företag, arbetsgrupp eller organisation.
UNG ONLINE
Discord, Steam, YouTube och TicToc. En del plattformar i de ungas vardag är helt okända för de flesta vuxna. Det är forum och servrar, privata och publika, där miljontals barn och ungdomar varje dag hittar nya vänner, spelar tillsammans, pratar om sina intressen och finner stor gemenskap. Men det är också grogrund för rasism, misogyni och mobbning. Det attraherar pedofiler och högerextrema nätverk söker sig till plattformarna för att rekrytera.
Samtalsklimatet är många gånger hårt och ofta begås rent lagliga övertramp (förtal, hets mot folkgrupp) utan att de själva vet om det. Det förekommer nazistiska symboler som avatarer och spelarnamn som Hitler eller Breivik etc. står oemotsagda. En spelare planerade mordet på sina klasskamrater, ivrigt påhejad av andra forumdeltagare. Det pågick i månader utan att någon vuxen fick reda på det eller kunde stoppa det.
Men att bara avfärda den digitala världen som problemfylld och farlig har vi inget för. Det är dessutom helt fel. Därför erbjuder Mina Dennert också föreläsningar för vuxna om hur de kan delta och hjälpa barnen i den digitala vardagen. Vad är det för värld de lever i? Vilka plattformar finns det? Vad är egentligen MMORPG, FPS och en noob? Och hur kan du som vuxen vara närvarande och delta utan att förstöra?
Här läggs också fokus på de bakomliggande frågor som den unga, gruppen eller klassen behöver jobba med och prata om. Det kan till exempel vara fokus på näthat, källkritik, mobbning, genusfrågor eller rasism.
Boka en föreläsning eller panelsamtal med Mina Dennert på 031-780 32 35
SVT, SR, YLE och NRK
Greenpeace
Svenska Kyrkan
Brot für die Welt
Meta
Spotify
Patagonia
Webbdagarna
Malmö Stad
Way Out West
Almedalen
Stockholmia
Mediagymnasiet Nacka
Årets Sociala medie-pris 2019
Anna Lindh-priset 2017
Almedalsstipendiet 2017
Årets Superkommunikatör 2017
Årets Mama 2017
Rättvisepris 2016
Årets Samhällsaktör 2016
Årets integration 2016
-
Kunskap, erfarenhet och känsla som berör!
-
I panelen deltog Mina Dennert med sina erfarenheter från #jagärhär som ett fantastiskt exempel på hur man kan konkretisera civilkurage. #jagärhär’s viktiga arbete och Mina Dennerts varma engagemang kan inte annat än inspirera till handling!
-
En föreläsning med #jagärhär blandar kunskap, erfarenhet och känsla så att du går därifrån berörd och med nya insikter och inspiration. Genom att lyssna på och prata med #jagärhär fick vi nya insikter om var gränser för det demokratiska samtalet på nätet ska dras och hur vi kan dra dem. Anlita #jagärhär för att få kunskap om näthatet och dess konsekvenser, vad hat och hot på nätet kan göra med människor och hur alla kan bidra till en bättre ton och ett demokratiskt samtal.
-
#jagärhär’s föreläsning på Mediagymnasiet i Nacka Strand hjälpte eleverna att se sin egen roll i det vardagliga. Vad de själva kan göra och vad de själva kan bli utsatta för. Mina drog både historiska och nutida paralleller, där den komplexa kärnan av respekt mot individen gjordes begriplig och till en personlig sak mellan eleverna. Jag rekommenderar varmt #jagärhär som föreläsare på skolor och gymnasium.
-
Kunskap, erfarenhet och känsla som berör!
-
I panelen deltog Mina Dennert med sina erfarenheter från #jagärhär som ett fantastiskt exempel på hur man kan konkretisera civilkurage. #jagärhär’s viktiga arbete och Mina Dennerts varma engagemang kan inte annat än inspirera till handling!
-
En föreläsning med #jagärhär blandar kunskap, erfarenhet och känsla så att du går därifrån berörd och med nya insikter och inspiration. Genom att lyssna på och prata med #jagärhär fick vi nya insikter om var gränser för det demokratiska samtalet på nätet ska dras och hur vi kan dra dem. Anlita #jagärhär för att få kunskap om näthatet och dess konsekvenser, vad hat och hot på nätet kan göra med människor och hur alla kan bidra till en bättre ton och ett demokratiskt samtal.
-
#jagärhär’s föreläsning på Mediagymnasiet i Nacka Strand hjälpte eleverna att se sin egen roll i det vardagliga. Vad de själva kan göra och vad de själva kan bli utsatta för. Mina drog både historiska och nutida paralleller, där den komplexa kärnan av respekt mot individen gjordes begriplig och till en personlig sak mellan eleverna. Jag rekommenderar varmt #jagärhär som föreläsare på skolor och gymnasium.