Therese Birath

Koll på kemikalier

Therese Birath är kemist, föreläsare och författare. Hon föreläser på ett inspirerande sätt utan pekpinnar om hur vi kan minska exponeringen av kemikalier i vardagen och konsumera hållbart för en friskare framtid. Therese presenterar vardagskemi på ett lättförståeligt och fängslande sätt genom en blandning av forskningsresultat och vardagsexempel. Boka en spännande föreläsning med Therese Birath om kemikalier, medveten konsumtion och en giftfri vardag!

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

 • Giftminimera ditt hem
 • Kemikalier i barns vardag
 • Giftfri förskola
 • Lär dig Medveten konsumtion
 • Kemikalier i badrumsskåpet
 • Giftfri renovering/giftfritt byggande

Presentation

Folkhälsosjukdomar ökar i en okontrollerbar takt och vi konsumerar varje år nästan tre gånger så mycket som planeten klarar av. Vardagsprodukter innehåller hormonstörande, cancerframkallande och allergiframkallande kemikalier som påverkar både oss och Moder Jord. För att hålla oss friska och kunna ge nästa generation en hållbar framtid behövs både stora insatser på global nivå och stora insatser på individnivå.

Therese Birath är kemist och grundare till företaget Kemikalieklok som verkar för barns rätt till giftfri lek. Hon är författare till boken ”Lär dig medveten konsumtion”, nominerad till Årets miljöhjälte 2016 av WWF och Aftonbladet samt nominerad till Jönköpings miljöpris två år i rad.

Therese har många års pedagogisk erfarenhet som hon använder för att skapa fängslande och lättförståeliga föreläsningar och workshops. Hon har pratat för nyblivna föräldrar och utbildat pedagoger i hela kommuner och hon är lika uppskattad i öppna kunskapsföreläsningar som i konkret personalutbildning. Föreläsningarna berör oss alla och stämmer till eftertanke med sin blandning av spännande forskningsresultat och exempel tagna från vardagen.

Syftet med Therese Biraths föreläsningar är att väcka uppmärksamhet kring kemikaliesamhället och de konsekvenser som följer av att man idag tar fram en ny kemikalie var tredje sekund. Hon vill ingjuta hopp och förändringsvilja hos åhörarna genom att visa på att vi kan göra skillnad och hur enkla de stegen kan vara. Oavsett vilka hon talar till förmedlar hon kunskap, energi och ger åtgärder att direkt omsätta i handling. Therese Birath är en påläst och inspirerande föreläsare med ett äkta engagemang för en giftfri framtid.

Boka en föreläsning med Therese Birath om hälsa, kemikalier, hållbarhet, medveten konsumtion och en giftfri vardag.

Giftminimera ditt hem
År 2016 fann Kemikalieinspektionen farliga kemikalier i varannan plastprodukt i hemmet. Therese öppnar ögonen för de skadliga kemikalier som är oss allra närmast i möbler, leksaker, textil och köksmaterial. Med enkla tumregler och en genomgång från rum till rum går ni från föreläsningen med kli i fingrarna att börja kemikaliebanta!

Kemikalier i barns vardag
Föräldraskap är en berg-och-dalbana mellan glädje och oro. Idag omges vi av tusentals kemikalier, vissa harmlösa men många är eller misstänks vara farliga. Hur skyddar man barnen bäst från cancerframkallande, allergiframkallande och hormonstörande ämnen? Therese går igenom hur du på ett enkelt sätt kan minska barnens exponering för farliga kemikalier utan att behöva bli kemikalieexpert.

Giftfri förskola
Förskolan är den vardagsmiljö som har högst halter av farliga kemikalier. Med en fängslande introduktion och konkreta tips och åtgärder anpassade för barnverksamheter får ni allt ni behöver för att arbeta för en Giftfri förskola! Kan även anpassas efter era upphandlingsavtal för förskolor.

