Sissela Kyle

Skådespelare och komiker med rösträtt

Sissela Kyle är en av Sveriges roligaste komiker och mest folkkära skådespelare. Hon har framträtt i många rosade teateruppsättningar, Parlamentet på TV4, SVT:s Enkelstöten och den uppmärksammade Fröken Frimans krig, om kampen för kvinnors rösträtt. Sissela har vunnit det prestigefyllda teaterpriset Guldmasken hela fem gånger. Boka Sissela Kyle som rolig konferencier eller för en fartfylld föreläsning om 100 år med kvinnlig rösträtt och en mamma som blev Nordens första professor i kvinnohistoria.

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

  • Rösträtten, kampen och min feministiska mamma
  • Konferencier

Presentation

Det är 2021. Exakt 100 år sedan svenska kvinnor för första gången fick gå till valurnorna som myndiga medborgare med möjlighet att påverka politiken. För hundra år sedan vann den svenska kvinnorörelsen och demokratin en avgörande seger. Vad betyder den kampen för oss idag?

År 1921 föddes också Gunhild Kyle – Nordens första professor i kvinnohistoria och Sissela Kyles mamma.

I en fartfylld, rolig och tankeväckande föreläsning tar Sissela Kyle med oss genom en lektion i kvinnohistoria. Sissela berättar om kvinnans väg mot självständighet, egna erfarenheter och möten från sitt yrkesliv och om att ha en pionjär till mamma. Hur såg livet ut för hennes feministiska mamma och hur ser kvinnokampen ut idag?

Sissela Kyle är en av Sveriges roligaste komiker och mest folkkära skådespelare. Utöver rosade teateruppsättningar har vi sett och hört henne i otaliga tv-serier, filmer och radio som exempelvis Parlamentet, Spanarna, Enkelstöten och som kvinnorättskämpen Dagmar i tv-succén Fröken Frimans krig. Guldmasken och Povel Ramels Karamelodiktstipendium är några av de utmärkelser hon tagit emot. Sissela Kyle är också en mycket omtyckt programledare som till exempel varit värd för Guldbaggegalan och Gaygalan flera gånger. Aktuell med soloföreställningen ”Etta på listan!”.

Sissela Kyle kan du boka som konferencier eller för den underhållande och upplysande föreläsningen ”Rösträtten, kampen och min feministiska mamma”.

Fotograf: Anna Lena Ahlström

Rösträtten, kampen och min feministiska mamma
I år är det exakt hundra år sedan svenska kvinnor för första gången fick gå till valurnorna som myndiga medborgare. 100 år av fortsatt kamp för varje steg av förändring.

I denna upplysande föreläsning om kvinnans väg framåt mot självständighet, framförd med kunskap och humor tar Sissela Kyle med oss på en resa i förändringens tid.

Sisselas mamma Gunhild Kyle föddes 1921 och blev Nordens första professor i kvinnohistoria. Vad är det och hur har det sett ut över tid? Hur såg livet ut för hennes feministiska mamma, hur var hennes resa och hur ser det ut när hon blir gammal. Vad möter hon i vården och hur ser kvinnokampen ut idag?

Vi får ta del av anekdoter och historier om vägen till medvetenhet. Vad kan vi lära oss av historien och varför ska vi dra öronen åt oss när det talas om kvinnans väsen och dess natur?

Sissela Kyle berättar om erfarenheter och möten från sitt yrkesliv och om att ha en pionjär till mamma i en fartfylld, rolig och tankeväckande föreläsning.

Boka Sissela Kyle som konferencier eller för en föreläsning på tema jämställdhet på 031-780 32 35.

– Teaterchef
– Vinnare av Guldmasken 5 gånger
– Sommar & Vinterpratare i P1 5 gånger
– Utmärkelser i urval:
Povel Ramels Karamellodikt
Stallfåglarnas humorpris
The royal medal Artibus et Litteris
Anders Sandrews förtjänststependium
the Karl Gerhard award
the Tage Danielsson award
the Hasse Ekman award
Stockholm city honorary award
QX the hetero of the year
QX the show of the year

  • Intelligent och medryckande - Sissela Kyle är roligast i år!

    • Expressen
  • Intelligent och medryckande - Sissela Kyle är roligast i år!

    • Expressen
Close