Alexandra Pascalidou

Journalist och Årets Moderator

Alexandra Pascalidou är en flerfaldigt prisbelönt journalist, författare och människorättskämpe. Alexandra har varit programledare för stora direktsända TV-galor som Melodifestivalen och OS. Hon brinner för jämlikhet och föreläser på teman som ledarskap, retorik, jämställdhet, mångfald och demokrati. Utsedd till Årets Moderator och nominerad till Augustpriset med boken Mammorna. Boka Alexandra Pascalidou när du vill ha en varm talare eller moderator som vågar ställa de svåra frågorna!

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

 • Pascalidous Power Hour – Bli Ditt bästa jag!
 • Ledarskap i kristider
 • Retorik och konsten att kommunicera enligt de gamla grekerna
 • Mammorna, makten och medierna
 • Var är papporna?
 • Mångfaldens magi, myspys och minor
 • MeToo – från hashtag till revolution
 • Konferencier och moderator

Presentation

Alexandra Pascalidou är en prisbelönt journalist, programledare, författare, dramatiker och ordförande för UN Women Sverige. Alexandra har vi sett som programledare i TV i allt från OS 2004 till Uppesittarkväll och Melodifestivalen och en massa andra program de senaste 28 åren. I radio har Alexandra bl.a. lett Ring P1 och P1 Debatt och Pascalidou i P1. Hon skriver i våra största tidningar och hennes böcker har hyllats av alla kritiker och recensenter. De senaste åren har hon också skrivit dramatik för Stadsteatern och Riksteatern. Nu kan man bl.a. se hennes dokumentärserie ”Mammorna i våldets skugga” i sju delar på SVT.

Alexandra har också prisats som föreläsare och moderator, Årets Talare/ Moderator på Talargalan. Publiken älskar Alexandras smittsamma energi, enthusiasm, passion och professionalism. Hon ser och synliggör och lyfter alla omkring henne.

Alexandra Pascalidou har jobbat för internationella giganter som exempelvis New York Times Democracy Forum och Luxury Hospitality conference och som föreläsare för bl.a. WIN. Hon behärskar flera språk och är unik i sin förmåga att intervjua människor på scen, plocka fram det bästa i dem samtidigt som hon får dem att känna sig trygga och viktiga. Hon är även utsedd till Årets kommunikatör av tidningen Resumé.

Alexandra Pascalidou föreläser om bl.a. ledarskap, retorik, kreativitet och kris, mod och mångfald, demokrati, jämställdhet och frihet. Hon är en inspirations-och motivationsföreläsare som med sitt eget liv visar hur man röjer hinder och förverkligar drömmar. Hon kan också coacha och medieträna vid behov.

Från internationella konferenser till glittriga galor och minnesstunder. Från Eurovision Song Contest till New York Times demokratiforum och Folkets Hus-turnéer. Inget sammanhang är för stort eller för litet så länge hjärtat är med. Boka Alexandra Pascalidou som moderator eller föreläsare här!

PASCALIDOUS POWER HOUR –  BLI DITT BÄSTA JAG
Om konsten att bli den man innerst inne är. Om att mejsla fram sina särdrag, finna sin egen karta och kompass och skapa mer liv i livet. Här lär vi oss klassresenärens knep och konsten att förvandla nackdelar till fördelar: ”Jag hade alla nackdelar som krävdes för att bli framgångsrik – arbetarklass, fattig förortsunge, skilsmässobarn, flicka, invandrare. Vägen till helvetet var utstakad redan vid min födsel enligt omvärlden. Men jag bröt upp nya stigar och valde att skriva mitt eget livsmanus.” Här får vi konkreta och beprövade tips och tricks för att regissera våra egna liv och navigera genom normer och stereotyper som söker sätta oss på plats. Om konsten att klättra utan kattklor och kroka arm med andra. Föreläsningen tar dig med på en rolig, rörande och rosenrasande resa som kan förändra ditt liv.

MAMMORNA, MAKTEN OCH MEDIA
Med utgångspunkt i kritikerrosade och Augustnominerade boken Mammorna talar Alexandra för alla som behöver kraftsamla för att göra världen värdigare för flera. Alexandra ger röst till dem som är början till allt – mammorna. De som sällan syns och hörs, men som i boken Mammorna är huvudrollsinnehavare. Med boken som grund väver Alexandra i sin föreläsning samman mammorna, makten och media från antikens misogyni till den globala #metoo-revolutionen. Om orten, våldet, den villkorslösa kärleken och konsten att göra människor till människor igen.

VAR ÄR PAPPORNA
Efter succén med Mammorna i bok, teater och SVT-serien ”Mammorna i våldets skugga” återkommer Alexandra med en föreläsning om dem som alla letar efter och undrar över – de frånvarande fäderna. Pappor som försummat eller förlorat sina barn. De som stack och de som stannade. Pappor som spenderat mer tid på gator och anstalter än med sin egen avkomma. Pappor som får förklara våldet. Men också föredömliga fäder som nattar sina ungar och huttrar på fotbollsträningar i minusgrader.

