Maria Soxbo

Medgrundare av Klimatklubben

En av Sveriges hållbarhetsmäktigaste! Maria Soxbo är frilansjournalist, medgrundare av Klimatklubben och författare till flera böcker om hållbarhet och klimat. Bland utmärkelserna finns Årets miljökämpe och en av Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste samt nomineringar till Sveriges secondhand-profil och WWF Årets Miljöhjälte med Klimatklubben. Maria hjälper er att ställa om till ett klimatsmart liv! Boka en inspirerande föreläsning om klimat, nudging, normer, kommunikation och en hållbar livsstil här.

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

 • STÄLL OM! Allt att vinna på ett klimatsmart liv
 • GRÖNT UTAN GREENWASHING - så kommunicerar du allt ditt företag gör rätt, utan att få skäll för det du gör fel
 • DET HÅLLBARA HEMMET - om trender, renovering, normer och framtiden
 • NÅGOT LÅNAT, NÅGOT BYTT, NÅGOT HYRT, NÅGOT DELAT Så agerar framtidens konsumenter
 • TWEAKA AFFÄRSMODELLEN – från linjär till cirkulär
 • GÖR SKILLNAD! – från klimatångest till handlingskraft
 • NUDGING – ett klimatsmart verktyg för förändring
 • ANDRAHAND I FÖRSTA HAND Om begagnat, behov, begär och en ny typ av lyx
 • VAD HÅLLER VI PÅ MED? Normerna som styr världen
 • RÄTTVISEKOMPASSEN – om klimat, makt, kön och klass

Presentation

Hållbarhet är på tapeten. Men inte tillräckligt. Hela vårt samhälle behöver ställa om, i stort som smått, för att vi ska kunna hantera klimatförändringarna och skapa en värld som håller även för framtida generationer.

Maria Soxbo hjälper er att ställa om till ett klimatsmart liv. Som journalist och konsult arbetar hon med hållbarhet och kommunikation på många olika sätt. Hon är medgrundare av Klimatklubben, driver Plan B-podden och är författare till tre böcker om klimatet: ”Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv”, ”Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft” och ”Klimatasken – stora förändringar i litet format”.

Marias engagemang i klimatfrågan har uppmärksammats på olika sätt, bland annat har hon listats som en av Sveriges 101 Hållbarhetsmäktigaste 2021 av Aktuell Hållbarhet, utsetts till Årets miljökämpe 2022 av tidningen Amelia och nominerats med Klimatklubben till Sveriges secondhand-profil av Erikshjälpen 2022 och WWF Årets Miljöhjälte 2021.

Maria Soxbos föreläsningar har sin utgångspunkt i aktuell fakta och är kryddad med både filosofiska och existensiella frågor – dessutom levererad på Marias entusiasmerande sätt. Hon blandar inspirerande bildmaterial med minnesvärda faktaguldkorn, smart förpackad information och tydliga listor, tips och sammanfattningar. Målet är alltid att ge åhöraren nya tankespår att utforska och minst en aha-upplevelse att smälta när föreläsningen är över.

Boka Maria Soxbo för en inspirerande föreläsning på tema hållbarhet, klimat, nudging, normer, kommunikation och hållbar livsstil! Maria tar även uppdrag som moderator.

Längd: 20–60 minuter (normalt kring 45 minuter + 10 minuter för frågor)

Innehåll: Blandar inspirerande bildmaterial med minnesvärda faktaguldkorn, smart förpackad information och tydliga listor, tips och sammanfattningar. Målet är alltid att ge åhöraren nya tankespår att utforska och minst en aha-upplevelse att smälta när föreläsningen är över.

STÄLL OM! Allt att vinna på ett klimatsmart liv
Världen behöver ställa om, den saken står helt klar. Men ett av klimatkrisens många problem är att lösningen oftast innehåller skam och förbud och en känsla av att allt det roliga har tagit slut. Samtidigt rusar vi uppåt/framåt med en ökande känsla av otillräcklighet. Trots att vi på papperet har det bättre än någonsin verkar vi aldrig kunna sluta drömma om … något annat.

I den här föreläsningen baserad på boken med samma namn börjar vi i en annan ände! Här utgår vi från målet, den hållbara människan, och visar både hur vi kan ta oss dit och allt det kan ge. Utifrån några av tillvarons stora byggstenar – drömmar, tid, jobb, gemenskap, värden, konsumtion och lycka – visar Maria Soxbo att det fina med omställningen är att de allra flesta av oss har allt att vinna på den.

