Pia Sehm

Ekonomireporter, moderator och föreläsare

Under många år som ekonomireporter och programledare bland annat på Ekonominyheterna på TV4 har Pia Sehm hunnit sätta sig in i det mesta som har med ekonomi och samhälle att göra. Hon är en flitigt anlitad föreläsare och moderator inom ämnen som näringsliv, ledarskap och företagande. Hon har dessutom ett starkt personligt engagemang i frågor kring neuropsykiatriska funktionshinder, som hon föreläser och håller utbildningar inom. Pia Sehm anlitas som expert inom området privatekonomi och skilsmässa.

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

  • Skilj dig - men gör det ordentligt!
  • Att leda genom empati
  • Den dysfunktionella familjen
  • Är kris utveckling?
  • Jämförelsedjävulen - från vaggan till graven.

Presentation

Pia Sehms föreläsningar är glada, sorgliga och hoppingivande – och handlar om hur man överlever när inget blir som man har tänkt och man egentligen inte har några krafter kvar för att klara av dagen.

Mitt i livet som journalist och en hårt arbetande profil på TV4s Ekonominyheter drabbades hon av en allvarlig hjärnsjukdom med stora konsekvenser för tal, minne och andra hjärnfunktioner. Idag lever hon ett fullt fungerande liv i det som hon själv beskriver som ett knasigt kaos av människor med neuropsykiatriska funktionshinder och annat som inte får synas i vårt samhälle där alla strävar efter perfektion, framför allt efter en perfekt yta att visa för andra.

”När jag slutade sträva efter att allt ska vara så normalt hela tiden blev livet enklare, även om det fortfarande ger mig citroner utan att jag har den minsta längtan efter citronsaft!” Så beskriver Pia Sehm de händelser som har tagit henne dit hon är nu – livet är inte perfekt men det funkar och är för det mesta väldigt kul.

Pia Sehm driver två företag inom mediabranschen, föreläser och skriver just nu på en bok om skilsmässor – ”Skilj dig men gör det ordentligt”, en praktiskt vägledning om skilsmässans olika steg, och konkreta tips om vad man ska tänka på både juridiskt, ekonomiskt och känslomässigt.

Under många år som ekonomireporter och programledare bland annat på Ekonominyheterna på TV4 har Pia hunnit sätta sig in i det mesta som har med ekonomi och samhälle att göra och hon är en flitigt anlitad föreläsare och moderator inom ämnen som näringsliv, ledarskap och företagande.

Förutom detta arbetar hon som journalist bl a på TV4 samt utbildar sig inom Non Violent Communication, NVC, som även kallas Empatiskt Ledarskap eller Giraffspråket.

Skilj dig – men gör det ordentligt! (Så här förbereder du dig för ett liv utanför äktenskapet/parekonomin, och så här blir det om du inte förbereder dig.)
Att leda genom empati
Den dysfunktionella familjen – om förväntningar, verklighet och lyckan i att leva med neuropsykiatriska funktionshinder
Är kris utveckling? En föreläsning om hur det är att genom en förvärvad hjärnskada tappa förmågan att tala, läsa och skriva, och sedan försöka hitta tillbaka till den man vill vara.
Jämförelsedjävulen – från vaggan till graven. Vad gör det med oss att alltid ha en måttstock utanför oss själva?
Moderator
Konferencier
Pia specialskriver även sina framträdanden så att de är anpassade efter publiken som lyssnar

Kommunikation i svåra situationer – Empatiskt ledarskap och Nonviolent Communication
Pia Sehm är föreläsare, journalist och författare, och som förälder i en familj med medlemmar som har särskilda behov har fungerande kommunikation blivit både en hjärtefråga och en överlevnadsfråga.
När familjen höll på att rämna och livet på hemmaplan präglades av allt fler konflikter tog hon hjälp av pedagogiken Nonviolent Communication, som är ett förhållningssätt som även kallas för Giraffspråket, och som hon nu utbildar andra i.

