Bea Uusma

Läkare på expedition

Bea Uusma är läkare, illustratör och författare. Hon tilldelades Augustpriset för sin bok Expeditionen och har blivit framröstad till årets bästa sommarpratare i Sveriges Radio. Trots att Bea egentligen är en ovanligt bekväm person, som hatar att frysa, har hennes passion fört henne till Nordpolen. I sina föreläsningar berättar hon om Andrée-expeditionen, egna äventyr och om modet att våga följa sina drömmar. Bea Uusma är ett levande exempel på hur långt man kan komma när man inte ger sig.

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

  • Besatt av isen – föreläsning om Andrée-expeditionen och Bea Uusmas egna polarexpedition
  • Expedition Livet – inspirationsföreläsning om att våga följa sina drömmar och hålla fast vid sin passion

Presentation

Bea Uusma är författare, läkare och illustratör. I tjugo års tid har hon försökt knäcka den medicinska deckargåtan om vad Andrée-expeditionen dog av. Bea har ordnat egna polarexpeditioner för att komma fram till den öde ö mitt i den Arktiska packisen där expeditionen dog. År 2013 släppte hon boken ”Expeditionen: Min kärlekshistoria” som samma år vann Augustpriset, i vilken hon kullkastar gamla teorier och kommer fram till helt nya svar.

Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong, riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm. År 1930 hittas männens kroppar på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. Iland på Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.

I snart hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition?

I en inspirerande föreläsning blandar Bea historien om Andrée-expeditionen och sin besatthet av den samma. Hur hon själv, helt utan erfarenhet, tog sig till samma punkt där alla spår slutar. De sammanflätade historierna gör föreläsningen både levande och otroligt spännande. Bea Uusma föreläser även om passion, besatthet och modet att våga. Hon berättar om sina egna vägval i livet. Hur hon som 36 åring valde att sadla om från illustratör till läkare och hur hon tog sig till Nordpolen. Detta är en föreläsning som inspirerar till mod och att våga följa sina drömmar.

Om du ska anordna ett arrangemang med inriktning mot medicin, kultur, litteratur eller polarområden vill vi även rekommendera Bea Uusma som moderator.

Fotograf: Anna-Lena Ahlström

Medborgarskolan
Mensa Sverige
Books and Dreams
4Good
Bokens dag Växjö
Polarklubben
Studiefrämjandet
Svalbard Museum

Boken: Expeditionen. Min kärlekshistoria.
Vinnare av Augustpriset 2013
Har både deltagit i och ordnat polarexpeditioner i Arktis (bla varit på Nordpolen)
Medlem i Mensa
Sommarpratare Sveriges Radio P1
Läkare på KS Solna