Christina Rickardsson

Från gatubarn till entreprenör

Efter att ha levt sina första år i en grotta och på gatan i São Paulo landade 8-åriga Christina Rickardsson i det norrländska samhället Vindeln. I den hyllade boken "Sluta aldrig gå" berättar Christina om att överleva. Om hur vitt skilda världar har format henne och kampen för att få ihop sina två jag. Christinas unika livshistoria lämnar ingen oberörd och är trots allt även full av skratt och framåtanda. Boka en föreläsning med Christina Rickardsson om drivkraft, kulturkrockar och inkludering!

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

 • Sluta aldrig gå
 • Identitet
 • Inspiration
 • Två hopplösa fall (tillsammans med höjdhopparen Stefan Holm)

Presentation

Christina Rickardsson föddes som Christiana Mara Coelho i Brasilien där hon bodde tillsammans med sin mamma i en grotta. Senare flyttade de till en kåkstad i Sao Paulo och bodde även på gatan där de tiggde, svalt och utsattes för fysisk och psykisk misshandel. Som sjuåring hamnade Christina och hennes lillebror på barnhem. När hon var åtta år gammal adopterades de, mot sin och sin mammas vilja, till Vindeln i Västerbotten.

I Sverige var hon trygg hos sin nya familj men otrygg i den nya miljön. Luften, maten, solen, växterna, dofterna – allt var annorlunda och hon kände sig inte hemma. Hon fick ofta höra att det hon gjorde inte var rätt i Sverige så hon kom att trycka undan den brasilianska flickan Christiana och skapa den svenska Christina.

Idag är Christina Rickardsson en framgångsrik entreprenör, föreläsare och författare. Hennes självbiografiska bok ”Sluta aldrig gå” (Forum 2016) har hyllats och uppmärksammats stort. Amazon Crossing har köpt rättigheterna till boken som nu ges ut på sju språk.

Christina Rickardsson brinner för samhällsfrågor och vill med sina föreläsningar öka förståelsen för olikheter, fördomar och kulturkrockar och därmed bygga broar som skapar dialog och tolerans i samhället. Christina har också grundat Coelho Growth Foundation med ändamål att förbättra levnadsvillkoren för barn och unga i utsatta situationer i Brasilien, samt motverka främlingsfientlighet och främja kulturella möten i Sverige.

Med sin unika historia inspirerar Christina Rickardsson alla typer av målgrupper. Hon berättar om att överleva. Om hur vitt skilda världar har format henne och hur hon har kämpat för att få ihop sina två jag. Trots en mörk historia som berör på djupet så är Christinas föreläsningar också fyllda av skratt, hopp och stark framåtanda. Man får perspektiv, känner tacksamhet och får bränsle åt sin egen strävan. Hennes föredrag stärker även företag och myndigheter som arbetar med multikulturella kontexter.

Boka en inspirerande föreläsning med Christina Rickardsson på teman kring drömmar, identitet, kulturkrockar, mångfald och inkludering!

Identitet
Den här föreläsningen grundar sig i frågor som identitet, kulturkrockar, fördomar och samhällsnormer – med avstamp i Christina Rickardssons egen historia från livet i Brasilien och hennes första tid i Sverige. Föreläsningen bidrar till reflektion om samhällsaktuella ämnen och frågor av vikt i en allt mer globaliserad värld, för att skapa förståelse för olikheter och uppmärksamma likheter i det till synes främmande. Likväl manar föreläsningen till att hitta, skapa och bejaka vår egen identitet i alla dess olika skepnader livet igenom. Föreläsningen kan med fördel kompletteras med en efterföljande workshop där deltagare guidas igenom reflektioner och övningar på temat.

Inspiration
Den här föreläsningen handlar om hur man gör lemonad av citroner och hur man ser på livet från den ljusa sidan trots mörker. Här blandas allvar med humor och föreläsningen inspirerar till att finna modet att göra det man vill, samt hur man får motivation till det. Fokus ligger inte på att hitta sig själv utan på att skapa sig själv. Vem vill du vara? Vad vill du göra och varför? Föreläsningen ser helt bortom jantelagen och allt som har med lagom att göra. Den är till för att sporra dig som person, företag, organisation eller myndighet. Alla behöver vi lite lemonad i livet.

Två hopplösa fall
Två parallella berättelser om två livshistorier. Publiken får följa med på Stefan Holms otroliga resa till OS-guldet i Aten 2004. Stefan delar med sig av sin kamp att lyckas och pressen att prestera trots att han hade oddsen emot sig. Samtidigt får publiken följa Christina Rickardsson på hennes resa från att ha bott i en grotta och som gatubarn i Brasilien till att som 8-åring adopteras till Vindeln och Sverige. Tillsammans pratar duon om vikten att inte ge upp och fortsätta kämpa. Stefan och Christina flätar samman sina berättelser på ett spännande, intressant och roligt sätt och visar på hur vi människor skapar vår egen verklighet. Hur andra ser på oss är aldrig lika viktigt som hur vi ser på oss själva. Med roliga, gripande och personliga berättelser får publiken följa två människors kamp till framgång, som för dem tett sig på olika vis. Två hopplösa fall bjuder på inspirerande och sköna historier, många skratt men också en och annan hård sanning.

Boka en föreläsning med Christina Rickardsson på 031-780 32 35.

Motivationsdagen
Svenskt Näringsliv
Visit Skellefteå
Young Startup Day
Uminova Innovation
Moments
Dragonskolan
Region Västerbotten
Vännäsgalan
Vatten- och Avfallskompetens i Norr AB
Österbotten – Festseminarium (Finland)

– Författare till Sluta aldrig gå (Forum 2016) som ges ut över hela världen
– Grundare av stiftelsen Coelho Growth Foundation
– Programledare för En Historia – ett möte mellan raderna
– Driver podden Ingen Askungesaga
– Gjort över 400 fallskärmshopp
– Nominerad till Årets Västerbottning 2016

 • Tack för din fantastiska föreläsning i Boden igår kväll. Din personlighet, din föreläsning och dina åsikter berörde oss mycket. Alla människor skulle behöva få lyssna på dej. Lycka till med allt du företar dej !

  • Agnetha Bergström
 • Tack så mycket för besöket hos oss på Minervaskolan. Det var oerhört intressant och gripande.

  • Thomas Bergh
 • Började dagen med en fantastisk intressant föreläsning i Göteborg. Helt otroligt vilket liv du har haft. Tusen tack för att du delar med dig!

  • Iris Vannerlund
 • Tack för din fantastiska föreläsning i Boden igår kväll. Din personlighet, din föreläsning och dina åsikter berörde oss mycket. Alla människor skulle behöva få lyssna på dej. Lycka till med allt du företar dej !

  • Agnetha Bergström
 • Tack så mycket för besöket hos oss på Minervaskolan. Det var oerhört intressant och gripande.

  • Thomas Bergh
 • Började dagen med en fantastisk intressant föreläsning i Göteborg. Helt otroligt vilket liv du har haft. Tusen tack för att du delar med dig!

  • Iris Vannerlund
Close