Emma Frans

Superaktuell epidemiolog om infodemi

Att skilja vetenskap från trams! Emma Frans är författare, vetenskapsskribent och doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet. När alla möjliga påståenden florerat under pågående pandemi har Emma Frans hjälpt oss förstå hur fakta - och påstådda fakta - ska bedömas. Hon har utsetts till Årets folkbildare två gånger, vunnit stora journalistpriset som Årets röst och kallats "roligast på Twitter". Boka en föreläsning med Emma Frans om vetenskap, fake news och infodemi här!

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

 • Fakta eller trams? Så påverkas vi att tro på det som inte är sant
 • Så sprids en infodemi
 • Det nya normala: en framtidsspaning
 • Moderator och programledare

Presentation

Hur avgör du vad som är vinklade nyheter – och rena påhitt? Och är vetenskapliga rön ens vetenskapliga? I tider av alternativa fakta, fejknyheter och halvsanningar berättar epidimologen, forskaren och prisade journalisten Emma Frans hur du bör tolka både nyhetsflödet och påståenden från bekanta. Emma Frans ger dig vetenskapskoll för att förstå hur fakta – och påstådda fakta – ska bedömas. En föreläsning med Emma Frans ger dig verktyg för kritiskt tänkande och underhållande samhällsgranskning.

Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi, forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm och tidigare vid University of Oxford. Idag kan vi läsa hennes artiklar i Svenska Dagbladet där hon är skribent för kolumnen Vetenskapskollen. Emma Frans är författare till böckerna Alla tvättar händerna, Larmrapporten – Att skilja vetenskap från trams, samt Sant, falskt eller mittemellan där hon reder ut de vetenskapliga svaren på stora och små frågor om allt från hälsa till kärlek. Emma Frans har fått Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst, utsetts till Årets folkbildare två gånger och valts ut som demokratiambassadör av regeringen.

Emma Frans står även bakom twitterkontot Alternativa flashar där hon lyfter fram viktiga och positiva nyheter inom vetenskapen på ett träffsäkert och humoristiskt sätt. Hon kallas ofta för en av de roligaste svenskar på twitter. Emma är ständigt aktuell som expert i TV och radio, och nu även som programledare för SVT-programmet Framtiden runt hörnet med David Sundin, och radioprogrammet Hjärta och hjärna som fick Guldörat 2020 för Årets Radioprogram. Hon driver också podden Riskzonen.

Lär dig tänka kritiskt och granska omvärlden. Boka en föreläsning med Emma Frans på teman kring vetenskap, fake news och nyhetsspridning.

Fakta eller trams? Så påverkas vi att tro på det som inte är sant
I tider av “alternativa fakta”, fejknyheter och faktaresistens berättar den prisade forskaren Emma Frans om vikten av ett vetenskapligt förhållningssätt och en faktabaserad världsbild. Hur avgör man vad som är vinklade nyheter – och rena påhitt? Vad finns det för risker med att tro på osanningar?

Emma Frans vill hjälpa oss alla att få vetenskapskoll och att förstå hur fakta – och påstådda fakta – ska bedömas. Du får bland annat lära dig mer om vikten av att – både privat och i yrkesrollen – inte falla för osanningar på nätet och hur källkritik hänger samman med självkritik. Emma berättar underhållande om saker vi gärna tror på och myter vi gillar och ogärna ifrågasätter, och varför vi fungerar på det sättet.

Så sprids en infodemi
Ett sjukdomsutbrott är en perfekt grogrund för spridning av desinformation och i alla tider har myter och konspirationsteorier uppstått i samband med smittor. Rädslan gör oss särskilt mottagliga för enkla förklaringar och det som tilltalar magen snarare än huvudet. När ett nytt virus börjar spridas finns också många oklarheter: experter och myndigheter kan inte ge tvärsäkra svar om det som är nytt. Då ökar risken att vi vänder oss till dem som ger sken av att sitta inne på svaren. Vi lever hellre med en säker lögn än en osäker sanning, men vart för detta oss? Vilka drar nytta av infodemier och vad kan vi lära oss?

Det nya normala: en framtidsspaning
Vilka nya beteenden har pandemin fört med sig? Vad är här för att stanna? Ja, vad kan bli det nya normala?