Föreläsningen vänder sig till föräldrar och anhöriga till barn och ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser, men även till vårdpersonal och till den som leder människor i andra sammanhang. Pia Sehms föreläsning ger både humoristiska och allvarliga tankeställare kring vem man själv vill vara i relation till andra, och konkreta redskap för att använda det empatiska ledarskapet i den egna vardagen, inte minst när det gäller att leda sig själv.

Skilj dig – men gör det ordentligt! En föreläsning om pengar, självförtroende och makt.
Pia Sehm är föreläsare, ekonomijournalist och författare till boken Skilj dig ordentligt, där hon delar med sig av sina erfarenheter av att först tappa fotfästet och sedan resa sig igen, både känslomässigt och ekonomiskt, i samband med en överraskande skilsmässa.

”Ibland blir det inte som man har tänkt sig. Eller – ganska ofta blir det inte som man har tänkt sig, i alla fall i mitt liv. Följaktligen fanns inte att separera med i min planering för framtiden – det var hundra procent Villa, Volvo och Vovve som gällde (minus vovven eftersom min dåvarande man avskydde hundar) och jag hade lagt alla ägg i samma korg, som det heter på finansspråk. Så när barnens pappa ville bryta upp kom det minst sagt som en chock.

Förutom att var jag var tvungen att skaffa mig en ny självbild innebar separationen en lång rad praktiska, ekonomiska, juridiska och känslomässiga utmaningar, som jag inte på något sätt var beredd på eller mogen för. Man kan ju tänka sig att jag som gammal ekonomijournalist skulle ha varit lite förutseende när det gällde min egen ekonomi och tänkt på att skriva avtal, dela på makens pensionspoäng och ge sjutton i att jobba deltid, men så var inte fallet, långt ifrån. Framför mina egna ögon förvandlades jag till en av de där småtragiska kvinnorna som jag så ofta hade rapporterat om i olika reportage – en sådan som har tagit alla sjukdagar med barnen, som har gått ner i arbetstid och som egen företagare tagit ut minimalt med lön i det egna bolaget för att det går ju bra att leva på makens lön, och det där med ekonomi är ändå så himla tråkigt så det kan han få hålla på med.

Jag tycker fortfarande att det kan vara vansinnigt tråkigt att prata om pengar och ekonomi, men fick lära mig den hårda vägen att det är ännu tråkigare att inte ha några pengar. Det är ganska förnedrande att få avslag efter avslag på sin låneansökan och rätt så förödmjukande att inte kunna flytta och gå vidare i livet för att man inte har råd att skaffa en ny bostad.

Så att ta makten över sin ekonomi är att ta makten över sitt liv, med eller utan partner vid sin sida. Skilj dig ordentligt är boken och föreläsningen som jag själv hade behövt både innan och under min egen separation, och förhoppningsvis peppar den andra att ta tag i de saker som jag undvek, ifall det inte riktigt blir som man hade tänkt sig här i livet.”

 

 

EU-kommissionen Språkdagen
SNS Studieförbundet Näringsliv och Samhälle
Regeringskansliet
SOS Alarm
Svenska Stadsnätsföreningen
PwC Women on the Board
Pole Position Day
Eventyr

1. Entreprenör som har varit med och startat upp TV4s lokala stationer på flera platser i Sverige
2. Producerat dokumentärfilm bland annat om klädskaparen Gudrun Sjödén, som våren 2014 visas på Kulturen i Lund
3. Anlitad som expert på framför allt kvinnors ekonomi vid skilsmässor, bl a hos Expressen
4. Skriver just nu på boken Skilj dig – men gör det ordentligt! som är en praktisk handbok i hur man får ordning på sin privatekonomi vid en skilsmässa
5. Fil kand i statskunskap, ekonomisk historia, kultursociologi och praktisk filosofi
6. Var med och startade upp TV4 sthms nyhetsmorgon
7. Ekonomireporter på TV4
8. Skriver artiklar för Friends- antimobbning