Charlotta Mellander

Forskar om attraktiva städer

Charlotta Mellander är professor i nationalekonomi och en av landets främsta experter på städer och regional utveckling. Charlotta föreläser, skriver och forskar om regional attraktivitet, det vill säga vilka platser vi vill bo på och vilka ekonomiska konsekvenser det leder till. I sina föreläsningar kopplar hon samman ekonomi, entreprenörskap och innovationer med mjukare värden som öppenhet, tolerans och lycka. Boka en föreläsning med Charlotta Mellander om attraktiva städer och lyckliga platser!

Favorit

Lägg till i favoriter

Prisnivå

Språk

Stad

Rubriker

  • Attraktiva städer - var vill vi egentligen bo, och hur påverkar det tillväxten?
  • Lyckliga platser – hur valet av boende påverkar hela ditt liv
  • Svårt att hitta rätt kompetens? Kanske är det platsens fel

Presentation

Charlotta Mellander är professor i nationalekonomi med inriktning mot regionalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping och Visiting Faculty vid Martin Prosperity Institute, University of Toronto. Tillsammans med Professor Richard Florida har hon utvecklat teorier om kreativa människor och vart de vill bosätta sig i världen. Teorierna berör såväl företag som regioner, som strävar efter att attrahera kreativa individer.

I avhandlingen ”The Wealth of Urban Regions – On the Location of Creative Individuals and Firms” (2008) behandlas regional attraktivitet, dvs. vilka platser vi vill bo på och vilka ekonomiska konsekvenser detta leder till i en tid då allt större del av det som tillverkas baseras på kunskap och kreativitet. Charlotta Mellanders publikationslista inkluderar många olika områden, alltifrån kreativa industrier, platslycka och olika sätt att mäta kunskap, kreativitet och skicklighet på. De flesta artiklar har gemensamt att de försöker identifiera och förstå regional tillväxt på nya, innovativa sätt, samt att de belyser hur viktigt kreativitet, utbildning och kunskap har blivit i dagens samhälle.

Charlotta Mellander har blivit utsedd till Årets Lärare av sina elever och utnämnd till Årets Jönköpingsbo.

Charlotta Mellander är en mycket efterfrågad föreläsare i Sverige och internationellt. Hon har haft föreläsningar om attraktiva städer för bland annat FN, IBM och EU-kommissionen. I sina föreläsningar talar Charlotta bland annat om regional utveckling och kompetensutveckling som hon kopplar samman med ekonomi, entreprenörskap och innovation. Hon lyfter till exempel frågor som; vad är det som påverkar vårt val av bostadsort? Vad gör oss lyckliga? Varför kan vissa orter växa mer än andra? Vad får människor att flytta eller stanna på en plats i dagens samhälle? Charlotta Mellander föreläser även om urbanisering, digitalisering och globalisering och hur dessa krafter påverkar gapet mellan stad och land.

Boka en föreläsning med Charlotta Mellander om attraktiva städer här!

Längd: 20 min – 1 timme (plus tid för frågor och diskussion)

Lyckliga platser – hur valet av boende påverkar hela ditt liv
Charlotta Mellander föreläser om hur viktig platsen blivit för den ekonomiska utvecklingen. Charlotta pratar bland annat om urbanisering, digitalisering och globalisering och hur dessa krafter påverkar gapet mellan stad och land. Du kan vänta dig en spännande föreläsning om omvända samband och lära mer om vad det faktiskt är som får människor att flytta eller stanna på vissa platser i dagens samhälle.

Boka en föreläsning med Charlotta Mellander om region utveckling och attraktiva städer på 031-780 32 35.

IBM
FN
EU-kommissionen
Östsvenska Handelskammaren
Järfälla kommun
Business Region Göteborg
Stadsbyggnadsdagen
Esbri
Hudiksvalls Näringsliv
Oskarshamns framtidsdagar
Invest Gävleborg
Destination Sigtuna
Mälartinget
Hamndagen
Folkbildarforum
Lindesbergs Näringslivsdag

 

– Utsedd till Årets lärare
– Unämnd till Årets Jönköpingsbo
– Research Director för Prosperity Institute of Scandinavia
– Professor i nationalekonomi med inriktning mot regionalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping och Visiting Faculty vid Martin Prosperity Institute, University of Toronto

 

  • Tack Charlotta! Responsen vi fått efteråt är positiv. En intressant, tankeväckande och viktigt föreläsning.

    • Hudiksvall Näringsliv
  • Tack Charlotta! Responsen vi fått efteråt är positiv. En intressant, tankeväckande och viktigt föreläsning.

    • Hudiksvall Näringsliv
Close