UR INNEHÅLLET
1) Alla drömmer inte om ett liv på landet
2) 5 veckors semester eller 365 dagar av liv
3) Den växande flinghyllan och den tomma garderoben
4) Konsten att känna lycka i en värld som bygger på missnöje
5) Det krävs en by (eller kanske en förort)

GÖR SKILLNAD! – från klimatångest till handlingskraft
Förlamad av klimatångest? Du är inte ensam. När forskningsrapporterna om eskalerande klimatförändringar duggar tätt är det lätt att ångesten tar över. Men det finns ett botemedel – engagemang! I den här inspirerande föreläsningen baserad på boken Gör skillnad! får du konkreta verktyg till förändring och sänkt klimatavtryck, en förståelse för såväl ditt eget beteende som andras och inspiration för hur du kan gå från depp till pepp. Målet är att du ska bli en del av lösningen, skapa ringar på vattnet och använda din nyfunna handlingskraft till att påverka och inspirera andra.

UR INNEHÅLLET
1) Vad har klimatkrisen med dig att göra?
2) Mat: Köttnorm, svinn och plastpanik
3) Resor: Flygskam och bilbehov
4) Konsumtion: Villhöva och ta sig tid
5) Klimatglasögon och elefanten i rummet

RÄTTVISEKOMPASSEN – om klimat, makt, kön och klass
Klimatkrisen är vår tids största rättvisefråga. Den drabbar alla. Men de som orsakar de största utsläppen och bidrar mest till klimat-förändringarna är inte samma personer som drabbas först och hårdast av sviterna. Tvärtom. Frågan är: Vem ska städa upp efter vår gränslösa fossilfest? Är det vi? Eller har vi outsourcat uppgiften på våra och andras barn?
I den här föreläsningen baserad på boken med samma namn riktas ljuset mot klimat krisens orättvisor utifrån parametrar som geografi , klass, mångfald och kön. Vilka privilegier besitter vi? Vilken makt har vi? Och framför allt: Vilket ansvar?

UR INNEHÅLLET
1) Vem bär ansvar och vem drabbas?
2) Hållbar stad och klimatsmart landsbygd
3) Hållbarhet – en klassfråga
4) Män med makt, kvinnor med oro
5) Ingen vill vara en liten lort

VAD HÅLLER VI PÅ MED? –  normerna som styr världen
Varför känns det helt normalt att aldrig gå på två fester i rad i samma klänning? Varför är semester = flygresa? Varför är det så svårt att ställa om?Svaret på varför det är så svårt att göra rätt och lätt att göra fel är ofta normer. Och för att kunna bryta mot eller förskjuta dem måste vi se dem, och förstå hur de påverkar oss.
I den här föreläsningen kopplas ohållbara normer till klimathotet, strålkastarljuset riktas mot orimliga beteenden och vi reder ut hur en normförskjutning egentligen går till. Målet är att du lättare ska se vilka normer som styr oss åt fel håll och motarbetar omställningen, och hur vi kan förskjuta normer tillsammans.

UR INNEHÅLLET
1) Vad är en norm?
2) Vad har normer med klimatet att göra?
3) Ohygieniskt med begagnade kläder?
4) Kognitiv dissonans – skav i hjärnan
5) 5 sätt att förändra normer

GRÖNT UTAN GREENWASHING – så kommunicerar du allt ditt företag gör rätt, utan att få skäll för det du gör fel
Gör du och ditt företag hållbara val? Bra, var stolt över det! Att berätta vad du gör rätt hjälper också din kund att göra bra val. Men många företag tonar ner sina gröna ambitioner av rädsla för att bli anklagade för greenwashing. I den här föreläsningen får du tydliga förklaringar kring vad som är greenwashing, konkreta tips på hur hållbar kommunikation ska byggas upp och konkreta exempel på företag som behärskar tekniken. Maria Soxbo är journalist och medgrundare till Klimatklubben, och berättar hur företag kan stärka sitt hållbara varumärke utan att tappa trovärdigheten.

