Maria Rydqvist

Skidåkare med jämställdhet som mål

Landslagsskidåkaren Maria Rydqvist har skrivit boken Kvinnor, idrott och manliga ledare. En bok om jämställdhet, normer, mens och ideal - med syftet att uppnå idrott på lika villkor. Varför värderas kvinnlig idrott lägre och varför är det fortfarande mest män som leder och bestämmer inom idrotten? Här kan du boka en föreläsning med Maria Rydqvist på teman kring idrott, jämställdhet eller mål.

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

  • Kvinnor, idrott och manliga ledare - Om bristen på kvinnor i beslutande positioner
  • Jämställdhet = verksamhetsutveckling. Vad vinner företaget på jämställdhet?
  • Varför går det så sakta? Om jämställdhet, idrott och genusfrågor
  • Vem tar hand om barnen? - Om mens, graviditet och kvinnors förutsättningar
  • Hitta ditt prestationstillstånd - Hur presterar jag som bäst när jag behöver det som mest?

Presentation

Tidigare landslagsskidåkaren Maria Rydqvist har skrivit boken Kvinnor, idrott och manliga ledare. Den första boken som berör det mesta om kvinnors villkor inom idrotten. Varför är det fortfarande bara män som leder och bestämmer? Vilka strukturer hindrar kvinnor från att nå toppen? Varför värderas kvinnlig idrott oftast lägre?

Marias föreläsningar tar ett viktigt grepp på varför jämställdhet är så viktigt. Vad betyder det för företagets eller organisationens utveckling? Vilken handlingsplan har vi för hur jämställdhet ska skapas? Vilka mönster behöver vi lära oss att se? Vad behöver ändras för att få kvinnor att träda fram i en miljö som upplevs domineras av män?

Maria Rydqvist har varit med i längdskidlandslaget sedan år 2004 med bland annat ett VM silver i stafett från 2015. År 2010 blev hon den första kvinnan någonsin att komma tillbaka till längdskidlandslaget efter att hon fått barn. Som landslagsåkare har hon drivit många debatter – inte minst runt bristen på kvinnliga ledare. Men också hur vi påverkas av enkönade miljöer, okunskap kring mens och graviditet och hur vi ständigt tar utgångspunkt i den manliga normen.

Maria Rydqvists föreläsningar tar upp exempel på frågor hon har mött och förändringar hon jobbat aktivt med under sin egen idrott- och yrkeskarriär. Problem som har lösts, men också strukturer som lever kvar och är svåra att förändra. Att skapa medvetenhet är ett första steg i rätt riktning.

Boka en föreläsning med Maria Rydqvist på teman kring jämställdhet inom idrotten, eller målfokusering och mental drivkraft.

Vattenfall
Mittmedia
Kalmar kommun
Handelsbanken
ICA Sverige
ÅF
SISU Idrottsutbildarna
Askersunds kommun
Siljan-koncernen
Polisen Stockholm

– Författare till boken ”Kvinnor, idrott och manliga ledare”
– VM silver medaljör stafett Skid VM 2015, VM 4a 10 km 2015
– I längdskidslandslaget sedan 2006
– Utbildad civilekonom