MÅNGKULTURENS MAGI, MYSPYS OCH MINOR
Om mångfaldens luster, laster och lönsamhet. Om integrationens illusioner, segregationens söndring och assimilationens assymetrier. Om kosmopoliter, polyglotter, globetrotters, bindestrecksidentiteter i den gränslösa globaliseringens tidevarv. Om mångfalden som motor och enfaldens kostnader. Här får vi konkreta exempel på mångfaldens mervärde och förmåga att skapa klirr i kassan. ”Diversifiera eller dö” lyder en gammal devis som i dagens globaliserade värld är en förutsättning för framgång. Hur utnyttjar vi potential paketerad i andra former och färger? Hur går vi från ord till handling när det gäller hållbarhet, inkludering och mångfald? Hur gör vi demokratin till en meritokrati? Alexandra som arbetat med mångfald i olika länder sedan 90-talet och intervjuat från BBC till New York Times på temat skräddarsyr en föreläsning som sår frön av förståelse, blottar fördomar och serverar lösningar.

RETORIK FÖR MAKTLÖSA
Språk är makt. Ta makten! Om retorik är rena grekiskan för er kan Alexandra hjälpa till att knäcka koderna. Konsten att övertyga är en gammal grekisk konstart som Alexandra har praktiserat i tv, radio, föreläsningar, artiklar och krönikor. Alexandras retorikföreläsningar innehåller konkreta tricks och framgångsfinter.

FRÅN BETONGENS BARFOTAHOPP TILL OS
Alexandra berättar om sin idrottsresa. Om mångfaldens medaljer och idrottens samhällsstyrkor. Alexandra pratar om den rättvisemärkta idrottens integrationstalanger och hur vi skapar ett samhälle som lånar sportens värld och värderingar. Alexandra är gammal elitgymnast, baskettränare, yogaälskare och har Muhammed Ali som husgud. Hon har intervjuat Maradona, drivit kampsportklubb med Latin Kings, tävlat i Let’s Dance och ordnar BootCamps.

KREATIVITET, INNOVATION, ENTREPRENÖRSKAP
Alexandra Pascalidou tar oss med på en resa genom fördelarna och fallgroparna med att bli sin egen och förverkliga företagsidéer. Hon ger oss sina sex S för Succé och inspirerar till stordåd.

New York Times
Skanska
IBM
ICA-galan
Riksidrottsförbundet
Stockholms Universitet
Svenska Publishinggalan
Fastighetsmarknadsdagen
University of North Carolina

– Utsedd till Årets Moderator
– Utsedd till Årets Europé
– Nominerad till Augustpriset med boken Mammorna
– Sommarpratare
– Programledare OS
– Författare till flera böcker
– Nominerad till Årets Talare
– Presenterat Melodifestivalen

 • Alexandra har en fantastisk förmåga att trollbinda en publik. Genom att knyta an till dagsaktuella händelser och egna och andras erfarenheter synliggör hon samhällsfenomen och strukturer. Mer angelägna, nyttigt utmanade och oerhört inspirerande föreläsningar om mångfald och jämställdhet får man leta mycket, mycket länge för att finna! Jag kan varmt rekommendera Alexandra.

  • Pia Höök, Diversity Manager, Skanska
 • Föreläsningen i Sundsvall idag var över all förväntan och alla är supernöjda!

  • Ulrica Åhman, Skanska
 • Hon var helt underbar i sitt framträdande och publiken var mer än begeistrad

  • Studieförbundet, Vuxenskolan
 • Alexandra är karismatisk, lyhörd och tillmötesgående. Hon utförde uppdraget bättre än någon annan moderator jag använt mig av.

  • Ishtar Touailat, Stockholms Universitet
 • Alexandra har en fantastisk förmåga att trollbinda en publik. Genom att knyta an till dagsaktuella händelser och egna och andras erfarenheter synliggör hon samhällsfenomen och strukturer. Mer angelägna, nyttigt utmanade och oerhört inspirerande föreläsningar om mångfald och jämställdhet får man leta mycket, mycket länge för att finna! Jag kan varmt rekommendera Alexandra.

  • Pia Höök, Diversity Manager, Skanska
 • Föreläsningen i Sundsvall idag var över all förväntan och alla är supernöjda!

  • Ulrica Åhman, Skanska
 • Hon var helt underbar i sitt framträdande och publiken var mer än begeistrad

  • Studieförbundet, Vuxenskolan
 • Alexandra är karismatisk, lyhörd och tillmötesgående. Hon utförde uppdraget bättre än någon annan moderator jag använt mig av.

  • Ishtar Touailat, Stockholms Universitet
Close