Linda Lampenius

Världsberömd violinist

Linda Lampenius är en världsberömd violinist som trotsat normer genom att alltid gå sin egen väg. Hon spelade hårdrock och prydde Playboy helt i strid mot vad som förväntades av en klassisk musiker. Vad som är mindre känt är att hon vuxit upp med en missbrukande förälder och fört en lång kamp mot dålig självkänsla och ätstörningar. I sin föreläsning "Bakom fasaden" berör Linda Lampenius publiken med både fakta, självutlämnade berättelser och känslostark musik.

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

  • Livet bakom kulisserna - Allt om ätstörningarna bulimi och ortorexi samt vägen ut ur mörkret, till ett liv som frisk och fri. Innefattar även ämnena missbruk och medberoende
  • Vad krävs för att alltid prestera på topp och uppnå mål som för andra verkar ouppnåeliga - Hur ser livet ut för en artist med en internationell karriär
  • Klassisk rebell - En hisnande livshistoria varvad med musikaliska inslag. Hela Lindas liv, med alla framgångar och motgångar, presenteras

Presentation

Framgångarna inom musik har varit många för Linda Lampenius, både i Norden och internationellt. Men det som kanske alla inte känner till är hennes långa kamp med medberoende, psykisk ohälsa, självkänsla, ångest och ätstörningar.

Den finlandssvenska violinisten Linda Lampenius föddes i Helsingfors och växte upp i en känd teaterfamilj. Hon var ett musikaliskt underbarn som började uppträda som sångerska med sina föräldrar redan som treåring och åkte på sin första turné som violinist till Nordamerika när hon bara var 8 år gammal. Linda var elva år när hon för första gången var soloviolinist tillsammans med de finska radiosymfonikerna.

Efter utbildningen på Sibelius-Akademin ledde karriären till USA där Linda Lampenius skrev kontrakt med ett amerikanskt managementbolag. Hon fick solistrollen i Andrew Lloyd Webbers nya verk och skrev på ett världsomfattande skivkontrakt med EMI Classics. Samtidigt jobbade Linda som modell för Björn Borg, gjorde ett ”celebrity”-omslag för Playboy och gästspelade i bl.a. TV-serien Baywatch. De största TV-kanalerna och tidningarna i världen rapporterade om hennes karriär som klassisk violinist och modell. Linda Lampenius har gett ut flera album som solist och medverkat som gästartist på ett stort antal andra skivor. I Norden använder Lampenius sitt riktiga namn, men internationellt är hon mer känd som Linda Brava. Linda spelar allt från klassiskt till hårdrock på såväl violin som elfiol.

Linda Lampenius delar sin historia i biografin ”Klassisk rebell” (2021). Trots alla framgångar i karriären levde hon i all hemlighet med ångest och dålig självkänsla. Uppväxten i en familj där båda föräldrarna var kända skådespelare krävde en perfekt yta utåt. Under ytan präglades tillvaron av mammans missbruk, med ständig oro för en överdos. Lösningen för Linda var att få total kontroll på sitt eget liv och att alltid vara bäst. Bäst på violin, bäst i skolan, bäst på idrott, bäst på att vara smal. Kontrollbehovet ledde till ortorexi, med en extrem kost och träning utöver det redan extrema musicerandet.

I sin uppskattade föreläsning berättar Linda Lampenius hur det är att leva med missbruk i familjen, ätstörningar, motgångar och svek och om vikten av att våga prata och ta emot hjälp. Hon berättar om det långsiktiga och målmedvetna arbetet som ligger bakom hennes internationella framgångar. Hon berättar om mod, motivation och envishet och framför allt om förmågan att koncentrera sig på bara en enda sak. Linda berättar också om de verktyg som hjälpte henne att besegra ätstörningarna för gott.

Linda Lampenius lever många olika liv, i olika världar. Som barn har hon ett liv med föräldrarna på Svenska Teatern i Helsingfors, ett annat på släktgården i Labby och ett tredje som yrkesviolinist. Ur dem växer liven i offentligheten fram: violinist, modell, tv-personlighet, varumärke och skådespelare.

Men mitt i ljuset finns också mörkret. Lindas barndom präglas av ansvar och oro för en förälder med missbruksproblem. Och hon kämpar samtidigt för att leva upp till sin violinlärares krav. Linda utvecklar ett kontrollbehov som ofta leder till framgångar, men inte alltid. Hon drabbas av ortorexi och senare i livet bulimi. Hon beskriver en resa som bestått av sprakande upplevelser och becksvarta stunder. Hon har kämpat mot de egna demonerna och andras hänsynslösa svek. Och hon har vunnit.

-”När jag talar om ätstörningar känner jag sorg och förtvivlan. Jag tänker på alla som just nu lever i “helvetet”. Känslan av skam överskuggar allt annat i livet. Men jag känner också styrka, kärlek och passion. Jag brinner för att hjälpa dem som lider. Jag brinner också för att ge närstående och anhöriga de verktyg som behövs för att stötta den som lider.

Jag vet av egen erfarenhet att det faktiskt går att bli frisk och fri. I dagens värld där sociala medier är så fokuserade på våra yttre attribut är det viktigare än någonsin att hitta den inre passionen, talangen. Jag glömmer aldrig min pappas ord; -De kan ta ifrån dig dina pengar, men de kan aldrig ta ifrån dig din begåvning. Din musikalitet. Glöm det aldrig!”

Psykiatridagarna i Sundsvall
Konfex
Silver Life
Stora Inspirationsdagen
Woman in Red
Kistamässan