Cecilia Hertz

Rymddesigner med hållbarhet i fokus

Cecilia Hertz är industridesigner med rymden som unik nisch. Hennes företag samarbetar med NASA och ESA, och är Space broker för Sverige med primärt uppdrag att sprida rymdteknik till svensk industri. Genom att ta ner den kunskapen på jorden kan vi skapa ett mer hållbart samhälle och en bättre vardag för många, tex kring urbanisering, vattenbrist och skyddskläder. Framtidens samhälle tar form i rymden. Boka en inspirerande föreläsning med Cecilia Hertz om innovation och hållbar utveckling här!

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

  • Framtidens samhälle tar form i rymden
  • Rymdåret 2019 - 50 år sedan människan landade på månen
  • Med siktet inställt mot rymden!

Presentation

Cecilia Hertz är utbildad industridesigner vid Lunds universitet. Examensarbetet genomförde hon på NASA, Houston där uppdraget var att inreda The Crew Return Vehicle för NASA och Europeiska rymdorganisationen ESA. För nästan 20 år sedan startade Cecilia Hertz Sveriges första rymddesignföretag Umbilical Design. Bolaget är ett av 16 Space Broker företag i Europa som är kontrakterade av ESA. Företagets huvudsakliga verksamhet är att överföra rymdteknik, material och koncept till vardagen här på jorden för att skapa ett mer hållbart samhälle.

En rymdfärja eller månbas är på många sätt ett slutet ekosystem. Inget kan överförbrukas och allt måste återanvändas. Vilket frö växer bäst på minst yta, hur tvättar man kläder utan vatten och hur kan det bli så trivsamt som möjligt på en minimal yta? Det är exempel på frågor som Cecilia Hertz har arbetat med i konceptutveckling av bland andra interiörer i rymdfarkoster, gym för astronauter, bilar, drönare, led-belysning, skyddskläder, framtidens utbildning, byggnader och stadsutveckling.

En hållbar stadsutveckling är ett område som har mycket att hämta från rymdtekniken. När vi bor allt trängre i städerna blir kunskapen om det extrema levnadsförhållandet i rymden någonting som går att kopiera även på jorden. Den urbaniseringstrend vi ser gör att städer blir extremmiljöer med förtätning, miljö-och luftföroreningar och vattenbrist. Något som måste åtgärdas för att vi ska få fungerade hållbara samhällen. Det handlar både om att uppmuntra till beteendeförändringar men också få oss att tänka helt om hur vi producerar saker. Cecilia Hertz tror att vi måste fortsätta att utmana oss själva och våra teknologier istället för att skapa repetitiv design.

Cecilia Hertz är en internationellt efterfrågad talare, inte minst på grund av det ökande rymdintresse man kan se genom hela samhället, både vetenskapligt och i populärkultur. År 2019 kallades dessutom för Rymdåret då det var 50 år sedan första människan landade på månen. Cecilia Hertz föreläser om vad rymdforskningen åstadkommit under den här tiden – men framförallt vad rymdforskningen kan bistå med avseende hållbar utveckling de kommande 50 åren.

Boka en inspirerande föreläsning med Cecilia Hertz om rymden, innovation och hållbar utveckling.

Längd: 10-45 minuter
Språk: svenska och engelska

Boka en inspirerande föreläsning med Cecilia Hertz om rymden, innovation och hållbar utveckling på 031-780 32 35.

Tillväxtdagen
Högskolan i Dalarna
Fair Living Luleå
SIYSS
Ljungby Business Arena
Brobrygrafiska
Teknikmässan
Vaggeryds Näringslivsråd
EcoInside
Unga Forskare
Innovation Day
Region Kronoberg
Geek Girl
Sweco
Green Business Region
TedX

– En av 16 space brokers i Europa
– Mottagit priset Globe Award av Globe Forum Business Network
– Grundat Sveriges första rymddesignföretag Umbilica Design
– Utbildad industridesigner vid Lunds Tekniska högskola