UR INNEHÅLLET
1) Vad är greenwashing?
2) Boxed water – en lektion i greenwashing
3) 3 starka skäl att undvika greenwashing
4) Företagen som fattat grejen
5) 12 tips som gör kommunikationen hållbar

NUDGING – ett klimatsmart verktyg för förändring
Hur kan vi förändra den stora massans ohållbara beteende utan att behöva konvertera dem till klimatkämpar först? Svaret är nudging. Att förändra beteenden utan att först behöva förändra attityder är både tacksamt och effektivt, och dessutom spännande!
Den här föreläsningen vänder sig till företag, organisationer, kommuner och andra aktörer som varje dag har möjlighet att påverka många människors beteenden. Det blir en spännande inblick i nudgingens potential, med många konkreta exempel på när det fungerat som bäst och viktiga råd så att nudgingen inte används på ett oetiskt sätt.

UR INNEHÅLLET
1) Hållbarhet är en överlevnadsfråga
2) Normerna vi kan nudgea
3) Nudging som verktyg
4) Sätt mål – följ upp
5) Och sen då? Ta det vidare

DET HÅLLBARA HEMMET – om trender, renovering, normer och framtiden
Bostaden är ett av de stora klimatbovs-B:na vid sidan om bland annat Bilen och Biffen. Så hur minskar vi vårt hems klimatavtryck? Den här föreläsningen handlar om hur vi ska förhålla oss till inredningstrender, om materialval, långsiktighet och konsumtionsmönster och om de många fördelarna med att inreda med hållbarhet som röd tråd. Dessutom får du en spännande titt på hur våra hem kan utvecklas i framtiden.

UR INNEHÅLLET
1) Vad är hållbarhet egentligen?
2) Konsumtionspyramiden
3) De 5 U:na – tumregler för hållbar inredning
4) Det snygga, praktiska och hälsosamma
5) Trender, tidlöshet och framtiden

ANDRAHAND I FÖRSTA HAND – om begagnat, behov, begär och en ny typ av lyx
Att tänka andrahand i första hand är en träningssak. Är man van att nykonsumera i alla kategorier känns steget större än det faktiskt är. Men secondhand är kopplat till både fördomar och normer, och med ett ändrat synsätt blir det enklare att ändra konsumtionsmönster. Den här föreläsningen handlar om nykonsumtionens klimatpåverkan, vinsterna med pre-älskat och ett nytt sätt att förhålla sig till lyx, status och konsumtion.

UR INNEHÅLLET
1) Konsumtionens klimatpåverkan
2) “Det är så ohygieniskt med begagnat”
3) Secondhand – istället för research
4) Delningsekonomi och cirkulenter
5) Loppis, antikt, preälskat, personligt

LRF
IKEA
Formex
Södermanlands museum
Täby Park
Egmont Tidskrifter
Alingsåshem
Alingsås Energi
ABF
Brobygrafiska Sunne
Valdemarsviks sparbank
Nordmalings kommun
Naturskyddsföreningen.

– Författare till flera böcker
– Grundare av Klimatklubben
– Driver podden Plan B
– utsedd till Årets miljökämpe 2022 av tidningen Amelia
– listad som en av Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste 2021 av Aktuell Hållbarhet
– Utsedd till Sveriges secondhand-profil av Erikshjälpen 2022
– Utsedd till WWF Årets Miljöhjälte 2021

 • Vi ville inspirera hela Umeå att flytta fokus från uppoffringar till vad vi kan vinna på att ställa om till ett klimatsmart liv, så Maria var en perfekt bokning! Föreläsningen hade sin utgångspunkt i sakkunskap och fakta, men var kryddad med både filosofiska och existensiella frågor – dessutom levererad med Marias entusiasmerande sätt! Det här är en föreläsning som jag önskar att alla fick höra!

  • Ida Hillebjörk, projektledare Umecom Medborgarverkstad
 • Vi ville inspirera hela Umeå att flytta fokus från uppoffringar till vad vi kan vinna på att ställa om till ett klimatsmart liv, så Maria var en perfekt bokning! Föreläsningen hade sin utgångspunkt i sakkunskap och fakta, men var kryddad med både filosofiska och existensiella frågor – dessutom levererad med Marias entusiasmerande sätt! Det här är en föreläsning som jag önskar att alla fick höra!

  • Ida Hillebjörk, projektledare Umecom Medborgarverkstad
Close