Karolina Johnsson

Diplomatdottern om fängslande historia

Hur ställer man sig inför en situation som man varken har valt eller kan påverka? Karolina Johnsson greps i tullen på Bangkoks flygplats för tjugofem år sedan. På ett personligt och motiverande sätt föreläser hon om hur man hittar de rätta verktygen för att vända även en personlig tragedi till seger. Och bli segrare i sitt eget liv. Du kan även boka Karolina tillsammans med livstidsdömde Ricard Nilsson - om livet bakom taggtråden och att komma tillbaka till samhället.

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

  • Man fixar mer än man tror
  • När fängelset blir en möjlighet – Karolina och Ricard berättar om livet bakom taggtråden och att komma tillbaka till samhället
  • Mikrofinansiering för fattigdomsbekämpning

Presentation

I augusti 1994 greps Karolina Johnsson i tullen på Bangkoks flygplats. Hur reagerar man när man helt plötsligt och oväntat, befinner sig i en situation som man varken har valt eller kan påverka? Det hände Karolina, hela hennes liv förändrades på en enda gång. Någon hade gömt heroin i ett lönnfack i resväskan som hon hjälpte till att bära. Karolina blev greps i Bangkok, då 29 år gammal.

Det var början på en traumatisk, dramatisk och oerhört svår upplevelse på tolv år. Det enda i detta Karolina kunde påverka var den egna attityden och förhållningssättet till denna situation. Genom att använda sig av de verktyg som hon lärde sig att hitta på vägen, kunde hon inte bara undvika dödsstraff utan även påverka hela resten av straffet som skulle avtjänas. I stället för att sitta av hela straffet som hon dömdes till, 50 år, blev Karolina Johnsson villkorligt släppt efter bara 12 år.

Men det viktigaste av allt, var den inre resa som hon upplevde. Den resa som idag har gjort henne till en starkare, gladare och lyckligare tjej, med gott om utrymme för att dela med sig av sin resa till alla som vill eller behöver veta hur man klarar sig igenom livets tuffa situationer. Alla har vi olika bördor att bära och varje börda är lika tung för just den som måste bära den.

Som föreläsare pratar Karolina Johnsson om självkänsla, egenmakt och självförtroende. Om livets paradoxer och hur vi vinner på dem. Karolinas föreläsningar upplevs som både inspirerande, motiverande och fängslande – men kanske framför allt som att de leder till eftertanke och styrka. Hon berättar på ett engagerande sätt och är alltid öppen för frågor och diskussioner. Karolina föreläser både på svenska och engelska.

Karolina Johnsson föreläser även tillsammans med Ricard Nilsson under rubriken ”När fängelset blir en möjlighet ” där de berättar om livet bakom taggtråden och att komma tillbaka till samhället. Diplomatdottern som dömdes till 50 år i fängelse i Thailand. Den livstidsdömde som under 20 år i svenskt fängelse blev författare, journalist och tog nio universitetsexamina. Tillsammans berättar de om hur man i den mörkaste situation inte bara behöver överleva, utan att man även kan frodas (läs mer under fliken ”om föreläsningen” nedan).

När fängelset blir en möjlighet – Karolina Johnsson och Ricard Nilsson berättar om livet bakom taggtråden och att komma tillbaka till samhället

Diplomatdottern som dömdes till 50 år i fängelse i Thailand. Den livstidsdömde som under 20 år i svenskt fängelse blev författare, journalist och tog nio universitetsexamina. De berättar om hur man i den mörkaste situation inte bara behöver överleva, utan att man även kan frodas.

 I augusti 1994 greps diplomatdottern Karolina Johnsson i tullen på Bangkoks flygplats. Någon hade gömt heroin i ett lönnfack i en resväska som hon hade gått med på att hjälpa till att bära. Den 29 september sköt rockmanagern och skivbolagsdirektören Ricard Nilsson ihjäl tre personer i Klippan, Skåne. Deras vägar skulle koras många år senare.

Hur reagerar man när man helt plötsligt och oväntat, befinner sig i en situation som man varken har valt eller kan påverka? Det hände Karolina Johnsson, hela hennes liv förändrades på en enda gång. Någon hade gömt heroin i ett lönnfack i resväskan som hon hjälpte till att bära. Hon blev gripen i tullen i Bangkok, augusti 1994.

Ricard Nilsson var bara 23 år när han begick morden. Under en längre tid hade han spelat framgångsrik, men nu var korthuset på väg att falla samman. Desperationen inför risken att tappa ansiktet gjorde att tre personer miste livet vid ett misslyckat rån. Han dömdes till livstids fängelse.

Karolina lyckades med nöd och näppe undvika dödsstraff och dömdes istället till 50 år i fängelse i Thailand. I stället för att sitta av hela straffet som hon dömdes till, blev hon villkorligt släppt efter 12 år. Men det viktigaste av allt, var den inre resa som Karolina Johnsson upplevde. Den resa som idag har gjort henne starkare, gladare och lyckligare.

Ricard var ung och inlåst på Kumla, Sveriges tyngsta anstalt. Ett straff utan slut. Vad gör man för att överleva? Hur klarar man psykiskt att inte gå under? Ricard bestämde sig för att göra något av sin tid, detta på ett sätt som ingen gjort förr. Genom studier tog han chansen att förändra sig helt. Med pennan som vapen började han skriva böcker och artiklar för att påverka sin egen situation och omvärlden. När han frigavs den 29 september 2019, efter 20 år i fängelse, hade han tagit nio universitetsexamina, släppt fem böcker och hittat en väg tillbaka in i samhället.

Karolina Johnsson och Ricard Nilsson föreläser om självkänsla, egenmakt och självförtroende. Om livets paradoxer och hur vi vinner på dem. Det är aldrig helt hopplöst, det gäller att ta vara på den chans som finns, även i de mörkaste av situationer. Inspireras och motiveras över dessa annorlunda livsresor.

Växsjö domkyrka
Strand Hotel Borgholm
Borgholm folkets hus
Västerås stadsbibliotek
Friovården i Norrköping

Driver eget företag inom administration och bokföring
Arbetar med Mikrofinans i Kamerun
Styrelseledamot i Läkare i Världen
Startat självhjälpsprojekt i Kenya
Givit ut boken ”Diplomatdottern”
Aktiv i Asylkommittén
Arbetat som gemmolog
Har en jur. kand inom mänskliga rättigheter, internationell rätt och rättsociologi