Johanna Stål

Hållbarhetsspanare och chefredaktör

Johanna Stål är en av Sveriges vassaste trendspanare på hållbarhetsområdet. Hon är chefredaktör och grundare till hållbarhetsmagasinet Camino. Hon har intervjuat världens främsta inom hållbarhet, arbetat med Sveriges mest kunniga forskare och skrivit bok med en av våra mest folkkära artister. Alltid på jakt efter vad som skapar verklig förändring. Johanna Stål är känd för att inspirera utan pekpinnar. Hon lyfter fram möjligheter, innovationer och lösningar på vår samtids största utmaningar.

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

  • Ett hållbart liv – förändring börjar alltid med ett första steg
  • Hållbarhetstrender just nu
  • Framtidens mat
  • Nudging
  • Moderator

Presentation

Caminos chefredaktör Johanna Stål uttalar sig ofta som sakkunnig inom hållbarhetsfrågor och efterfrågas som både föreläsare, moderator och skribent. Med stor integritet och små medel skapade hon, som grundare av magasinet Camino, ett av Sveriges mest respekterade magasin och en helt ny nisch i magasinsvärlden. Efter 13 år som pappersmagasin är den nu helt digital. Johanna har benkoll på det senaste inom hållbarhet och framtidsfrågor.

Johanna Stål har skrivit flera böcker. Den senaste ”En annan framtid – Magnus Carlsons hållbarhetsresa” är skriven ihop med Weeping-Willows sångaren Magnus Carlson och är utgiven på Forum. Hon är dessutom författare till den oerhört populära boken ”Ett hållbart liv – 365 råd” som var Naturskyddsföreningens årsbok 2018 och hittills sålt i över 37.000 exemplar. Dessutom är hon en av författarna bakom böckerna ”Energi – hur design kan göra skillnad” och ”Materialens magi – design för en skräpfri värld.” Hon är också jurymedlem i Win Win – Gothenburg Sustainability Award och medverkar i MISTRAs forskningsprogram Hållbar konsumtion- från nische till mainstream.

I sin livsresa har Johanna Stål mött några av världens främsta på hållbarhetsområdet och har i perioder bott i USA, Chile och Peru där hon besökt allt ifrån ökenfestivaler till några av världens fattigaste i jakt på det som skapar verklig förändring. Hon är mycket kunnig i hållbarhetsfrågor och känd för att i sina föreläsningar inspirera, skapa hopp och engagemang– trots att ämnet ofta kan kännas tungt. Hör henne föreläsa om hållbarhetstrender som förändrar världen eller hur man enkelt kan kicka igång sitt eget hållbarhetsarbete privat eller på arbetsplatsen.

Boka Johanna Stål som moderator, hållbarhetsexpert eller föreläsare på teman kring hållbar livsstil, miljö, klimat, mat och energi.

Foto: Harald Nilsson

Johanna Stål anpassar material efter målgruppen. Johanna arbetar även som moderator i sammanhang som berör hållbarhet, livsstil, hälsa, socialt företagande, företagande, eller gröna trender.

Ett hållbart liv – föreläsning
Bli en plusenergimänniska, lär känna dina grannar och tågsemestra. Förändring börjar med ett enda steg. Johanna Stål, chefredaktör för magasinet Camino och författare till boken Ett hållbart liv, har över 365 tips på steg att börja med.

Hon delar i sin föreläsning med sig av sina 10 bästa tips för en mer hållbar planet och ger ingångar till hur man kan börja, vad som är mest effektivt att lägga sin energi på och kring hur man gör det roligare. Men att göra ”rätt” är inte alltid så lätt och Johanna pratar också om hinder och psykologiska barriärer för att agera hållbart, men ger också tips på hur vi kan nå igenom dessa, både på det personliga planet och på samhällsnivå.

Denna föreläsning kan rikta sig till anställda, till privatpersoner eller till människor som utbildar andra (till exempel lärare och förskolepedagoger) och anpassas beroende på målgrupp.

Framtidens mat
Käka myror, plocka salladen från havet och smaska på möglig mat? I skuggan av klimathot, utarmning av biologisk mångfald och en växande befolknings-mängd bör vi förändra våra matvanor radikalt för att kunna föda en svältande planet. Och mycket av framtidens mat finns på marknaden redan idag. Följ med på en resa mot en tallrik där hållbarhet, gastronomi, matturism och lokal småskalighet når nya höjder. Vi pratar om den nya nordiska maten, proteinskiftet och självhushållningskulturen, men också om teknisk mat och den nya föda som just nu tar sin form i laboratorier och i hemmakök världen över.

Nudging
Vad triggar beteendeförändringar hos individen och i samhället i stort? I denna föreläsning lär du dig mer om ”nudging” en serie verktyg för att göra det hållbara valet till det självklara och enkla valet. I en tankeväckande och överraskande föreläsning får du exempel på hur ”vi anpassar våra attityder för att slippa förändra vårt beteende” och varför ”det betyder mer vad grannarna gör än vad forskarna säger”.

Fossilfritt Sverige
Göteborgs Filmfestival
Malmö stad
Åre Sustainability Summit
Globala skolan
Energikontoret Linköping
Bokmässan i Göteborg
Lantbrukarnas riksorganisation
Göteborgs Universitet
Rättvis handelsforum
Agenda 21
Designboost
Miljöteknikmässan
Hem & Villa
Miljötinget
Göteborgs Universitet

– Chefredaktör och en av grundarna till Camino magasin
– Författare till böckerna ”En annan framtid – Magnus Carlsons hållbarhetsresa”, ”Ett hållbart liv”, ”Energi- Hur design kan göra skillnad” samt ”Materialens magi”
– Jurymedlem i Göteborgspriset för hållbar utveckling
– Jurymedlem / styrelseledamot i Din El Miljöfond
– Utsedd till Sveriges 40:e miljömäktigaste av Miljöaktuellt samt en av Sveriges hundra framtida ledare av Veckans Affärer