De flesta av oss vet vilka vanedjur vi är. Vi trivs rätt bra med att göra saker på samma sätt som vi alltid gjort. Men när yttre omständigheter tvingar oss, ja då är vi ofta snabba att anpassa oss. Men vad händer när restriktioner och förutsättningar ändras igen? Vad kommer vi att ta med oss in på framtidens arbetsplatser för att minska smittspridning och främja en god arbetsmiljö? Kommer vi att skaka hand när vi träffas? Försvinner kontoren? Kommer vi någonsin resa på samma sätt igen? Är den fysiska affären en plats tillräckligt många återvänder till eller har e-handeln vunnit? Vilka viktiga lärdomar kan vi dra av det vi varit med om och vilka nya beteendemönster är här för att stanna? Emma Frans framtidsspanar underbyggt, underhållande och tänkvärt.

Moderator och programledare
Anlita Emma Frans som programledare om ni söker lika delar tryggt, trovärdigt, smart och rappt! Emma Frans är alltid saklig och påläst samtidigt som hon har en fantastiskt blick för det roliga och dråpliga som spontant uppkommer i olika situationer. Tillsammans med Emma får ni en påläst, vetgirig och vaken blick på de frågor ni vill diskutera och en prisad programledare. Sannolikheten är dessutom rätt stor att det blir en del underhållande perspektiv på köpet.

Framtidens arbetsliv: i spåren av en pandemi
Denna föreläsning tar sin utgångspunkt i boken ”Alla tvättar händerna: Min berättelse från året då alla skyllde på varandra” där Emma sammanfattar pandemiåret 2020. Med en kombination av folkbildning och egna dagboksanteckningar hjälper Emma oss att se vilka mönster av beteenden som spridits under pandemin. Vilka viktiga lärdomar kan vi dra av det vi varit med om? Vad kan vi ta med oss in på framtidens arbetsplatser för att minska smittspridning och främja en god arbetsmiljö? Och vad kan tänkas blir det nya normala? Kommer vi att skaka hand när vi träffas?

Nuförtiden är alla dagar som första april
Hur avgör du vad som är vinklade nyheter – och rena påhitt? Och är vetenskapliga rön ens vetenskapliga? I tider av alternativa fakta, fejknyheter och halvsanningar berättar forskaren Emma Frans hur du bör tolka både nyhetsflödet och påståenden från bekanta.

En föreläsning med Emma Frans ger dig vetenskapskoll för att förstå hur fakta – och påstådda fakta – ska bedömas.

Exempelvis:
– Checklista för hur man granskar avsändare
– Framtidsspaning
– Förklaringar till olika sorters studier och hur de bör bedömas
– Genomgångar av allt från mansplaining till publiceringsbias
– Grundkurs i källkritik
– Råd för hur du bemöter felaktiga påståenden
– Skräckexempel
– Sätt att genomskåda vanliga tricks
– Verktyg för att förstå statistik och diagram

Boka en föreläsning med Emma Frans på 031-780 32 35.

Framtidsakademin
Uppsala stadsbibliotek
Luleå Tekniska Högskola
Folkuniversitetet
Psykologidagen
Svenska Humanistiska Förbundet
Handelshögskolans Dag
Jusek
Unga Aktiesparare
Tillsynsforum
Vetenskapsfestivalen

– Författare till Alla tvättar händerna, Larmrapporten och Sant, falskt eller mittemellan
– Utsedd till demokratiambassadör av regeringen
– Programledare Framtiden runt hörnet med David Sundin, SVT
– Programledare för Hjärta och hjärna som fick Guldörat 2020 för Årets Radioprogram
– Programledare podden Riskzonen
– Sommarpratare i P1
– Utsett till Årets folkbildare
– Mottagit Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst
– Doktor i medicinsk epidemiologi
– Forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm
– Tidigare forskat vid University of Oxford

 • Larmrapporten är en strålande, underhållande och tyvärr väldigt nödvändig handbok för att överleva i Trumpismens tidevarv.

  • Expressen
 • En imponerande kamp mot bluffvetenskap.

  • Sydsvenskan
 • Larmrapporten är en strålande, underhållande och tyvärr väldigt nödvändig handbok för att överleva i Trumpismens tidevarv.

  • Expressen
 • En imponerande kamp mot bluffvetenskap.

  • Sydsvenskan
Close