Pia Moberg

Mötesinnovatör och kulturöverbyggare

Pia Moberg brinner för att vi ska förstå varandra bättre. Genom att få upp ögonen för vår egen möteskultur ökar vi förståelsen för andra möteskulturer, och vice versa. Genom att bredda våra perspektiv inom fältet CQ, kulturell kompetens, blir beteenden och vanor vi inte känner igen mer begripliga. Modellerna i hennes bok "Meningsfulla möten" riktar sig i första hand till näringsliv och social förvaltning men också skola. Pia föreläser även på engelska samt har specialkunskap om Japan.

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

 • MENINGSFULLA MÖTEN: att sätta en ny standard med Chadbergskalan
 • CQ: Vidga perspektiven, öka din kulturella kompetens!
 • JAPAN: Etikett, kultur och kommunikation i Japan
 • FÖR SKOLAN: Chadbergskalan som verktyg för effektivare grupparbeten

Presentation

Pia Moberg är föreläsare, coach, inspiratör och författare. Hon har bott, tränat och studerat i Japan. Utöver 6:e gradens svart bälte i den japanska kampkonsten Aikido och svart bälte i Japansk kalligrafi innehar hon en PhD i Japanska studier och har skrivit böcker om Japan, möteskultur och interkultur. Hon startade sitt företag Japco 1994, som initialt var en kunskapsresurs för svenska företag som arbetade med Japan. Sedan dess har verksamhetsområdet utvidgats till att omfatta interkultur utifrån ett bredare globalt perspektiv.

Med stor entusiasm visar Pia Moberg i sina föreläsningar hur vi effektivt kan spara både tid, pengar och frustration genom att optimera mötesprocesser. Hon är nu aktuell med boken ”Meningsfulla möten: Chadbergmodellen – en guide till effektiva möten, på alla nivåer, i alla kulturer”. I bokens första del presenteras Chadbergskalan – en helt ny standard för möten. Genom nivåindelning synkar Chadbergskalan deltagarnas förväntningar utifrån vad en given mötessituation eller process kräver.

Pia Mobergs utbildningar och föredrag om kulturell kompetens (IQ), teamutveckling och förberedande kulturträning inför utlandsuppdrag, syftar till att vidga perspektivet och ge nya insikter.

På sin fritid tränar Pia aikido, och bedriver undervisning i den egna dojon (Riai Aikido Dojo). Med stöd från Riksidrottsförbundet har hon utvecklat nya pedagogiska redskap för att barn och unga ska ges tillgång till inspirerande fysisk träning, utan att ha tävling som pådrivande motivationsfaktor. Pedagogiken presenteras i boken Happy Aikido: Inspiration & Motivation.

Boka en föreläsning med Pia Moberg på teman kring möteskultur, interkulturell kommunikation eller Japan.

MENINGSFULLA MÖTEN: att sätta en ny standard med Chadbergskalan
På arbetsplatsen, i föreningen och i många andra sammanhang deltar vi i möten hela tiden. Och inte sällan upplevs dessa som dåliga eller frustrerande! Chadbergskalan ger dig ett nytt verktyg som effektivt hjälper dig till en bättre möteskultur. Föreläsningen ger många aha-upplevelser. Vare sig du är chef eller medarbetare inom offentlig förvaltning, arbetar på ett litet eller stort företag,  eller om du är aktiv i föreningslivet kommer du att känna igen dig. Målsättningen är att du inspireras till att förändra dina egna möten till det bättre. Föreläsningen har flera praktiska inslag där deltagarna får med sig handfasta råd och tips.

Föreläsningen om möten kan även kombineras med CQ, kulturell kompetens. På många av våra arbetsplatser arbetar vi idag över nationella gränser, och med medarbetare från många kulturer. Genom att belysa den svenska möteskulturen kan vi även prata om andra kulturers mötesformer på ett naturligt sätt.

CQ: Vidga perspektiven, öka din kulturella kompetens!
Kulturell kompetens är själva grunden för kommunikation, ledarskap, presentationsteknik, beslutsfattande och problemlösning i allt samarbete över nationella och kulturella gränser. Grundläggande kunskap och verktyg för att förstå och agera i interkulturella sammanhang har därför stor betydelse. Det handlar inte om att ge upp sin egen kultur, utan om att vidga perspektiven. Föreläsningen tar ett helhetsgrepp på olika kulturer och de kulturkrockar som kan uppstå då man arbetar i kulturella team, om man har kollegor från olika kulturer eller vistas i interkulturella miljöer. Med många exempel och mycket humor ger Pia dig både glada skratt och fördjupade insikter.

JAPAN: Etikett, kultur och kommunikation i Japan
Arbetar du med japanska företag, har japanska affärskontakter eller bara vill lära dig mer om Japan i största allmänhet? Föreläsningen ger en god inblick i japansk affärskultur och Japans kulturella särdrag. Du får lära dig om olika kommunikationsstilar, hur man tar beslut och varför alla detaljer har så stor betydelse.

FÖR SKOLAN: Chadbergskalan – ett praktiskt verktyg för effektivare grupparbeten i skolan
I högstadiet och på gymnasiet har de flesta skolor ett antal grupparbeten i olika ämnen. Dessa grupparbeten kan vara alltifrån muntliga kortare redovisar, modellbygge och experiment av olika slag till mer omfattande skriftliga redovisningar. Ofta i kombination med en muntlig presentation. I de allra flesta fall får inte eleverna några instruktioner hur de ska utföra grupparbetet på ett effektivt sätt, utan man förväntas lösa uppgiften på egen hand. Inte sällan resulterar många grupparbeten i frustration. I det vuxna arbetslivet talar vi om vikten av att förstå gruppdynamik, arbetsprocesser och projektledning. Våra elever ges få verktyg att samarbeta effektivt. Chadbergskalan hjälper eleverna igenom grupparbetets olika stadier, från idéstadiet till färdig presentation. Föreläsningen vänder sig till rektorer och lärare, men också till hela skolklasser som även under föreläsningen kan applicera verktyget på ett grupparbete de ska göra eller håller på med.

Boka en föreläsning med Pia Moberg på 031-780 32 35.

Volvo AB
Göteborgs Stad
Mitsubishi Electric
SCA
Nolato
Göteborgs universitet
Lunds universitet

 

– Författare till flera böcker bla ”Meningsfulla möten: Chadbergmodellen – en guide till effektiva möten, på alla nivåer, i alla kulturer” och ”Etikett och kommunikation: att överleva i Japan”
– Medverkat i programmet En bok, en författare
– Nominerad till Årets Ledare på Budo- och kampsportsgalan 2011 & 2015
– Driver egen aikidoklubb
– Disputerat vid japanska avdelningen, Göteborgs universitet
– Forskat vid Lunds universitet

 • Särskilt bra var blandningen mellan kultur och vad som gäller nu.

  • Evy Danielsson, Volvo IT
 • Blandningen av personliga anekdoter, bilder och fakta i kombination är mycket givande. Ligger på en nivå som tilltalar alla oavsett befattning. Grupparbetet efter föreläsningen gav medarbetarna ”Aha”-upplevelsen och fördjupade insikten.

  • Andrea Johnson, McNeil
 • Särskilt bra var blandningen mellan kultur och vad som gäller nu.

  • Evy Danielsson, Volvo IT
 • Blandningen av personliga anekdoter, bilder och fakta i kombination är mycket givande. Ligger på en nivå som tilltalar alla oavsett befattning. Grupparbetet efter föreläsningen gav medarbetarna ”Aha”-upplevelsen och fördjupade insikten.

  • Andrea Johnson, McNeil
Close