Lär dig Medveten konsumtion
Vilka produkter är säkra att köpa Second Hand? Vad betyder det att en produkt är ”giftfri”? Hur gott skydd har vi som konsumenter av lagstiftningen? Föreläsningen är en ögonöppnare och snabbkurs i hur du kan konsumera på ett sätt som minskar inflödet av farliga kemikalier i din vardag.

Kemikalier i badrumsskåpet
Vilka kemikalier lurar egentligen i schampot, sminket och raklöddret? Kemikalier i badrumsskåpet är en fängslande föreläsning om allt från mikroplaster till tungmetaller i vanlig hud- och hårvård och vad de har för konsekvenser för vår hälsa. Therese går igenom enkla tips för att undvika värstingarna och inspirerar till användning av naturliga produkter som du kan köpa i butik eller göra själv. DIY-recept ingår!

Giftfri renovering/giftfritt byggande
Med en fängslande introduktion till kemikaliesamhällets utveckling öppnas ögonen för en helt ny värld. Storytelling varvas med forskningsresultat som ger åhörarna en djup förståelse för hur utvecklingen av nya kemikalier och lagstiftning har gått skilda vägar och vilka konsekvenser det får. Med empati och tydliga riktlinjer ger Therese ickekemister chansen att ta tillbaka makten över kemikalieexponeringen. Kemikaliefrågan blir lättförståelig genom en överskådligt visa var vi kan hitta skadliga ämnen i olika typer av byggmaterial. Therese delar med sig av råd och tips för alla engagemangsnivåer, eldsjälar och nybörjare lämnar föreläsningen med en gemensam drivkraft att ta det giftfria byggandet till nya höjder!

Speciella önskemål? Therese Birath anpassar föreläsningarna efter målgrupp och intresse. Alla föreläsningar går även att boka i workshopformat för grupper.

Jönköpings Kommun
Länsstyrelsen i Kalmar
Ålands Natur och miljö
Naturskyddsföreningen
Nässjö Kommun
Region Jönköping
Skillingaryd kommun

– Författare till e-boken ”Lär dig medveten konsumtion”
– Nominerad till Årets miljöhjälte 2016 av WWF och Aftonbladet
– Nominerad till Årets unga ledande kvinna 2016
– Flerfaldigt prisbelönt i rollen som entreprenör
– Nominerad till Jönköpings miljöpris två år i rad

 • Stort tack för din insats i torsdags! Strålande och precis rätt nivå och vad vi önskade i slutet av dagen.

  • Linda Corneliusson, Länsstyrelsen Kalmar län
 • Att få se, känna och lukta på olika leksaker underlättade för att förstå. Inget dömande, bara information och tips på hur man kan tänka. Oerhört givande och uppskattat, hoppas jag får tillfälle att gå på fler föreläsningar med dig. Du är ljuvlig att lyssna på!

  • Nathalie, förälder
 • Du är en sann inspiratör! Ditt budskap och dina tips uppfattas som rimliga av dina åhörare, att man inte behöver göra allt för att göra något. Alla insatser börjar i det lilla och blir med tiden heltäckande, tack!

  • Linda Florvik, Ekoklok
 • Stort tack för din insats i torsdags! Strålande och precis rätt nivå och vad vi önskade i slutet av dagen.

  • Linda Corneliusson, Länsstyrelsen Kalmar län
 • Att få se, känna och lukta på olika leksaker underlättade för att förstå. Inget dömande, bara information och tips på hur man kan tänka. Oerhört givande och uppskattat, hoppas jag får tillfälle att gå på fler föreläsningar med dig. Du är ljuvlig att lyssna på!

  • Nathalie, förälder
 • Du är en sann inspiratör! Ditt budskap och dina tips uppfattas som rimliga av dina åhörare, att man inte behöver göra allt för att göra något. Alla insatser börjar i det lilla och blir med tiden heltäckande, tack!

  • Linda Florvik, Ekoklok
Close