7 tips för en skön semester

13 jun 2018

Nu är det nära – sommar och semester inom räckhåll. Men först ska den långa att-göra-listan betas av och ”alla” projekt avslutas innan vi får ledigt. Christina Stielli är en av Sveriges främsta talare på teman kring arbetsglädje, stress och personlig utveckling. Hon vet vad som krävs för att bromsa – eller bryta ihop. Här ger hon oss 7 värdefulla tips för en skön semester utan stress.

7 tips för en skön semester

Det är lätt att köra 150% fram till första semesterdagen, men det blir inte alls bra eftersom hjärnan och kroppen fortfarande går på högvarv till dess att vi börjar släppa på pedalen och dra ner på tempot.

Vi kan jämföra det med en bil som ska parkera. Vi kör inte i 150 km/h hela vägen fram till vår parkeringsruta och parkerar med en tvärnit? Nej, vi växlar ner, minskar på farten i god tid så att vi kan stanna snyggt och smidigt.

Redan nu är det läge natt börja tänka på hur jag ska varva ner … det är A och O för att vi ska få en skön semester.

1. Lägg in sommar-mode. Strosa lite genom stan. Sov lite längre om det går, drick kaffe i sängen, ta ut middagen till en picknickfilt, gå barfota i gräset. På jobbet är det en strålande idé att äta lunchen utomhus och även ta ut sitt eftermiddagskaffe. Skippa konferensrummet, ta mötet utomhus, gör en walk-and-talk. Ett ypperligt sätt att komma överens och samtala och samtidigt nyttja det faktum att vi tänker bättre när vi rör på oss och samtidigt får vi andas in en känsla av sommar.

2. Använd autosvar. Redan veckan innan semester är det bra att lägga in ett meddelande som ser ut något såhär, ”nu går jag snart på semester och jag ägnar dessa dagar till att göra klart det som är påbörjat. Jag återkommer då och då”.

3. Tillgänglighet. Gå till chefen om du är osäker på vad som förväntas av dig under din ledighet. Det måste vara klartext här, annars är det lätt att semestern lätt tynar bort i enstaka jobbmail, sms och samtal.

4. Maximera inte – minimera istället. Ofta tänker vi att man måste maxa in i det sista för att hinna med allt, men det förlorar vi garanterat på.

5. Gör inte ett dugg. När så den första semesterdagen äntligen kommer tjänar vi på att inte göra ett enda dugg de första dagarna. Precis. INTE ett enda DUGG. Var inte rädd för att ha tråkigt, var inte rädd för att barnen har tråkigt och familjen hinner vänja sig vid att vi ska vara tillsammans på heltid nu plötsligt. Det kräver några dagar. Skillnaden blir att om vi skyndar iväg första semesterdagen på en efterlängtad semester så är det lätt att förväntningarna hos alla är så höga att minsta lilla ”miss” i drömscenariot kan göra vem som helst irriterad … en dags regn, ett tält som läcker, ett flyg som är försenat, en sommarstuga som luktar instängt. Ta några dagar hemma och vila lite först.

6. SÄNK ambitionerna. Nej, alla kommer inte att vara glad hela tiden, barnen kommer inte att uppskatta allt du har planerat, nej du kommer inte att bli nyförälskad i din partner bara för att det är semester, det kommer garanterat att regna någon gång. Vi behöver inte kalkylera med katastrof men romantisera inte semestern i allt för hög utsträckning.

7. Gör tvärtom. Jobbar vi i kontorsmiljö och sitter en större del av dagen mår vi bäst av att aktivera oss under semestern. Om vi däremot är på språng under dagarna är det bra att vila i soffan eller på en solstol.

Själv ska jag resa på semester alldeles på egen hand, jag har hyrt ett litet hus i Italien och jag ska lata mig och jag ska sitta där och skriva. Kanske en ny roman men i alla fall garanterat en ny föreläsning som kommer att heta GREPPA LIVET. Vi ses förhoppningsvis i höst. Mig når du förstås genom Kvinnligatalare.se

Jag önskar dig en fantastiskt skön och avkopplande semester.

Christina Stielli

——————–

Christina Stielli är en av landets mest anlitade föreläsare både inom näringslivet och skola. Hon är författare till flera böcker bla Skapa Arbetsglädje, driver podden Självklart med Mia Törnblom och är utsedd till Årets Talare två år i rad. Hon har arbetat som marknads- och försäljningschef med personalansvar och i sina föreläsningar blandar hon personliga erfarenheter med spännande lyckoforskning. Christina Stielli bjuder både på skratt och allvar när hon sätter tummen på välbekanta dråpliga situationer på en arbetsplats. Hennes föreläsningar passar alla organisationer som vill ha mål i fokus, stärka medarbetarskapet, få ökad arbetsglädje och skapa gyllene förutsättningar för utvecklingsarbeten. Boka en föreläsning med Christina Stielli på 031-780 32 35.

Läs mer och boka en föreläsning med Christina Stielli här

Föreläsare Christina Stielli ger 7 tips för en skön semester utan stress.