Emma Frans

Vetenskapsjournalist och forskare om fake news

Att skilja vetenskap från trams. Emma Frans är doktor i epidemiologi, forskare vid Karolinska Institutet och vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet. Emma föreläser om åsiktsbubblor och fake news - och lär oss att skapa en mer korrekt uppfattning av omvärlden. Emma Frans är författare till boken Larmrapporten och har blivit utsedd till Årets Folkbildare samt tilldelats Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst. Boka en underhållande föreläsning med Emma Frans här!

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

 • Nuförtiden är alla dagar som första april
 • Åsiktsbubblor & fake news

Presentation

Hur avgör du vad som är vinklade nyheter – och rena påhitt? Och är vetenskapliga rön ens vetenskapliga? I tider av alternativa fakta, fejknyheter och halvsanningar berättar forskaren och prisade journalisten Emma Frans hur du bör tolka både nyhetsflödet och påståenden från bekanta. Emma Frans ger dig vetenskapskoll för att förstå hur fakta – och påstådda fakta – ska bedömas. En föreläsning med Emma Frans ger dig verktyg för kritiskt tänkande och underhållande samhällsgranskning.

Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi, forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm och tidigare vid University of Oxford. Idag kan vi läsa hennes artiklar i Svenska Dagbladet där hon är skribent för kolumnen Vetenskapskollen. År 2017 gav Emma Frans ut boken Larmrapporten – Att skilja vetenskap från trams, som på ett pedagogiskt sätt lär läsaren hur man navigerar genom den djungel av information som florerar runt omkring oss dagligen. Samma år fick hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst och utsågs även till Årets folkbildare.

Emma Frans har även en stor plattform i sociala medier och står bakom twitterkontot Alternativa flashar där hon lyfter fram viktiga och positiva nyheter inom vetenskapen på ett träffsäkert och humoristiskt sätt. Hon har kallats för en av de roligaste svenska skribenterna på twitter. Emma är en ofta återkommande gäst i TV och radio.

Lär dig tänka kritiskt och granska omvärlden. Boka en föreläsning med Emma Frans på teman kring vetenskap, fake news, nyhetsspridning och medier.

Nuförtiden är alla dagar som första april
Hur avgör du vad som är vinklade nyheter – och rena påhitt? Och är vetenskapliga rön ens vetenskapliga? I tider av alternativa fakta, fejknyheter och halvsanningar berättar forskaren Emma Frans hur du bör tolka både nyhetsflödet och påståenden från bekanta.

En föreläsning med Emma Frans ger dig vetenskapskoll för att förstå hur fakta – och påstådda fakta – ska bedömas.

Exempelvis:
– Checklista för hur man granskar avsändare
– Framtidsspaning
– Förklaringar till olika sorters studier och hur de bör bedömas
– Genomgångar av allt från mansplaining till publiceringsbias
– Grundkurs i källkritik
– Råd för hur du bemöter felaktiga påståenden
– Skräckexempel
– Sätt att genomskåda vanliga tricks
– Verktyg för att förstå statistik och diagram

Boka en föreläsning med Emma Frans på 031-780 32 35.

Framtidsakademin
Uppsala stadsbibliotek
Luleå Tekniska Högskola
Folkuniversitetet
Psykologidagen
Svenska Humanistiska Förbundet
Handelshögskolans Dag
Jusek
Unga Aktiesparare
Tillsynsforum
Vetenskapsfestivalen

– Författare till Larmrapporten
– Utsett till Årets folkbildare
– Mottagit Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst
– Doktor i medicinsk epidemiologi
– Forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm
– Tidigare forskat vid University of Oxford

 • Larmrapporten är en strålande, underhållande och tyvärr väldigt nödvändig handbok för att överleva i Trumpismens tidevarv.

  • Expressen
 • En imponerande kamp mot bluffvetenskap.

  • Sydsvenskan
 • Larmrapporten är en strålande, underhållande och tyvärr väldigt nödvändig handbok för att överleva i Trumpismens tidevarv.

  • Expressen
 • En imponerande kamp mot bluffvetenskap.

  • Sydsvenskan
Close