Maria Ahlsén och Jessica Norrbom

Årets Folkbildare och Författare till Frisk utan flum

Små förändringar kan leda till stora hälsovinster. Maria Ahlsén och Jessica Norrbom som båda har en bakgrund som medicinska forskare och författare, krossar myter, samtidigt som de ger handfasta råd om hur du skapar en sund och hållbar livsstil. Aktuella med den uppmärksammade böckerna "Frisk utan flum" och "Frisk utan fusk". Boka en föreläsning med Maria och/eller Jessica på teman kring hälsa, friskvård, kost, träning, hjärnan, stress och en hållbar livsstil. Utsedda till Årets Folkbildare 2021!

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

  • Frisk utan fusk – vetenskapliga svar på hälsomyter
  • Frisk utan flum – en vetenskaplig väg till bättre hälsa
  • Livsmedelsmagi
  • Stillasittande – vår tids hälsofara
  • Äta bör man – men vad och hur mycket
  • Kan vem som helst bli nästa Usain Bolt?
  • Stress – livsfarligt och livsviktigt
  • Yoga – historik, effekter och myter

Presentation

Maria Ahlsén och Jessica Norrbom har båda doktorerat i medicin vid Karolinska Institutet. De har även examina i molekylärbiologi respektive biokemi. År 2013 grundade de det gemensamma företaget Fortasana, vars namn betyder ”stark och frisk”, där de arbetar med undervisning, föreläsningar och träning. Maria Ahlsén och Jessica Norrbom har skrivit böckerna Frisk utan fusk, Frisk utan flum, Livsmedelsmagi och Extremernas fysiologi. De brinner för att öka vår kunskap om hur kroppen fungerar, och med sin stora föreläsningsvana delar de med sig av vad forskningen säger om kost, träning och hälsa. För sina insatser som folkbildare erhöll Maria Ahlsén och Jessica Norrbom Vetenskap och Folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare 2021.

Maria Ahlsén och Jessica Norrbom har med sin bok och podcast Frisk utan flum tagit sig an frågan om hur våra levnadsvanor kan bidra till en god hälsa. De belyser ämnet från ett flertal perspektiv, förankrade i forskning. Ahlsén och Norrbom låter på detta sätt vetenskapens ljus skina över ett område som berör oss alla, och som så ofta annars domineras av cyniskt lurendrejeri, gissningar och alternativläror.

Det ska inte vara krångligt att leva hälsosamt. Små justeringar av kosten, ökad vardagsrörelse, regelbunden motion och minskad stress tar mindre tid än du kanske tror och behöver inte kosta särskilt mycket men kan göra stor skillnad både för dig och din omgivning.

Maria Ahlsén och Jessica Norrbom föreläser på ett underhållande och lättbegripligt sätt var för sig eller båda tillsammans. Boka en föreläsning på teman kring hälsa, friskvård, kost, träning, hjärnan, stress och en hållbar livsstil.

Frisk utan fusk – vetenskapliga svar på hälsomyter
Den här föreläsningen utgår från boken Frisk Vi möts dagligen av påståenden om vad som är bäst för kroppen. Myterna kring hur vi håller oss friska är många och motsägelsefulla – och ibland helt felaktiga. Vi reder ut vad som är nyttigt, vad som är onödigt och vad som till och med kan vara farligt – och förklarar varför, samt fokuserar på det som verkligen ger positiva effekter på hälsan och gör det så enkelt som möjligt att leva hälsosammare. Du får vetenskapliga och välgrundade svar på de vanligaste frågorna om kost och hälsa! Det går inte att fuska sig till att bli frisk.

Frisk utan flum – en vetenskaplig väg till bättre hälsa
Den här föreläsningen utgår från den omtalade boken “Frisk utan flum – en vetenskaplig väg till bättre hälsa” och varvar praktiska åtgärder med information om vad som händer med en kropp som aktiveras och får bättre mat. Vad händer när en muskel får signalen att dra ihop sig och varför är det så nyttigt? Vad gör vår tarmflora och hur får vi den att blomstra? Varför ser livsmedelsrekommendationerna ut som de gör? Hur lite måste man röra på sig, och träna, för att ändå få hälsoeffekter?

Myter och vanföreställningar reds ut: Vilken detox är bäst, hur effektivt är tarmsköljning, vad bör man äta direkt efter träning, får man äta potatis, varför måste man jogga innan frukost?

Livsmedelsmagi
Boken Livsmedelsmagi är vinnare av det prestigefyllda litteraturpriset Pi-priset.

Varför kan viss mat orsaka cancer? Vad gör trenddieterna med våra kroppar? Vilka kemiska reaktioner äger rum i kroppen när du äter? Är antioxidanter verkligen så bra som de verkar?

Få ämnen tilldrar sig så stort intresse som vad vi äter. Nya diet- och bantningskurer utlovas så gott som dagligen på löpsedlarna. Men hur ser egentligen kunskapen ut om kroppens sätt att tillgodogöra sig livsmedel? Livsmedelsmagi handlar om det som händer i våra kroppar när vi äter olika typer av mat.

Stillasittande – vår tids hälsofara
Att träning ger positiva hälsoeffekter har knappast gått någon förbi, men att inaktivitet. Man vet nu att träning på gymmet varje vecka inte behöver uppväga de negativa effekterna som åtta timmars stillasittande vid kontorsstolen ger. I den här föreläsningar får deltagarna råd och tips till hur man med små och enkla medel kan bli mer hälsosam.

Äta bör man – men vad, och hur mycket?
Vi bombarderas med information om vilka dieter som är de bästa, och att alla borde gå igenom en ”detox” efter sommarens grillmiddagar eller julbordets frestelser. Under föreläsningen går vi igenom hur kroppen fungerar och vad som händer med fett- och muskelmassa när vi väljer att följa olika dieter.

Kan vem som helst bli nästa Usain Bolt?
Kan vem som helst träna sig till ett världsrekord i 100 meter? Både arv och miljö spelar roll för hur bra, eller dåligt, vi svarar på träning. Vissa av oss lägger lätt på muskelmassa och andra kan tyckas orka springa hur långt som helst. Få tips på hur styrke-, uthållighets, och högintensiv träning kan kombineras för bästa slutresultat.

Stress – livsfarligt och livsviktigt!
Under en stressituation slår hjärtat snabbare, blodtrycket ökar och vi andas fortare. Allt detta är livsnödvändigt för att vi ska kunna fly ifrån en hotfull situation. Tyvärr kan kroppen inte känna någon skillnad på om vi blir hotade av en arg björn eller en snäv deadline på jobbet och stressreaktionen är densamma. Under den här föreläsningen får du med dig kunskap om hur stress påverkar kroppen och vad det finns för metoder för att minska på stresshormonerna som på sikt orsakar skador.

Yogans historia, dess effekter på kroppen och myter
Denna föreläsning handlar om hur den fysiska yogan påverkar oss. Vi går igenom yogans historia och förklarar hur föreställningar och myter kring yoga har uppkommit. Vi pratar också om hur du kan undvika skador på framför allt nacken  som är extra utsatt i vissa positioner.

Göteborgs stad
Sanofi
Bausch & Lomb
Apoteket
Schibsted
Söderberg & partners
Riksarkivet
Skatteverket

– Doktorstitlar i Medicin
– Prisade som Årets Folkbildare 2021
– Författare till Frisk utan flum mfl
– Högskolelärare
– Kostrådgivare
– Personlig tränare och löpcoach