Presentationsteknik i kameran

20 nov 2020

Presentationsteknik handlar inte bara om framträdanden inför publik. Numera förväntas du ofta kunna presentera kärnfulla budskap i korta filmer. Mycket går att göra på samma sätt som inför en live-publik, men några saker är specifika för film-mediet. Pernilla Silfverhjelm har genom åren coachat och utbildat flera tusen deltagare i presentationsteknik. Här delar hon sina bästa tips för presentationsteknik i kameran.

– Gör det bara. Spela in filmen. Det behöver inte vara en märkvärdigt klippt eller elegant ljussatt konstnärlig produkt. Det finns naturligtvis värden i det, men att bara ställa sig framför kameran och pröva kan räcka långt. Så upp och stå, testkör och titta på resultatet. Läskigt? Man vänjer sig!

– Håll dig till korta budskap. Gärna under en minut. Trimmar du ner ditt budskap så att det går att leverera på en minut har det ofta blivit tydligt på köpet. Tillbaka till första tipset: testkör framför kameran. Gör det bara.

– Titta in i kameraögat. Föreställ dig en person eller grupp personer på andra sidan. Bestäm dig för att titta dem i ögonen.

– Testa lite olika format. Vilket format passar ditt kroppsspråk och din stil bäst i? Stående eller liggande? Närbild på ditt ansikte? Halvbild så att dina armar och rörelser syns? Helbild där hela du syns, kanske i en kul miljö? Du kanske till och med vill förflytta dig och prata med kameran samtidigt? Glöm inte första tipset: gör det bara.

– Provkör din energinivå. Hur mycket engagemang måste du bjuda på för att ”gå igenom rutan”? Ofta behövs lite mer än man tror. Testa att överdriva och kolla på resultatet. Var det för mycket eller behövs det kanske ännu mer energi?

Det här är några av de tips som Pernilla Silfverhjelm jobbar med på en utbildning i digital presentationsteknik. Utöver det får ni hjälp att ta fram den röda tråden, att börja och sluta med kraft, att minnas slagkraftiga formuleringar, att använda kroppsspråk för att lyfta fram budskap och mycket mer. Du får också feedback på din utveckling och individuellt anpassade tips. Självklart går det också att kombinera med fördjupning i hur man gör webbinarier eller presentationer för en publik i rummet. Allt beror på vad ni behöver öva på.

Pernilla Silfverhjelm jobbar ofta som stöd i kompetensutvecklingsinsatser. Dels med att ta fram utbildningar, dels att stötta och utbilda specialister i pedagogiska upplägg. Men också att se över det strategiska upplägget för lärande över tid och geografiska avstånd. Pernilla har utbildat flera tusen presentatörer genom åren och tidigare också regisserat skådespelare och operasångare för att hjälpa dem att prestera på topp.

Vill du boka en föreläsning med Pernilla Silfverhjelm om presentationsteknik? Slå oss en signal på 031-780 32 35.